Газиране в 5л кег

Модератор: Martin

Газиране в 5л кег

Мнениеот stoyozh » 22 Мар 2020, 00:50

Отдавна обмислям идеята за доферментиране в буре. Поради високите цени на дъбовите бурета и несигурността в успеха се спрях на привидно най-лесния вариант - 5-литров метален кег с бира от тези, които продават в големите магазини. Предизвикателствата при тези кегове са два:
1. Трябва да се запуши отворът им отгоре след като се извади фабричната тапа.
2. Не трябва да се използва вградената им "канелка", защото много разпенва пивото.

Попаднах на тази тема във форума viewtopic.php?f=29&t=2818&hilit=%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5
В нея има споделено много интересно видео, което много добре показва какво искам да постигна https://www.youtube.com/watch?v=9wEfDNp ... e=emb_logo

Майсторът във видеото запушва кега с тапа, която после се чупи при набиването на канелка. Както едно време :)
Мисля, че може да се получи същият резултат с 5-литров кег, като се запуши горния отвор с такава тапа и не се използва вградената "канелка".

Някой пробвал ли е нещо подобно и имате ли идея откъде мога да се сдобия с такава тапа?
В тукашния магазин намирам единствено https://www.beer-bg.com/index.php?main_ ... cts_id=360
Аватар
stoyozh
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 12 Дек 2016, 15:13
Местоположение: София

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот MadButcher » 23 Мар 2020, 09:58

Не мисля, че като се импа предвид ръчната изработка и материала едно буре е скъпо. Какво общо обаче има газирането и доферментирането в кег с това в буре. Отлежаването и на пивото в буре не е самоцел. Има няколко стила, които го изискват или по усмотрение на пивоваря за добавяне на вкус и аромат, които дава дъбовото буре например. Имитация на стареене в буре може да се получи чрез различните видове дъбов чипс пък после го слагай в кег, петлиров, бутилка и кво ли не. Истинското доферментиране в буре си е наистина предизвикателства, защото стоят няколко основни въпроса: Първо почистването и дезинфекцията не са майтап работа. Дървото натаява в себе си и трябва да се подпибарт количествата и препаратите, с които се работи, ако въобще се използват препарати. Някои предпочитат прясно използвани бурета от ром, уиски и прочие, те дават допълнителни аробати и вкусове. После идва ред на източването, ако се точи цялото количество и се бутилира, идва проблема с газировката, макар и остарелите в буре бири да е прието да са слабо газирани. Вариант е кегиране и допълнително принудително газиране с СО2, щото в бирата едва ли са останали много живи дрожди за газировка. Ако се пригоди с кран и се затвори добре и се предвиди по някакъв начин контрол на налягането, пивото може да се точи директно от бурето по силата на гравитацията. Тогава окисленията са неминуеми, даже и са опция в тоя стил. Има варианти празното от течност пространство да се допълва с СО2 от бутилка, друг е едно 30литра буренце да си го пийнете по-бързо.
Тия малките, 5л кегчета са често използвани и работата с тях се базира на бутилкоата газировка. Някои използват еднократни от вече изпита вабрична бира и ги приспособяват за многократна употреба, други купуват такива от хомбрюмагазините, някои имат машинки с патрони СО2.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 284
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот Martin » 23 Мар 2020, 17:04

stoyozh написа:Отдавна обмислям идеята за доферментиране в буре. Поради високите цени на дъбовите бурета и несигурността в успеха се спрях на привидно най-лесния вариант - 5-литров метален кег с бира от тези, които продават в големите магазини. Предизвикателствата при тези кегове са два:
1. Трябва да се запуши отворът им отгоре след като се извади фабричната тапа.
2. Не трябва да се използва вградената им "канелка", защото много разпенва пивото.

Попаднах на тази тема във форума viewtopic.php?f=29&t=2818&hilit=%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5
В нея има споделено много интересно видео, което много добре показва какво искам да постигна https://www.youtube.com/watch?v=9wEfDNp ... e=emb_logo

Майсторът във видеото запушва кега с тапа, която после се чупи при набиването на канелка. Както едно време :)
Мисля, че може да се получи същият резултат с 5-литров кег, като се запуши горния отвор с такава тапа и не се използва вградената "канелка".

Някой пробвал ли е нещо подобно и имате ли идея откъде мога да се сдобия с такава тапа?
В тукашния магазин намирам единствено https://www.beer-bg.com/index.php?main_ ... cts_id=360


Не разбирам въпроса?
Каква ти е идеята и какъв резултат искаш??
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1055
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот stoyozh » 24 Мар 2020, 01:14

Нека перифразирам въпроса:

Има ли някой, който си е затварял бирата в 5 литров кег "от билата"? Говоря за металните кегове на шоферхофер, даб и т.н.
Интересува ме по-конкретно как запушвате кега след като извадите фабричната еднократна тапа.
Аватар
stoyozh
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 12 Дек 2016, 15:13
Местоположение: София

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот Martin » 24 Мар 2020, 10:09

Да. Позлвал съм тея тапи:
https://www.beer-bg.com/index.php?main_ ... cts_id=360
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1055
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта