Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Hard Apple Cider

Мнениеот vsd » 12 Яну 2013, 21:30

Здравейте, пускам една тема за Hard Apple Cider. За който не знае, това е сайдер, който се прави от купен ябълков сок, а не от прясно изтискани ябълки. В барчето на моята работа продават един сок, който се води че е истински и не е направен от концентрат, а си е от ябълки. Опаковката е 2 литра за 3 лв, аз взех две. Пил съм друг път от него и е доста хубав, наистина е по-хубав от обикновения ябълков сок, може и да не е истински, но на вкус и аромат са го докарали. Никога не съм пробвал сайдер и затова целта е да направя много малко количество за проба. Двете кутии, ги сипах в две шишета по 3 литра. На опаковката пише, че въглехидратите са 10,2 процента. Премерих захарността и беше почти 11%. На всяка бутилка добавих по 200 грама захар и захарността отиде на 18,5%. На едната бутилка сложих Нотингам ейл дрожди, а на другата Zymaflore RX60, които ми бяха останали от виното. Целта е да видя с различните дрожди какъв ще е резултата и разликата във вкуса. Очаквам бирените дрожди да не успеят да ферментират напълно и да оставят сайдера леко сладък, но като четох в нета, има постове на хора, които са ползвали нотингам при подобна захарност и са успявали да изферментират до 2-3% захарност. Бутилките в момента са на около 20 градуса и са една до друга за да са при максимално еднакви условия. Ще пиша като има някакъв резултат и видя дали това коеет се получи изобщо става за пиене.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Крисо » 12 Яну 2013, 23:48

От къде могат да се закупят големи опаковки (или наливен?) ябълков сок?

По принцип, ако сока е само пастьоризиран преди опаковането му, върши чудесна работа за направата на сайдер. Въпроса е да няма някакви стабилизатори и консерванти, защото тогава дрождите въобще няма да оцелеят след закваската. На кутиите от твоя сок пише ли нещо?
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот vsd » 13 Яну 2013, 00:10

На кутията пише че е само пастьоризиран, без консерванти и т.н. Ферментацията със сигурност е започнала, така че предполагам че няма нещо което да пречи на дрождите.
Иначе и мен ме интересува въпроса от къде можем да намерим сок в по-големи количества. Този, който аз ползвах е в опаковки от по 2 литра само.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот vsd » 13 Яну 2013, 00:38

Намерих някакъв варненски сайт
http://bgapple.com/?page=howtobuy
Ако има някой от Варна и е пробвал сока да драсне два-три реда как е.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот cervesa » 13 Яну 2013, 18:34

Крисо написа:От къде могат да се закупят големи опаковки (или наливен?) ябълков сок?

По принцип, ако сока е само пастьоризиран преди опаковането му, върши чудесна работа за направата на сайдер. Въпроса е да няма някакви стабилизатори и консерванти, защото тогава дрождите въобще няма да оцелеят след закваската. На кутиите от твоя сок пише ли нещо?



Тук http://krichimfrukt.com/html/?p=about ,произвеждат и продават за хранително-вкусова промишленост.Не съм питал каква е минималната поръчка.
Ако разбереш и ти е голяма дозата-да направим комбина.На мен Кричим ми е под носа.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Крисо » 13 Яну 2013, 19:04

Много интересни варианти са и двете места.

Сока на варненската фирма идва на 1,80 литъра, въпреки голямата разфасовка от 10л и то при положение,че си местен и не плащаш за транспорт. Vsd, ти откъде си? От твоето място явно идва по-евтинко- 1,50 литъра.

На сайта на Кричим Фрукт пише,че произвеждат концентрати, което не означава, че не са натурални, но все пак не съм сигурен до колко са подходящи за сайдер... Ако реша да поръчам оттам, определено ще се наложи да си разделим един еднотонен бидон. :lol:
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот vsd » 13 Яну 2013, 21:23

Ааа, аз съм от София, и сока който ползвах не е такъв като на варненската фирма, а си е в кутия за натурален сок. Просто го водят че е чист ябълков сок, а не направен от концентрат и захар. Марката мисля че е LaVita. Тук можете да го видите
http://www.parvipetli.com/new_products.php
Фирмата е Vino Zupa и е сръбска.
На сока пише че се внася от Ню Лайн Къмпани ООД, ще питам в работата от коя фирма точно го взимат.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 28 Сеп 2015, 11:33

Хайде малко да съживим темата. Аз си купих от производител сок в 3 л. алуминиеви кисийки. По думите му само пастьоризиран. Сока е мътничък на цвят.На 16-17 л. със захарност 10% добавих 1 кг. захар и стана нейде около 15-16%. Заквасих с дрожди за шампанско и трудна ферментация DV10. Бая се хранят :)
Ето и малко снимков материал.
Сокчетата:
IMG_20150925_193010.jpg

Пълнежа:
IMG_20150925_193001.jpg

IMG_20150927_114034.jpg


и ето едно клипче от ферментацията:

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 28 Сеп 2015, 12:07

Перфектно сайдерче се очертава. И аз се каня да обера ябълката, ама нещо времето не стига. Иначе кътам едно пакетче от тия дрожди:

1.jpg


Като посея ще докладвам резултатите.
На каква цена купи сока?
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 28 Сеп 2015, 12:21

Промо цена 4 лв. за 3 литра. Според мен цената е добра. Гледах нейде в нета с дрожди нотингам заквасват сайдер. Ако стане хубав може да направя още една проба с тях. жената иска да не е газиран, че ще видя каква ще я правя да има малко газиран и по сладък. Да затворя преди края на тихата ферментация с 5-6% захарност. Но се опасявам да не стане някоя бомба. :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron