Страница 2 от 2

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 25 Юли 2016, 16:12
от asenr
Има дрожди за бира, дрожди за вино, дрожди за хляб... Не са се сетили за кисело зеле да пуснат, иначе и такива има :) Купуваш каквито ти трябват. Дрождите са животинките, а маята е търговския продукт. Просто две различни думи за едно и също нещо.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2016, 10:20
от gandy8
Здравей колега, много добре че експериментираш, но си мисля,че ще ти бъде много трудно да потдържаш температурата при озахаряването при следващия ти опит да вариш на дърва...

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2016, 16:11
от rikkki
Да, доста съм се замислял как ще поддържам температурата ако използвам огнище на дърва. Трудно ще е наистина,ако не и невъзможно. Може озахаряването да го направя на газовия котлон а пък варенето да е на дърва. Така мисля че ще се получи. Всъщност, на двора имам фурна на дърва. Мисля там да пробвам да опека малко малц. Трябва обаче да изчакам температурата да падне под 80 градуса. Ако все пак някой има идея за печене на малц, моля да я сподели. Все пак говорим за експерименти,нали така.

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 01 Авг 2016, 12:29
от Dejmos
Колега, ето това може да ти помогне. Съвети на Виктор към мен как да карамелизирам ръжен малц. Не е същото, което ще правиш ти, но е някаква основа.

viewtopic.php?f=28&t=3126#p9560
victoryvt написа:Накисваш го както е цял на около 63-68гр. за един час (по-ниска темп. - повече малтоза, по-висока - повече глюкоза) да започне да се озахарява.
Може да стане във фурна с терморегулатор и в тава.
Не трябва да е много водата, а само да го покрива.
След час и нещо увеличаваш температурата на фурната до стойности за печене - 150-180 градуса.
Ако има вентилатор фурната - включваш го и него.
Печеш толкова време , колкото е нужно за цвета, който искаш да добиеш.
Редовно вадиш тавата и разбъркваш.
Водата ще се изпари сърната ще се карамелизират и ще добият нужния цвят.
Внимавай да не ги препечеш до черно.
И после ... веднага махни зърната от тавата и я накисни с препарат, измий я и гледай да не я зърне женското тяло, че ще има проблеми :)

Re: Вайцен с мая за хляб

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2016, 00:20
от rikkki
Благодаря за съвета колега. Ще пробвам стъпка по стъпка това както си ми го написал когато имам време. Най-стриктен ще съм в изпълнението на последната точка,че женското тяло......... и няма да уточнявам повече !!!