Страница 1 от 2

Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2015, 14:26
от sk1916
Хрумна ми, пиейки бирата с мурсалски чай и мента на Рори, че само с чай може да стане интересна експериментална бира. Специално в тази МЧ - чаят се загатва по интересен начин, но след това се поглъща от аромата и вкуса на ментата.
Та се зачудих, и тук (за въпрос или за дискусия), бих искал да чуя и други мнения - кога би било по-удачно да се вложи примерно един чай във варката, за да се усети по-пълноценно във вкуса. В последните 10-15 минути от варенето или пък по време на охлаждане...

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2015, 15:15
от mirix
Само предположение от моя страна, но чайчето нали трябва да се запари около 10 мин. За някои отвари дават да се вари пък 10 мин. поне. Така че може в последните 10 мин. да се сложи да стане хубава запарка. :)

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2015, 15:10
от st_jivko
Аз пробвах преди месец с лайка и мащерка 50:50.
На сомелиерският курс повечето хора харесаха
експеримента с малката уговорка-следващия път
да намаля количеството им наполовина.

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 13:22
от markov
Здравейте!

Кога добавяте чая/билките и в какви количества?

По чуждестранните форуми открих таблици с количества на различни подправки и препоръки дали да се добавят при варенето или във ферментатора. Но конкретно за билки не открих. С изключение може би на равнец. http://www.brewingwithspicesandherbs.co.za/howto.html

Доколкото разбрах дозата за 20 литра бира е към 20-30 грама билки във фърментатора. Сварени и предварително изчистени от стеблата, за да не внасят тревист привкус.

В момента при мен ферментират около 22 литра английски ейл с малко мащерка и мурсалски чай. Общо около 15 грама.
Мащерската и мурс. чай са сварени във вода и добавени във ферментатора на третия ден след старта на ферментацията.

Поздрави, М.

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 14:48
от dr_slavov
One million question! :D
Според мен не може да се унифицират нещата. Зависи каква е билката, колко етерични масла има, прясна, сушена и т.н. Колко натрапчив е аромата за рецепторите ни.
Миналата година варих бира с 4 вида подправки. Кора от портокал, джинджифил, канела и карамфил. Сложи ги всички заедно 10 мин. варене. За джинджифила и карамфила 10 мин са ОК. За канелата е малко. А за портокала твърде много. Етеричните му масла са много летливи и всичко замина. Тази година коригирах и го сложих на два пъти, 2 мин преди края и след спиране на варенето. Канелата я вземах от магазин за подправки. Продавачката ми каза, че била цейлонска, силно ароматна. Добре, че я послушах и намалих дозата.
Може би чай в малки количества за да с види вкуса и аромата при съответната доза е някаква насока. Но и това не е 100% решение, защото после в комбинация с малца, хмела и дрождите резултата ще бъде доста различен.
Проба – грешка и малко късмет.

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2017, 16:33
от st_jivko
Последната ми бира с добавен бъз беше отпреди 14 месеца-бъзов бок.
Колегите от Сливен са го опитвали.Пропорцията е 50 гр.бъз-цвят и стебла
10 минути преди края на варката/20 литра/.С охлаждането и прецеждането престоява
около 40 минути.Общото мнение е,че по-ще му ходи бъз на лагер.

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2018, 19:49
от markov
Моята стана, светла и суха. Дрождите изядоха всичко сладко.
Иначе сложих мащерка и мурсалски чай - общо към 30 грама за около 22 литра. Сварени, на 3 или 4 ден след старта на ферментацията.
Повече е мащерката, може би поне 20 грама.
Краен резултат - доста силен аромат на мащерка, даже леко бие на лекарства. Мурсалксия чай почти не се усеща.

Препоръчвам ако някой прави, да намали билките на около 15-17 грама за 20 литра бира.

Ако правя някой път отното билкова ще сложа повече карамелени малцове, да внесат лека сладост. Или ще ползвам по-малко лакоми дрожди. (Сега ползвах US 05 и ми свалиха на 1.006).

Преди да сложа 30-те грама билка бях подготвил да слагам 90 грама мащерка и мурсалски чай. Но след като ги сварих, миришеше отвратително и се отказах. И по-добре, че бирата нямаше да става за нищо

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2018, 09:59
от Dejmos
След като опитах на събранието тази бира, съм съгласен със собствената ти оценка. Мащерката преобладава толкова, че почти маскира чая. Може би трябва да увеличиш чая и да намалиш мащерката, запазвайки общото количество билки.

Освен добавянето на карамелени малцове, може да увеличиш температурата на озахаряване, за да се получат повече неферментируеми захари и по-плътно тяло на бирата. То ще балансира вкуса, а за балансиране на аромата - увеличи малко ароматната доза хмел.

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2018, 19:10
от markov
от Dejmos » 21 Яну 2018 08:59

...а за балансиране на аромата - увеличи малко ароматната доза хмел.


Аромятния хмел няма ли да поприкрие аромата на мащерката и мурсалския чай?

Re: Бира с добавен чай?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2018, 08:30
от Dejmos
Да, леко ще ги поприкрие и така няма да са толкова доминиращи. Трябва да се уцели баланса.
И ароматният хмел да не е от рода на Цитра или друг със силен плодов/цветен ... аромат, а класически чисто хмелов, примерно Нортърн Брюър.