Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 01 Окт 2018, 11:48

Тези дрожди са много добри - посявай директно и чакай да изферментира, без да си усложняваш живота излишно. Утайките са доста повече, отколкото при бирата. Премери захарността и след това ще решиш дали да добавяш захар - зависи какъв алкохол търсиш. Сайдерът си е освежаваща напитка и алкохол над 5-6 няма смисъл, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За газировката аз слагам захар наполовина спрямо бирата - 3 - 4 грама. Нещо важно - след като бутилираш, забрави за сайдера за няколко месеца и напролет ще имаш нещо много добро. Иначе като за първи опит това ще е достатъчно. При следващите можеш да пробваш и с посяване на дрожди за ЯМКФ - Ивайло е писал някъде в темата. Г-н Председателят пък е правил и сухо охмеляване - изобщо възможности много, само мерак и свободно време да имаш...
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 01 Окт 2018, 12:35

Сухо и аз съм правил, с два различни вида хмел. Баварската мандарина добре се комбинира с ябълка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 647
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 01 Окт 2018, 14:43

Foreigner написа:Тези дрожди са много добри - посявай директно и чакай да изферментира, без да си усложняваш живота излишно. Утайките са доста повече, отколкото при бирата. Премери захарността и след това ще решиш дали да добавяш захар - зависи какъв алкохол търсиш. Сайдерът си е освежаваща напитка и алкохол над 5-6 няма смисъл, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За газировката аз слагам захар наполовина спрямо бирата - 3 - 4 грама. Нещо важно - след като бутилираш, забрави за сайдера за няколко месеца и напролет ще имаш нещо много добро. Иначе като за първи опит това ще е достатъчно. При следващите можеш да пробваш и с посяване на дрожди за ЯМКФ - Ивайло е писал някъде в темата. Г-н Председателят пък е правил и сухо охмеляване - изобщо възможности много, само мерак и свободно време да имаш...


Това ще направя - откалявам в друг съд, за да обера само бистрото(вече два дни ще е престоявало), меря захарността, ако се налага добавям захар, ако е над 11 няма да добавям, хидратирам дрождите, слагам ги директно в съда за ферментация с воден клапан, зарязвам го докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот dr_slavov » 02 Окт 2018, 09:22

Имам само един сайдер и ще пиша от скромния ми опит.
    -Ако имаш студено място го остави повечко време след откаляването. Наистина има много утайки. И в бутилката ще се избистри, но ще останае много утайка която не залепва и след това разваля вида.
    -Помисли за някакво подслаждане с неферментируеми захари (стевия). Става неприятно сух иначе (поне за моя вкус).
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот damyan_rm » 02 Окт 2018, 09:53

ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.


2 дни за ямкф няма никак да е достатъчно - остaви поне още 2 седмици преди да бутилираш - по време на ямкф се отделя и СО2 (също така все още ще имаш и остатъчна захарност - т.е. ще имаш и 'тиха' ферментация с още повече CO2 от от дрождите ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 02 Окт 2018, 10:00

damyan_rm написа:
ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.


2 дни за ямкф няма никак да е достатъчно - остaви поне още 2 седмици преди да бутилираш - по време на ямкф се отделя и СО2 (също така все още ще имаш и остатъчна захарност - т.е. ще имаш и 'тиха' ферментация с още повече CO2 от от дрождите ...

Ок, мерси за съвета.Довечера ще трансферирам в ферментатор и ще засея дрождите.
Дават им 18-24 C на дрождите, на стайна температура предполагам ще им е идеално :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 03 Окт 2018, 08:33

Сайдерчето е готово, реших да не правя пастьоризация, а директно да действам за по-приятен ябълков вкус. Вчера прелях във подходящ ферментатор, като засмуках течността отгоре, без утайките на дъното, засях Mangrove Jack's Craft - Cider M02 дрожди, леко рехидтратирани. В крайна сметка имам около 19 литра сайдер. Началната плътност е малко над 11Р, така че не съм добавял захар. Оставих на температура около 17-18 градуса. След 7-10 дни, като приключи бурната ферментация, ще сложа 0,25гр ЯМКФ и ще го оставя още 10-14 дни, за да смекчи киселия вкус. След това или ще бутилирам или в кегирам, но по-скоро мисля да е в бутилки, за да може да отлежи.
Нямам идея колко ще му е трайността след бутилиране/кегиране.
IMG_4812.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 12 Окт 2018, 09:29

10 дни по-късно плътността е 4,5P, което прави ABV 5,58%. Заложих и ЯМКФ около 0.25 (1/4) грам. Ще оставя така още 15-20 дни и след това бутилиране с по няколко прашинки дрожди в бутилка, захар + активатор, както ме посъветва Dejmos.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron