Лагерен ейл

Модератор: Martin

Лагерен ейл

Мнениеот Clarion » 15 Мар 2016, 14:45

Смятам следващите 3-4 месеца и 3-4 варки да ги посветя на правене на ейл с максимално близки характеристики до лагер.
Събирам идеи и предложения за:
1. Основен малц - Вайерман Пейл ейл или Пилснер?
2. Друг мац - Карапилс мисля да слагам само. Кисел?
3. Схема на озахаряване - за сега съм решил, че трябва да е многостъпково, с повече време на по-ниските нива - 52, 63
4. Хмел - решил съм да е традиционен, имам Хлертауер, Тетангер и Жатец, имам и Херкулес и Пърл за първо внасяне. Мисля, че това е най-малкия проблем от проекта :-)
4. Тип дрожди?
5. Температура на фементация за съответния тип дрожди?
6. Вторична ферментация или колд краш + лагеруване ? Може и двете, ама тогава вторичната на каква температура да е?
7. Ще газирам в кег - мога и с ЦО2, мога и със захар(+дрожи, ако избия всичко при колд краш-а)?
Последна промяна Clarion на 15 Мар 2016, 20:08, променена общо 1 път
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Лагерен ейл

Мнениеот victoryvt » 15 Мар 2016, 14:59

Понеже вече съм правил този експеримент :
1. Малц пилс, + малко карапилс.
2. Озахаряване според твоя вкус, аз го правех леко над 65гр. да има малко остатъчна сладост.
3. Хмелове - като за лагер - германски, чешки.
4. Дрожди - Маури Брю Draught ! За ботъл и какс са , ама стават и за основна ферментация.
5. Температури каквито природата даде, а ако имаш охлаждане - 18гр. е добре, може и малко надолу.

Аз лично като го правих след ферментацията охладих до колкото можа да ми даде охладителя - някъде малко под 10гр. беше (При около 20-25 околна тогава.)
Тези дрожди правят бирата бистра дори по време на ферментацията. Пяна почти няма, а нещо като гъба и не бива да се плашиш че е зараза.
Самата ферментираща мъст изглежда като пресечена, утаяват се веднага след ферментацията.
Само не трябва да има резки колебания в температурата че решат ли да полегнат - няма вдигане.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2039
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лагерен ейл

Мнениеот Martin » 15 Мар 2016, 15:23

Дрожди и Нотингам ейл стават, аз правих "Допелбок" с тях на 12 градуса ферментация.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Лагерен ейл

Мнениеот mirix » 16 Мар 2016, 23:33

Аз като спец в тази категория те съветвам следното.
Малцовете са добре подбрани. Ако искаш леки карамелени нотки и повишаванв srm може да сложиш по 1% караарома и карапилс.
Въпреки модифицираните малцове премини през
52 20 мин
55-56 10 мин
62 20 мин
65-66 45-50 мин
72 20 мин
Загряване до 78 и промивка. Класическа схема на озахаряване 1:3 промиване 1:4
Хмелове чешки,немски,бг според.
Дрожди нотингам. Идеална температура за ферментация 15-16 гр.
След около 10-14 дена кегиране и принудителна газировка 4 дена на 2 атм.
Имай в предвид че колкотобпо вече седи бирата се отключват плодови аромати.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 892
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Лагерен ейл

Мнениеот SDS » 17 Мар 2016, 08:16

Аз в неделя ще варя "Pale Lager " :D
95% Pale Ale
5% carapils

Озахаряване 1/2.5л
Промиване 1/4.5л
64* С - 45min.
72* С - 10min.
78* С - промиване

За ферментация температурата в мазето ми е 13-14* C.
Дрожди нотингам ейл.

Словенске хмел Аврора с около IBU-45.
И за горчивина и за аромат само Аврора.
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 273
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Лагерен ейл

Мнениеот victoryvt » 17 Мар 2016, 09:34

Ще стане чуден битер ...
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2039
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лагерен ейл

Мнениеот SDS » 29 Мар 2016, 19:01

По рецептата която написах малко по нагоре.
Начален екстракт- 1,048
Краен екстракт - 1,010
IBU - 48
AVB - 5%
Ферментация 8 дни. Като е заквасена на 25*С
Температурата за ферментация падна от 18*С до 14*С за осемте дни ферментация.
На един ден отлежаване в кега :D си е супер Pale ale, приятно горчива и доста ароматна бира. Аurora се оказа много хубав хмел.
За сега е трудно да се каже каква ще е като отлежи и дали ще прилича на лагер. След бутилирането в бутилки продължава да си стои на 14-15*С, ще се разбере най-рано след седмица.
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 273
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Лагерен ейл

Мнениеот mirix » 30 Мар 2016, 14:05

След по продължително отлежаване започват да се усещат леки плодови нотки, но до месец няма да усетиш кой знае каква разлика. Гарантирано, а за след месеца не мога да кажа, защото свършва.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 892
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Лагерен ейл

Мнениеот SDS » 23 Апр 2016, 07:12

Здравейте!
Дайте идея рецептата която съм написал по-горе в кой стил по BJCP-2015 се вписва? Няма нищо лагерно чист ейл си е. :think:
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 273
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Лагерен ейл

Мнениеот SDS » 04 Май 2016, 15:00

Бирата която съм описал по-горе почти свърши, но ме човъркат два въпроса които не мога да си обясня.
Защо при IBU 48 се усеща повече сладко от колкото горчиво?
И Мартин усети вкус на зелена ябълка, аз лично не го усещам?
Температурата на озахаряване е 62*С не 64
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 273
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Следваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта