Octòhopus - eксперимент в посока IPA

Модератор: Martin

Octòhopus - eксперимент в посока IPA

Мнениеот daniel.trifonov » 10 Юли 2014, 11:12

Този опит бе провокиран от единия от стиловете в тазгодишния ни конкурс, а именно American IPA.
Знам че няма да е съвсем стриктно в изискванията за стила, но пък това си е моя интерпретация по темата и затова е в раздел Експерименти, а не в IPA. Ако бъде оценена подобаващо може Виктор да премести темата в раздел IPA. ...и все пак вече е доста късно за подготовка на IPA за конкурса, има само 15 дни.

Имах течни дрожди, които беше добре да използвам преди да са умрели. Едновременно с това исках да пробвам да сваря IPA, макар и не съвсем по американски.
Използвах карабелдж и мюнхенски малц, за да засиля малцовите и карамелени нотки.
Хмелът Чалънджър, въпреки че е горчив има доста силен и приятен плодов аромат и очаквам да се съчетае добре с ароматите продуцирани от дрождите.

Малц:
4,0кг (80%) - Pale Ale
0,5кг (10%) - Munich II
0,5кг (10%) - CaraBelge
________
5,0кг - малц общо
Целта е 19л с около 1,072 (16-17%) захарност след варенето.
Исках гъст майш както на предната варка, беше дал много добра екстрактивност. Затова:

Озахаряване: 1ч с 11л вода @ 65°C.

Промиване: 20л вода @ 78°C.
Събрах 24 литра пивна мъст. Измерих и видях, че екстрактът е дооста по-малък от очаквания. Измерих 1,048, а очаквах 1,066.

Варене: 90 минути

Хмелов график:
1). 5г - Challenger (α=7,9%) @ 75мин оставащи

2). 5г - Challenger
5г - Centennial (α=10.3%) @ 60мин оставащи

3). 5г - Challenger
5г - Centennial @ 40мин оставащи

4). 5г - Centennial
5г - Crystal (α=4.3%) @ 30мин оставащи

5). 5г - Challenger
5г - Centennial
10г - Crystal @ 20мин оставащи

Карагенан ~ 2г @ 15мин оставащи

6). 10г - Challenger
10г - Centennial
10г - Crystal @ 10мин оставащи

7). 10г - Challenger
10г - Centennial
10г - Crystal @ 5мин оставащи

============
Предвидени за сухо охмеляване за 5 дни при вторичната ферментация:

8). 10г - Challenger
10г - Centennial
15г - Crystal
============
Горчивината беше заложена на 55 единици IBU, но като се има по-малката плътност най-вероятно е доста повече.

Краен резултат 15л @ 1,069 (16,7°P) във ферментатора.
Посяти дрожди: British microbrewery yeast - около 200мл гъста каша на мини-стартер с около 100мл стерилизирана пивна мъст.
Ферментация при 20-24°C. Няма как да охлаждам ферментатора, което вече започва да става проблем.

Очаквана крайна плътност 1,019 (4.9°P).
Очакван алкохол ~6,5%.
Последна промяна daniel.trifonov на 16 Юли 2014, 10:31, променена общо 1 път
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Octohopus - eксперимент в посока IPA

Мнениеот daniel.trifonov » 11 Юли 2014, 11:25

След едно денонощие ферментация плътността спадна до 1,028 (7°P) от начална 1,069 (16,7°P), а на 34-тия час беше 1,023 (5,7°P).
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Octohopus - eксперимент в посока IPA

Мнениеот daniel.trifonov » 13 Юли 2014, 11:22

Снощи преместих за вторична ферменация. Екстрактът беше паднал до 1,022 през последните два дни. Сложих и торбичка с хмеловете за сухото охмеляване.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Octòhopus - eксперимент в посока IPA

Мнениеот daniel.trifonov » 12 Ное 2014, 17:52

Моля за извинение аудиторията, за това че зарязах тази тема.
Такаа.
ОктоХопус не се представи много добре на конкурса. Беше преместена в отворената категория, предполагам че заради йода, който аз явно не долавям много добре.
Не остана и за пиене. Трябваше да я бутилирам, след като се върна от лятната сбирка, но не намерих време и седмица по-късно отворих ферментатора. Лъхна ме силна миризма на ацетон и видях, че торбичката с хмеловете е излязла на повърхността и е хванала някаква плесен. Като цяло отиде при другите октоподи - в морето (през канализацията).

Все пак рецептата ми харесва и бих я повторил в малко по-хладните месеци на лятото.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron