Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 01 Окт 2018, 11:48

Тези дрожди са много добри - посявай директно и чакай да изферментира, без да си усложняваш живота излишно. Утайките са доста повече, отколкото при бирата. Премери захарността и след това ще решиш дали да добавяш захар - зависи какъв алкохол търсиш. Сайдерът си е освежаваща напитка и алкохол над 5-6 няма смисъл, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За газировката аз слагам захар наполовина спрямо бирата - 3 - 4 грама. Нещо важно - след като бутилираш, забрави за сайдера за няколко месеца и напролет ще имаш нещо много добро. Иначе като за първи опит това ще е достатъчно. При следващите можеш да пробваш и с посяване на дрожди за ЯМКФ - Ивайло е писал някъде в темата. Г-н Председателят пък е правил и сухо охмеляване - изобщо възможности много, само мерак и свободно време да имаш...
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 250
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 01 Окт 2018, 12:35

Сухо и аз съм правил, с два различни вида хмел. Баварската мандарина добре се комбинира с ябълка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 01 Окт 2018, 14:43

Foreigner написа:Тези дрожди са много добри - посявай директно и чакай да изферментира, без да си усложняваш живота излишно. Утайките са доста повече, отколкото при бирата. Премери захарността и след това ще решиш дали да добавяш захар - зависи какъв алкохол търсиш. Сайдерът си е освежаваща напитка и алкохол над 5-6 няма смисъл, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За газировката аз слагам захар наполовина спрямо бирата - 3 - 4 грама. Нещо важно - след като бутилираш, забрави за сайдера за няколко месеца и напролет ще имаш нещо много добро. Иначе като за първи опит това ще е достатъчно. При следващите можеш да пробваш и с посяване на дрожди за ЯМКФ - Ивайло е писал някъде в темата. Г-н Председателят пък е правил и сухо охмеляване - изобщо възможности много, само мерак и свободно време да имаш...


Това ще направя - откалявам в друг съд, за да обера само бистрото(вече два дни ще е престоявало), меря захарността, ако се налага добавям захар, ако е над 11 няма да добавям, хидратирам дрождите, слагам ги директно в съда за ферментация с воден клапан, зарязвам го докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот dr_slavov » 02 Окт 2018, 09:22

Имам само един сайдер и ще пиша от скромния ми опит.
    -Ако имаш студено място го остави повечко време след откаляването. Наистина има много утайки. И в бутилката ще се избистри, но ще останае много утайка която не залепва и след това разваля вида.
    -Помисли за някакво подслаждане с неферментируеми захари (стевия). Става неприятно сух иначе (поне за моя вкус).
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 443
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот damyan_rm » 02 Окт 2018, 09:53

ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.


2 дни за ямкф няма никак да е достатъчно - остaви поне още 2 седмици преди да бутилираш - по време на ямкф се отделя и СО2 (също така все още ще имаш и остатъчна захарност - т.е. ще имаш и 'тиха' ферментация с още повече CO2 от от дрождите ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 02 Окт 2018, 10:00

damyan_rm написа:
ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.


2 дни за ямкф няма никак да е достатъчно - остaви поне още 2 седмици преди да бутилираш - по време на ямкф се отделя и СО2 (също така все още ще имаш и остатъчна захарност - т.е. ще имаш и 'тиха' ферментация с още повече CO2 от от дрождите ...

Ок, мерси за съвета.Довечера ще трансферирам в ферментатор и ще засея дрождите.
Дават им 18-24 C на дрождите, на стайна температура предполагам ще им е идеално :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 03 Окт 2018, 08:33

Сайдерчето е готово, реших да не правя пастьоризация, а директно да действам за по-приятен ябълков вкус. Вчера прелях във подходящ ферментатор, като засмуках течността отгоре, без утайките на дъното, засях Mangrove Jack's Craft - Cider M02 дрожди, леко рехидтратирани. В крайна сметка имам около 19 литра сайдер. Началната плътност е малко над 11Р, така че не съм добавял захар. Оставих на температура около 17-18 градуса. След 7-10 дни, като приключи бурната ферментация, ще сложа 0,25гр ЯМКФ и ще го оставя още 10-14 дни, за да смекчи киселия вкус. След това или ще бутилирам или в кегирам, но по-скоро мисля да е в бутилки, за да може да отлежи.
Нямам идея колко ще му е трайността след бутилиране/кегиране.
IMG_4812.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 12 Окт 2018, 09:29

10 дни по-късно плътността е 4,5P, което прави ABV 5,58%. Заложих и ЯМКФ около 0.25 (1/4) грам. Ще оставя така още 15-20 дни и след това бутилиране с по няколко прашинки дрожди в бутилка, захар + активатор, както ме посъветва Dejmos.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 08 Ное 2018, 00:10

След като в Лидл спряха да доставят ябълков сок Витафит, реших да пробвам другите от асортимента.
Предлагат три различни - Солвенита 50 и 100 процента и Диззи 100 процента.
И трите са без консерванти, и при трите започна ферментация със суха мая за хляб. Сложих по една голяма щипка в три чаши с по 100 мл.
Най-евтин, но и с най-слаб вкус и аромат е 50 процентовия (1,50 за литър при разфасовка 2л).
Другите два имат еднакви вкус, аромат и цвят, може би с лек превес на Диззи. Той е и по-евтиният от двата, 1,70 срещу 2лв. При него ферментацията тръгна най-бързо.
Това ще е новият ми фаворит за сайдер.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 08 Ное 2018, 10:11

Аз съм забравил да пиша за моя експеримент със сайдер.
След десетина дни ферментация и 2 седмици с ЯМКФ беше време за бутилиране. Бутилирах 40 бутилки, като добавих по 6гр./л захар, като захарен сироп в цялото количество, разбърках, сложих по няколко прашинки от Mangrove Jack's Craft - Cider M02 дрожди във всяка бутилка и затворих.
В момента се газира и отлежава в мазето на около 16-18 градуса.

Докато бутилирах го опитах и на вкус ми се струва доста кисел, леко на бяло вино ми бие, няма кой знае каква сладост.
Нямам идея какво ще се получи, дано резултатите са задоволителни.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron