Страница 1 от 2

Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 10:09
от rikkki
P7170057.JPG
Здравейте !
Като абсолютно начинаещ пивовар реших да си направя брутален експеримент който не цели постигане на качество на бирата,а свеждане на разходите по производството до абсолютният минимум. Ето и самият експеримент.

Домашно произведен малц- 100% пшеница /1.5 кг./. Киснене във вода 2 пъти по 12 часа с помеждутък от 12 часа на въздух. Кълновете достигнаха до около 50% от дължината на зърното. След това сушене на силно слънце 2 дни. Малцът не е печен във фурна. Все пак нали целта на експеримента е да не се правят големи разходи.

Смилане на малца с ръчна мелничка за кафе.

След това - 4.5 лтр.вода за озахаряване и 6 лтр.вода за промивне. Държене на малца 20 мин.при 35 градуса. След това още 20 мин. на 50 градуса.Основно озахаряване - 50 мин. на 67 градуса. После 20 мин. на 72 градуса и маш-аут на 78 градуса. Йодна проба не е правена - каквото стане.

Промиването се извърши в леген с продупчено дъно и диаметър на дупките 2 мм. Не е използван тензух.

После варене около час и половина. 10 мин.след завирането добавих 7 гр. горчив хмел Магнум. 15 мин. преди края на варенето още 3-4 гр. от същия хмел.

Охлаждане със серпентина до около 35 градуса / пести се вода като не се охлажда до 22-23 градуса/

Прецеждане през четворен тензух и зареждане на ферментатора. Сипва се едно пакетче от 7 гр. суха инстантна мая за хляб. Учудващото е,че ферментацията започва почти веднага,след около 15-20 мин. Температурата на въздуха в помещението беше 27 градуса.

След 5 дни - бутилиране с добавка на 0.8% захар.

Бирата престоя още 4-5 дни в бутилки и 2-3 часа в хладилник. След това дегустация. Виждате резултата на снимката. По мое мнение - пие се. Прекалих обаче с хмела. Горчивият Магнум си е наистина горчив. Ясно ми е ,че при Вайцен бирите охмеляването е само веднъж,но нали все пак това е експеримент.

И така,според мен целта на експеримента е постигната - минимум разходи без оглед на качеството. Най-големият разход в случая е времето. Получиха се около 6 литра бира от цялата история.

Ето и разходите:
Хлебна пшеница за приготвяне на малц 1.5 кг.- 40 ст.
Газ за варенето - около 80 ст.
Хмел Магнум 10 гр. - 60 ст.
Суха хлебна мая -40 ст.
Вода за охлаждане и за измиване на съдовете - около 1 лв.

Общо - 3.20 лв. за които се получиха около 6 литра бира. Тоест, 1 бира от 500 грама излиза около 25 ст. Естествено,за сметка на качеството.Следващият път ще сваля още разходите, като вместо варене на газ използвам огнище на дърва което имам в двора на къщата.Така цената на една бира ще падне под 20 ст. Между другото,бирата си имаше алкохол. Не знам колко точно е процента, но ми врътна главата.

Чао за сега на всички читатели във форума. Експериментите продължават.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 22:00
от mirix
Здравей колега,
честита ти първа евтина варка.
Като чета без да те обиждам си направил абсолютно начинаеща простотия.
1. 100% пшеничен малц (в това число самодека) незнам дали има достатъчно ензими за озахаряване.
2. При такава научна дейност е пълна глупост да не се направи йодна проба.
3. Незнам мерил ли си на колко процента захарност си извадил 6 л. пивна мъст.
И аз не съм от най-стриктните пивовари да си водя дневници и прочее... , но поне правя минимални измервания.
Лично мнение е, че не търсиш качествена а евтина бира.
Успех все пак с експериментите.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 23:29
от Dejmos
А защо суши малца, след като няма да го съхраняваш, а ще го ползваш веднага? Влажен, покълнал, с нужните ензими... смилаш и озахаряваш. И без това мокрото мелене е по-ефективно.

ЕДИТ///
Явно глупав въпрос. Благодаря на Виктор за разяснението

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2016, 07:23
от rikkki
Здравейте отново!
Благодаря за мненията !
На Mirix ще кажа ,че е прав.Наистина търся евтина и не толкова качествена бира. Мисля че се получава.И с мнението на Dejmos съм съгласен, но ми се задръства машинката за кафе от мокрия малц и меленето става невъзможно. Все пак някой път от такива брутални експерименти се получава що-годе нещо. Аз лично съм доволен. Все пак както споменах по-горе,търсят се минимални разходи, а не качество.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2016, 11:44
от victoryvt
Сушенето на малца може да се избегне само за алкохол (уиски, водка).
Иначе си има много ясен смисъл - след изсъхването се махат коренчетата, иначе ще смелиш една каша от малц и зелена краставица.
Отделно дето при самото сушене се формират една камара малцови вкусове и аромати.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2016, 23:03
от nikolay.illov
То експеримент - експеримент, ама що си го кръстил вайцен?
Има не малка вероятност, някой настъпващ в дебрите на домашното пивоварене да реши, че ще получи вайцен по тази рецепта...

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2016, 06:12
от rikkki
Не съм сигурен,че някой начинаещ пивовар като мен ще се обърка че това е истински вайцен. Все пак изрично съм споменал,че това е експеримент и то с мая за хляб.Дори и начинаещите пивовари знаят, че бирата се заквасва с дрожди. А пък колкото до заглавието- макар и новобранец не знам друга бира която да се казва вайцен освен тази в която се използва пшеничен малц. Поправете ме ако греша,все пак съм абсолютен аматьор в пивоварството.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 23 Юли 2016, 23:17
от asenr
Пшенични бири дал бог, дет се вика. За справка BJCP Style Guidelines. Ще се изненадаш колко са много. А мая и дрожди е едно и също. Ако трябва да бъдем точни, маята се състои от дрожди.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2016, 14:16
от rikkki
Asenr, погледнах списъка,за който списък благодаря. Наистина, пшеничните бири са много. Само едно да попитам ,без да си мисли някой че се заяждам. Защо като дрождите и маята за хляб са едно и също купуваме дрожди, а не мая. Все пак разликата в цената е 10 пъти по-ниска в полза на маята.Споменавам цената, защото първоначалната идея на експеримента беше да се намалят разходите. Хубава бира се прави с качествени материали, но това не е целта на експеримента ми.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 25 Юли 2016, 09:30
от Martin
По същата причина поради която си купуваш дрожди за вайцен, ако ще правиш вайцен, а не лагер или ИПА. Има стотици различни щамове дрожди, тези за хляб са едни от многото.