Страница 12 от 12

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2019, 13:52
от deuspld
Е точно на днешната дата не знам какво се предлага, но по принцип често взимам от Лидъл за децата 3л. студенопресован сок от ябълки от тяхната марка "Родна стряха" за 5.99лв. Последно миналата седмица взимах, беше леко покафенял, но доста по-малко от моя.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2019, 14:08
от kanchev
Здравейте. Имам няколко въпроса.
Сложих сайдера преди 2 седмици с дрожди Safcider. В момента ми показва захарност 5% и спиртност 9,5. На вкус е много приятен.
Въпросите ми са следните:
1. Като се откалява сайдера, прекарва ли се през тензух, за да се отдели утайката?
2. Колко време трябва да изчакам, преди да посея дрождите за ЯМКФ?
P.S. Ползвам рецептата на @Dejmos

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2019, 14:51
от Don Reba
а как мериш отделно захарност и спиртност?
аз впрочем също заложих от лидълски сок, тоя дето е 6 лева за 3 литра. заложих само литър и половина, ако ми хареса как става ще слагам повечко

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2019, 23:29
от Dejmos
Захарност със захаромер или рефрактометър.
Алкохолното съдържание се изчислява от захарността.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2019, 08:25
от Don Reba
рефрактометъра не съм сигурен как ще му се отрази наличието на спирт в разтвора, но захаромера ще се подведе със сигурност.
според мен без сложни уреди няма начин да се измери спиртно-захарен разтвор ако не знаеш началните условия. аз лично меря разликата в масата, тоест колко е олекнал ферментатора, това дава колко СО2 е излетяло, което е почти точно масата на спирта в разтвора (спирта и СО2 се отнасят като 46/44), от там ако знаеш началната захарност може да сметнеш колко още захар остава.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2019, 10:33
от deuspld
@Don Reba, ти си избрал възможно най-сложния начин за мерене на относителна плътност/алкохол.
Един обикновен ареометър за 15-20лв (има ги и тука в магазина) ти е напълно достатъчен да си следиш хода на алкохолната фемрентация, без каквито и да е корекции и пресмятания.
Аз ползвам такъв: https://shop.dionislab.bg/bg/areometri/ ... -1130.html , но по принцип има и доста по-бюджетни варианти.
От там, като знаеш началната и крайната плътност, има десетки онлайн калкулатори за пресмятане на алкохол, които дават достатъчна точност.
Между другото, на почти всяка моя бира след ферментация давам да ми правят анализ на алкохол в лаборатотията на работа и разликата в резулатата спрямо калкулатора на brewersfriend, примерно, е около 2-3 десети, което според мен е пренебрежимо в домашни условия.

П.п.: да кажа за сайдера. Вечера го мерих, плътността му е паднала на 1,000 и няма видими следи от ферментация, даже е взел да се забистря отгоре. Ферментацията мина като по учебник: на около 12 градуса околна температура и около 14 вътре във ферментатора. Плътността падаше регулярно, с по 5 деления на ден и за около 13 дни падна от 1,067 до 1,000.
Сега ще го откаля от грубата утайка и след това мисля да го разделя на две: едната половина ще я засея с бактерии за ЯМКФ, а другата не, за да видя разликата във вкуса. По принцип и така не е много кисел. Иначе аромата е много свеж и приятен, цвета също. Всички кафяви и окислени частици падат в утайка, и това, което е остава като бистър сок на повърхността е с хубав жълт цвят.