Страница 1 от 3

Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 08:32
от victoryvt
Някой правил ли е ?

Има два варианта :
1. Озахаряване на над 70гр. и се получават предимно неферментируеми декстрини. Но тялото ще е много плътно и ще прилича на нещо като газирана напитка.

2. Нормална бира да се обезалкохоли (прилага се в промишлени условия).

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 09:04
от vsd
Едва ли някой тук е пробвал, но по чуждите форуми има доста писано. След нормалната ферментация и откаляване я сваряват пак за 20-30 мин да се изпари алкохола и после я охлаждат и газират принудително в кегове. На мен ми звучи като че нищо да не се получи, но са писали че ставала много хубава. Знам ли :)

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 09:13
от mirix
Хм а ние се чудехме с Дидо Трифонов и измислихме че я замразяват и после разммразяват само бирената водичка

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 11:30
от daniel.trifonov
vsd е прав донякъде, но така се променя вкусът на бирата.

В домашни условия обаче не виждам как може да се постигне. Ако направим високотемпературно озахаряване ще се получи нещо като сладка напитка и няма да има много бирен вкус. Струва ми се удачен вариант да се направи нискоалкохолна бира 2-3%, но пък може да се получи много водниста.
Аз правих един такъв опит, но нещо я вкиснах (втората ми варка)и не ставаше за консумация. Някой ден може пак да пробвам.

Иначе в прмишлени условия си има начини.

След като бяхме говорили с Миро за това, се поинтересувах и намерих това в уикипедия. Не твърдя, че е достоверно, но звучи убедително.
- Прилага се метод на варене във среда с много по-ниско от атмосферното налягане и така течностие кипят дори и при стайна температура. Пак може да се направи дестилация на алкохолните пари, но не знам едно. Етанола и водата образуват азеотропна смес, която кипи при температура по-висока от точката на кипене на етанола и по-ниска от тази на водата. Съответно не може да се изпари всичкият алокохол и предполагам, затова има много бири, които са с 0,5% алкохол.
- Друг метод е с обратна осмоза. През филтъра при обратната осмоза могат да премината водата, етанола и някои летливи киселини, а от другата страна остават нефернетируемите захари, белтъците и ароматните вещества под формата на гъст сироп. Този сироп се смесва с вода и готова ти е безалкохолната бира с 0.0%. (Това сякаш съм го писал и друг път...).

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 17:53
от victoryvt
Според бай Кунце методите са 3 групи :

1. Мембранни.
2. Термични.
3. С прекъсване на ферментацията.

Но е безмислено да преразказвам неговия текст. Всеки може да се запознае от самата книга.

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 21:53
от cervesa
Производството на безалкохолна бира е по силите само на най-големите пивоварни(мултинационални).Инвестициите са огромно-дори много от тях са скептични и се въздържат.А и пазара на безалкохолната бира е малък.
В домашни условия,безалкохолната бира се нарича "боза",българска или албанска-няма значение :D
Наздраве с алкохолна бира!

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 22:53
от mirix
Като прочетох мъдрите думи на бай Темелко, няма ли градус няма радост. Но понякога се налага да пием и да караме. Не че безалкохолната бира не ебоза ами чиста пумия, ами започнеш ли ще се прехвърлиш на електронни цигари, надуваеми кукли ...... и отиде натюрела на кино

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 18:32
от bojo
След прежалване на 1кг светъл малц направих малка варка (първа и последна). Целта беше безалкохолна бира.
Вода 3,5л за озахаряване и 4,5л за промиване. Загряване на водата до 73гр, смесване и поддържане 72гр за 50мин. Ми то било голям зор да се крепи температура в малко количество материал и затова никога малки варки. Следва покачване до 77гр и йод - перфектна картинка. Варене 80мин и хмел... някакъв. Получи се около 5,5л на 11% плътност. С 2гр нотингам и във ферментатора.
След седмица плътността падна до 5% и май неще повече. На цвят и мирис - нормална бира. На вкус - малко особена, но не сладни а лепне на пръстите. Забелязах и много повече бяла утайка (умрели дрожди май), отколкото при ферментация на нормална бира.
Бутилирах и чакам крайния резил, който ще е всичко друго но не и безалкохолна бира с тия 6% захар ферментирала. Ще има поне 3% алкохолец.

Ама аз що се занимавам с глупости ми не сваря нещо за пиене :lol: .

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 19:55
от cervesa
Последното изречение е еманацията! :lol:

Re: Безалкохолна бира ?

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2016, 00:04
от asenr
Гледах рецептата на BrewDog Nanny State, дори си взех и една да я пробвам, и бях решил да пробвам някой ден да сваря нещо подобно нискоекстрактно, да видя какво ще се получи. Стига съм купувал Загорка Макс за децата :mrgreen: Та във вторник варих един вит, озахарих директно на 72 градуса за 40 мин, сипах 10 литра вода за промиване в повече и към края на промиването си отделих около 10 литра мъст с екстракт 1.008. Варих я 15 мин, като 5 мин преди края сложих безумната комбинация от 10 г Халертау и 10 г Сумит, ама това имах в излишък за аромат. За горчивина не съм слагал нищо, затова и варих толкова кратко. Около 2 мин по-късно се сетих да сложа и 4 г кориандър. Охладих, сложих във ферментатора (11 л шише от минерална вода) и посях 5.5 г WB-06 директно вътре. За 15 мин не беше извряло кой знае какво, защото като гледам количеството си остана същото, а и измерих начална плътност 1.008. Днес измерих екстракт 1.004. Ако остане същия, ще имам бира с 0.5% алкохол. Ще бутилирам с 3-4 г/л захар да се задържа под 1%. На външен вид си изглежда истински вит. Чакам с нетърпение да стане за пиене и да видя дали и на вкус се доближава до вит или е ароматизирана водичка като всички безалкохолни бири :lol: