Страница 1 от 1

Изчисляване на IBU след добавка на захари

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 09:55
от rikkki
Здравейте !
Решил съм да направя експеримент с добавка на около 5 % пчелен мед към охладена пивна мъст преди началото на основната ферментация. Итересува ме как да определя IBU-то. Използвам калкулатора посочен във форума в който се въвежда стойност на относителната плътност/OG/. Може ли някой да ми отговори каква стойност на относителната плътност трябва да въведа в калкулатора- преди добавката на пчелния мед или след това.Задавам този въпрос,защото след охлаждане на пивната мъст относителната плътност може да бъде примерно 1.045, а след добавка на мед да се получи 1.055 например.
Благодаря за отговорите предварително!

Re: Изчисляване на IBU след добавка на захари

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 17:39
от Delikatesi.es
Предполагам искаш да кажеш ABV, защото IBU е за хмеловете и горчивината.

Иначе, според мен, за да е коректно би трябвало OG да е след добавяне на меда, защото 5% от количеството бира преди ферментацията не е пренебрежимо малко, като захарта(0,6%), която се добавя за газировка.
Но това е мое мнение, нека все пак по-запознатите да изкажат мнение.

Re: Изчисляване на IBU след добавка на захари

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 17:40
от victoryvt
Важна е захарността по време на варенето - колкото е по-голяма, толкова по-малко алфа киселини се утилизират.
Обаче за някакви 1.005 едва ли ще има разлика повече от 1-2 ИБУ, което едва ли би го хванал човек.
Освен това и алфата на хмела не е много вярна - зависи колко и как е съхраняван.
И литрите не можеш ги оцени точно.
Тъй че- смело напред и с лек запас в грамовете на хмела.