Страница 2 от 3

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2016, 10:25
от Yaskata
От известно време ме вълнува този въпрос, тъ тази тема идва точно на време :)
Ще се включа и аз в експериментите
asenr какви са резултатие? сполучлив ли беше експериментът?

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 00:52
от asenr
Не съм го пробвал още. Тъкмо се канех утре да опитам, така че утре ще разберете :) Днес пуснах по същия начин и 15 литра от Враца вайцена и го охмелих с 15 грама сумит за 10 мин, като мисля да му сложа и 20 грама цитра и 3-4 грама кориандър за сухо. От което ми хареса, ще донеса на октоберфеста :)

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 18:07
от asenr
Току що обърнах един безалкохолен вит, станала е по-добра от всички комерсиални безалкохолни бири, които съм опитвал :obscene-drinkingcheers: Тяло никакво, както може да се очаква от начален екстракт 1.008, но комбинацията от силна горчивина и много кориандър компенсират успешно :handgestures-thumbup: Вайцена ще е само с цитра за сухо охмеляване, мисля че ще е достатъчно :text-givemebeer:

В10Б.jpg

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 20:35
от Yaskata
Изглежда си супер!
Ако ти остане някоя бутилка до 8ми, ще ми е интересно да я пробвам ;)

В момента имам един ейл във ферментатора, та си мисля да заделя малко и да го загрея за 30мин на 80гр, така чето в нета. Лошото е, че нямам никакъв ароматен хмел под ръка, та ще остане само горчивата част.
Хубавото е, че ще може да се сравни с оригинала.
Ако стане, ще донеса за мнения и съвети

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 14:11
от Yaskata
Ето я и моята първа безалкохолна бира :)

Свари раух

Пушен с бук ечемичен малц 75%
CARAMUNICH® TYPE 2 10%
Кара-Пилс малц 10%
Меланоидинов 5%
общо 6кг малц, получих 33л мъст на 12,5Р

Озахарявах директно на 73 гр за 40 мин, даде добра йодна проба.
Хмел магнум само за гочивина, като гонех IBU 30 (за да се усеща пушеното)

Ферментацията беше пълен дизастър. Ползвах едни дрожди дето отвисваха вече доста време в хладилника. Заложих ги на стартер, но нещо не тръгваше, а друга мая нямах. На вечерта - паника, стартера така и не шупна. Викам си: "имам бира от предишната варкаима - все ще има малко живи гадинки в утайката. Отворих една бира - гашинг, лее се направо във ферментатора!!
Замислих се че така и така ще я варя пак, това може и да не е толкова фатално. Сипах още три бири и го оставих. Ферментацията мина, като че ли, нормално. Свали екстракта до 3,8Р

На седмия ден върнах всичко в казана и държах на 80гр за 30мин, за да излезе алкохола. Добавих хмелно чайче от жатец (не помня грамажа) и 10гр див хмел на шишарки. Това киснало 2 часа.

Охладих до 23гр и заквасих - отново неуспешно. Разбърках изчаках половин час и разлях по бутилките. Изчаках за седем дни за газировката.

Ррезулатът.
Първата бира отворих след три дни отлежаване в хладилника - много натрапчив пушен вкус. След още 5-6 дена вкуса се уталожи и балансира добре, харесва ми. Газировката е съвсем слаба, но я има. Горчивината е слабичка, май нещо съм объркал. Тялото на бирата е слабо, но като цяло резултатът ми допада. Има още какво да се желае де.

За алкохола - ако го има, то той е много малко и не го усещам изобщо, за това дадох на дегустатори (дами) да изкажат мнение. Ще донеса и на срещата в края на месеца :)

IMG_20161103_204855.jpg

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 18:43
от victoryvt
Това с казана на 80 градуса за 30 мин. защо смяташ че е изкарало алкохола ?
Според мен почти нищо не е изкарало и бирата си е все така алкохолна.
(Ся понеже очаквам да ми кажеш че щото етиловия алкохол кипи на 78 градуса, още преди да си го казал - да, така е, ама ако е чист. Многокомпонентната смес от 90% вода, 5% алкохол и 5% декстрини и др. няма да кипне преди да достигне 98 градуса, а и тогава ще кипи смес, а не само алкохол. Виж, ако имаше вакуумна установка е друга работа - още на 30-40 гр. може да закипи и да има и леко раделение на фракциите.)
С дестилация може да се обезалкохоли бирата, но ще иска яко врене на 98-99 градуса, което заедно с изваждането на алкохола ще развали и вкуса на питието и ще вдигне киселинността.
Според мен само с вакуум може да се получи някакъв приемлив вкус, но кой знае ...
За малки количества може да се пробва със съд от тенджера под налягане и вакуум-помпа за климатици (100лв. едностъпална)

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 21:00
от Yaskata
Отговорът е по-кратък: така прочетох в нета :D
мога да потърся конкретния линк, ако това има значение, но това ще си останат празни приказки ако няма бира :) Айде да не е безалкохолна - слабоалкохолна. Викторе, ще се радвам да ти пратя бира и да чуя мнението ти (което ще си е един вид саможертва, имайки предвид гореописаните несгоди)

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2017, 22:41
от Ico
Според мен, масовите безалкохолни бири просто не ги ферментират. В нито едно от описанията на съставките на германските безалкохолни бири, които съм чел не фигурират дрожди, а те са задължени да описват състава. Дори и в безалкохолния "Клаусталер", който има награда за безалкохолна бира на 2015г. не съм го виждал. Разбира се може би бъркам, но това донякъде може да обясни вкуса на зърно в безалкохолните бири. Може би просто охмеляват яко неферментиралата мъст.

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2017, 08:59
от Martin
Не всички. Безалкохолен Бекс има вкус на нормална бира, а даже и има някакъв малък алкохол. Нула цяло и нещо.

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2017, 17:43
от victoryvt
Ако не е ферментирала ще е много сладка , освен ако не е и много разредена и то става съвсем ...
Да не говорим за калориите на 100мл. дето вечно ги дават за ориентир.
Абе - зор голям - безалкохолна бира, безкофеиново кафе и накрая отиваме на пластмасова жена :)