Страница 2 от 3

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 09:58
от almus
Вярно е.
Кажете колко гр /литър хмел дава приятна горчивина..

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 10:08
от daniel.trifonov
Ммного е субективна оценката за приятната горчивина. Пък и различните хмелове имат различен тип горчивина - съотношението между различните алфа горчиви киселини е различно. Ползвай калкулатора от тук: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/, така поне след няколко варки с известно IBU, или поне близко до пресметнатото ще разбереш коя е приятната горчивина за теб.

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 10:32
от almus
Супер, благодаря.

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 14:55
от mirix
Да ти кажа ли аз практикувам след завиране по 1гр. л горчив хмела и 10-20 мин. преди края по 2 гр. л. ароматен хмел и ми иде по малко горчива отколкото искам , но с ортака с когото варим сме стигнали до компромисен вариант :)

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 15:35
от hellreiser
Най-общо балансираната горчивина за светли пива е да кажем 80мг/л алфа горчиви киселини, а за тъмни и пшенични е 50-60 мг/л. Естествено за всеки хмел грамажа е различен, поради различното съдържание на въпросните алфа горчиви киселини и трябва да се изчислява за всеки различен хмел по просто тройно правило. Също общо прието е 80% от тези примерно 80мг/л да са от горчив хмел, добавени 10-15 минути след завиране, а останалите 20% се добавят като ароматичен хмел 10-15мин преди края на варенето. За тъмни пива най-често се добавя само горчив хмел, за да изпъкната специалните малцове/

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 07:52
от Dejmos
Ползвай калкулатора от тук: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/, така поне след няколко варки с известно IBU, или поне близко до пресметнатото ще разбереш коя е приятната горчивина за теб.

Имам един въпрос.Target Original Gravity (OG) преди или след варенето е?

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 09:15
от bojo
След варенето. От OG като извадиш Final Gravity (FG)- полученото след ферментацията - и резултата умножиш по 0.54, получаваш ориентировъчно алкохола.

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 11:22
от victoryvt
Божо, забрави да напишеш че това е вярно ако е в градуси Плато / Брикс, иначе за единици SG коефициента e 131 грубо.
Пример :
OG=1.050 (12.4 Plato)
FG=1.010 (2.6 Plato)

ABV=(1.050-1.010)*131=5.25

ABV=(12.4-2.6)*0.54=5.29

Има незначителна разлика заради закръгленията.

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 13:47
от bojo
Така е, като пиша рано сутрин след късна вечер :lol: и пропущам подробностите.

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 20:01
от mirix
Пийте си бирата бе хора, както е каьал професор Вучков. Да не ви пика че IBU е 120. Вижте в писанията, колко време е пътувал кораба от острова дп Индия, оставете да отлежи и пийте. Ако не ви хареса, дайте я на мен.