Страница 2 от 2

Re: Серия експерименти

МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2017, 19:22
от KpaTyH
Safbrew Abbaye, но определено не са английски тип

Re: Серия експерименти

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2017, 11:18
от Martin
Оо абатските са мощни, но и много ароматни. Ползвай на MJ за медовина дрождите.

Re: Серия експерименти

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2017, 15:55
от Dejmos
Явно ще са МД за медовина. Още повече, че промених параметрите - планирам намаляване на началния екстракт и увеличаване на меда 3-4 пъти, при запазване на крайния екстракт.

А, да.
При сметките залагам, че медът има екстракт 80. Точно ли е?

Re: Серия експерименти

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 00:11
от Dejmos
Продължавам с експериментите.

Три почти наведнъж

ПЪРВИ
От доста време се каня да направя брага (braggot). Мартин случайно ми пусна мухата преди време.
Първоначално се спрях на рецепта за класическа английска брага https://www.homebrewersassociation.org/ ... h-braggot/ като намалих всичко наполовина и замених карамелените малцове с меланоиден. Подправката Galingale след кратко търсене в нета се оказа, че е някакво блатно растение, характерно за Англия и я прескочих. Всъщност точно същото съм виждал по нашите водоеми, но къде да го търся сега... а и не знам коя част от него се ползва за подправка.
Другото, което не ми хареса в тази рецепта е, че медът беше твърде малко. На 4 кг малц само 450гр мед. Това не ми се вписваше в представите за тази напитка и въпреки че е в нормата (а нормата е "не по-малко от 1/3 малц и не повече от 2/3 мед"), ми изглеждаше по-скоро като бира с малко мед в нея.

В крайна сметка рецептата придоби вида:
1,4 кг Пейл ейл малц
2,6 кг меланоиден, мокро смлени
1,33 кг пчелен мед с екстракт 83*В, стерилизиран за час и половина на водна баня при 60*С http://www.meadmadecomplicated.org/mead ... ation.html
35гр Нортърн Брюър
4,5гр дрожди Mangrove Jack's Mead

Озахаряване по обичайната ми схема:
- размесване на малца с 2л студена вода (за да не става на бучки);
- смесване с 8л вода на 90*С;
- 45' пауза на 66-68*С;
- доливане на 2л вряща вода;
- 20' пауза на 72*С;
- доливане на 4л вряща вода и машаут.
(при нужда дозагрявам с бързовар)

При промиването събрах около 6л на 15*В и около 13л на 12*В. 6-те литра оставих в хладилника за бъдещ експеримент.

Сложих 13-те литра да врат. Котлонът се оказа толкова слаб, че докато заври се изпариха 2 литра и не вреше както трябва. Долях вода и сложих бързовара.
Охмеляване - 10гр Нортърн Бр. за 30 минути, 10 гр. за 15 мин и 15гр след спиране на варенето. IBU 43.

След охлаждане, прецеждане и леко разреждане с преварена вода сложих да ферментират 9л на 13,7*В. Засях с 4,5гр дрожди за медовина. Отделих 300мл за тест с мая.
Тези дрожди се оказаха много бързи. А и явно съм произвел много неферментируеми захари. След два дни ферментацията беше приключила, за всеки случай оставих още ден, екстрактът не се промени. Краен екстракт 7,4. При теста с мая падна до 5,8.

Добавки:
- 12гр канела на прах
- 6гр счукан черен пипер
- 12гр накълцан захаросан джинджифил
- 3гр счукан карамфил
накиснати във водка за нклк часа, добавени във ферментора заедно с водката
- 1,33кг мед.

След добавяне на всичко това се получи екстракт 23,5*В, включващи неферментиралите захари, алкохола и меда. Идея си нямам как да смятам крайния алкохол. Някакви идеи?

След като завърши ферментацията ще бутилирам и газирам половината, и ще оставя другата половина да отлежи месец в дъбов чипс, вероятно няма да се газира.

--------------------------------------

ВТОРИ
Преди години опитах белгийска (всъщност, не съм сигурен, но я пих в Белгия) фюжън бира, при която по време на ферментацията са вкарали гроздов сок. Не помня името. И това се каня отдавна да го пробвам.

Онези 6 литра от брагата ги изварих (пак се наложи да разреждам) и охмелих:
15гр Нортърн Брюър за 20 мин
20гр Н....Бр. за 10 мин
20гр Н...Бр. след спиране на варенето
IBU 105

Преди нклк дни купих смляно каберне, добавих депектил и серниста киселина и го пресовах след 24 часа студена мацерация. Сложих бентонит 1гр/л и го оставих да се утаява. Тъй като не се утаи (идея си нямам защо, едва ли е защото държах бентонита 10-ина часа на магнитната бъркалка), го сложих както си беше.

Смесих 4,2 литра бирена мъст на 14*В с гроздова мъст на 22*В.
Получената течност - 8,7 л на 19,6*В (IBU около 51) засях с половин пакетче Mangrove Jack's M31 Belgian Tripel
Чакам да започне ферментацията.

-----------------------------------------------------------

ТРЕТИ
Медовина.
3кг стерилизиран мед разтворих в 7,2л преварена и охладена до 40-50*С вода.
Добавих смес от:
- 12гр канела на прах
- 6гр счукан черен пипер
- 12гр накълцан захаросан джинджифил
- 3гр счукан бахар
- 3гр счукан карамфил
накиснати във водка от предния ден, добавени във ферментора заедно с водката.
Добавих и 4гр активатор за ферментация ДАФ.

Засях след охлаждане до 18-20*С с 5,5 гр. Mangrove Jack's Mead
Също както брагата планирам да бутилирам половината, а другата половина да оставя да отлежи в дъбов чипс. Не съм решил дали да газирам.

-------------------------------

В момента 4 клапана се надпяват вкъщи. Ароматен квартет.

Re: Серия експерименти

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2017, 09:01
от dr_slavov
Респект към усилията които полагаш за тези опити. И най-вече, че намираш време да ги споделиш.

Re: Серия експерименти

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2017, 00:39
от Dejmos
Отчет на експериментите:

Брагата още ферментира.

Каберн-ЕЙЛа (така нарекох фюжън бирата) и тя още ферментира, но е към края си.
Направи дебел слой утайки в края на бурната ферментация. Очакваше се, заради неизбистрената гроздова мъст. Откалих в друг съд за тиха ферментация.
Опитах на вкус. Интересен приятен вкус, но не особено "бирен". Ще поотлежи в дъбов чипс за месец и ще й направя сухо охмеляване за последната седмица от този месец.
Ще газирам със захарен сироп, активатор и щипка от дрождите.

Медовината също ферментира.

Re: Серия експерименти

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2017, 08:46
от Dejmos
Експериментите завършиха.
Брагата е по-слабо газирана, отколкото възнамерявах, но според правилата на стила трябва да е слабо газирана или негазирана, така че я приемам за успешна. Колегите, които я опитаха, казаха че е добра за коледна бира. Добър вкус и аромат, усещат се меда и подправките, с превес на карамфила - трябва да се намали наполовина. Не се избистри съвсем. Ще видя като поотлежи как ще се промени.

Медовината още не съм я опитвал. Не можа да се газира. Не се избистри съвсем.

Кабернейла стана много интересна напитка. След месец в дъбов чипс и седмица сухо охмеляване се получи страхотен букет от аромати и вкусове. Сравнително слабо бирено тяло, неферментируемите захари са малко, но все пак плътен вкус, в който се усещат винена нотка, танини от гроздето и дъба, малца и хмела. Прави добра, но нетрайна пяна с едри мехурчета. Трябва му отлежаване. Утайката е лека и отива почти цялата в последната чаша.