Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 10 Дек 2018, 09:31

В събота реших да опитам до къде е стигнал Cider-а и останах приятно изненадан. Започнал е да става готов за консумация, но според мен му е нужно още отлежаване. Като цяло е приятен на вкус, усещат се ябълките, не е кисел, както очаквах, но му липсва сладост. Това няма как да се коригира вече, тъй като е бутилиран, но и така е ок. За газировката си мисля, че му трябва още време, но и сега е леко газиран. Като цяло като за първи опит и без пастьоризация резултата е задоволяващ. За догодина мисля да добавя Лактоза (неферментируема захар) за сладост.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 583
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 17 Май 2019, 09:11

След близо 3 месеца отлежаване в мазето, реших да опитам сайдера с Mangrove Jack's Craft - Cider M02 дрожди. Бих казал, че се е получил доста добре, като за първи опит. Е да, няма сладостта на купешкия, но все пак е леко сладък, бистър като сълза и ароматен. Газировката я правих стандартно със кристална захар 7гр./литър и е идеална. Има утайка, но ако се сипе на веднъж, може да се избегне. Пробвах и последните 200мл от бутилката с все утайката, но бистър по ми хареса. Като процент някъде - 4.6%-4.8%. Истината е, че си иска отлежаване, в началото беше между оцет и бяло вино, но сега някак си се балансира. По-назад в темата съм описал за ферментацията и използването на ЯМКФ.
Ако се сдобия с пресен ябълков сок и тази година, ще врътна още 20 литра, но този път бих добавил малко лактоза за сладост.
Ето снимка на крайния резултат, ще се изпие с удоволствие в жегите:
IMG_7083.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 583
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот GunGod » 17 Май 2019, 10:35

Е браво , защо го сравняваш с купешките сокчета? Още по добре че не е толкова сладък.
Естествено ако го обичаш по сладък го правиш както на теб ти харесва "На вкус и цвет, тавариши нет" май така беше. Цвета и бистротата са много приятни. :handgestures-thumbup:
Аз лично си падам по силни и сухи сайдери.
Аватар
GunGod
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот victoryvt » 20 Май 2019, 08:50

Нещо ти се е вдигнала утайката ?
Не залепва ли добре ?
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2042
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 20 Май 2019, 08:57

Ами не толкова добре явно. Ако я сипеш наведнъж няма проблем, но ако я сипеш на два пъти, както направих аз, се вдига утайка.
Не мисля, че е проблем, освен ако не те притеснява мътен сайдер :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 583
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 20 Май 2019, 08:58

Ами не толкова добре явно. Ако я сипеш наведнъж няма проблем, но ако я сипеш на два пъти, както направих аз, се вдига утайка.
Не мисля, че е проблем, освен ако не те притеснява мътен сайдер :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 583
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 20 Май 2019, 09:02

Много утайка. Колко пъти го претака преди да бутилираш?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 215
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 20 Май 2019, 09:28

От ферментатора, директно в една кофа 20 литра и от там бутилирах.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 583
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта