Хмел при бутилиране

Модератор: Martin

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот almus » 22 Юни 2014, 09:58

Вярно е.
Кажете колко гр /литър хмел дава приятна горчивина..
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Юни 2014, 10:08

Ммного е субективна оценката за приятната горчивина. Пък и различните хмелове имат различен тип горчивина - съотношението между различните алфа горчиви киселини е различно. Ползвай калкулатора от тук: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/, така поне след няколко варки с известно IBU, или поне близко до пресметнатото ще разбереш коя е приятната горчивина за теб.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот almus » 22 Юни 2014, 10:32

Супер, благодаря.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот mirix » 23 Юни 2014, 14:55

Да ти кажа ли аз практикувам след завиране по 1гр. л горчив хмела и 10-20 мин. преди края по 2 гр. л. ароматен хмел и ми иде по малко горчива отколкото искам , но с ортака с когото варим сме стигнали до компромисен вариант :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот hellreiser » 23 Юни 2014, 15:35

Най-общо балансираната горчивина за светли пива е да кажем 80мг/л алфа горчиви киселини, а за тъмни и пшенични е 50-60 мг/л. Естествено за всеки хмел грамажа е различен, поради различното съдържание на въпросните алфа горчиви киселини и трябва да се изчислява за всеки различен хмел по просто тройно правило. Също общо прието е 80% от тези примерно 80мг/л да са от горчив хмел, добавени 10-15 минути след завиране, а останалите 20% се добавят като ароматичен хмел 10-15мин преди края на варенето. За тъмни пива най-често се добавя само горчив хмел, за да изпъкната специалните малцове/
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот Dejmos » 22 Авг 2015, 07:52

Ползвай калкулатора от тук: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/, така поне след няколко варки с известно IBU, или поне близко до пресметнатото ще разбереш коя е приятната горчивина за теб.

Имам един въпрос.Target Original Gravity (OG) преди или след варенето е?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот bojo » 22 Авг 2015, 09:15

След варенето. От OG като извадиш Final Gravity (FG)- полученото след ферментацията - и резултата умножиш по 0.54, получаваш ориентировъчно алкохола.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот victoryvt » 22 Авг 2015, 11:22

Божо, забрави да напишеш че това е вярно ако е в градуси Плато / Брикс, иначе за единици SG коефициента e 131 грубо.
Пример :
OG=1.050 (12.4 Plato)
FG=1.010 (2.6 Plato)

ABV=(1.050-1.010)*131=5.25

ABV=(12.4-2.6)*0.54=5.29

Има незначителна разлика заради закръгленията.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот bojo » 22 Авг 2015, 13:47

Така е, като пиша рано сутрин след късна вечер :lol: и пропущам подробностите.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот mirix » 22 Авг 2015, 20:01

Пийте си бирата бе хора, както е каьал професор Вучков. Да не ви пика че IBU е 120. Вижте в писанията, колко време е пътувал кораба от острова дп Индия, оставете да отлежи и пийте. Ако не ви хареса, дайте я на мен.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron