Страница 1 от 2

Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2016, 19:00
от Foreigner
Замислил съм нещо в тази посока, но имам колебание за хмела. В нета пише, че за стила се използват аged hops. Това какво точно представлява - предполагам поизветрели хмелове, защото видях да продават такива с 0% алфа, а други с 1-2 % от сортовете Вилямет и Каскейд. За дрождите също се чудя - ако във ферментатора се добавят примерно замразявани череши, не съм сигурен, че ще протече спонтанна ферментация. Значи или трябва да изчакам новата реколта, или да поръчам от Белгия от тези течните дрожди, хем ще видя що за чудо е това:
https://www.brouwland.com/fr/nos-produi ... sNFPkDrp9M

Ако някой е експериментирал в такава посока, нека сподели малко опит.

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 16:33
от cervesa
Става със всякакъв хмел.Ако толкова искаш да е aged,вкарай го за 6,5 мин в микровълновата.Горчивина не се търси от хмела ,само антисептика.
По-добре е вишни ,вместо череши,защото:бла,бла....
ПО-добре пресни,става и със замразени ,но по-бавно и опасно....
Иначе този микс на Уайист е ОК...

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 18:01
от Martin
Търся някой да ме научи да ги пия тези бири...... :roll:

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 20:17
от cervesa
@Martin,аз бая години пих други преди да започна от тези :D :D :D
Сега по щандовете в европата търся първо "sour" :D :D :D

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 11:09
от Foreigner
Мартине, няколко посещения в Белгия при мене свършиха чудесна работа. Особено тогава, когато открих пивоварната Кантийон в Брюксел. Ето какви новобрански записки съм сътворил в години, в които си мислех, че за да пиеш белгийска бира, трябва задължително да биеш 2000 км път. Сега, за щастие, е нужно само пътуване или обаждане до Търново :D

http://novinar.bg/news/bira-bez-maia-e- ... 0%BE%D0%BD

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2016, 08:48
от ameba13
Статията ми беше интересна!

У нас вече и домашните винари не разчитат на спонтанна ферментация..

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 01:40
от svetlo
Ами то ако не е спонтанна, няма да е ламбик :) Парадокс - с внесени дрожди ще е псевдо-ламбик (заради неспонтанната ферментация), а ако се получи спонтанна - пак ще е псевдо-ламбик (заради местните прихванати гадинки) :angry-screaming:

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 11:31
от Foreigner
У нас вече и домашните винари не разчитат на спонтанна ферментация.

Ицо, броят намалява, но все още масово си разчитат на спонтанната. Пример - разговор с комшията отпреди месец: "Ето ти да опиташ от виното, ама тая година малко киселее". Оказа се, че не е никак малко - и на ракия трудно ще стане, да не говорим колко сода ще трябва да се внася в казана. Общо взето - недовършена ферментация, слаб алкохол - не съм мерил, но надали е над 10% и за финал мощен послевкус на отел. При опита ми обаче да рекламирам култивираните дрожди, съседът отсече енергично - Никакви химии! Еми това е положението.

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 16:38
от daniel.trifonov
Прав си за "химиите", но хората полека-лека се учат. Мен ме питат "Как го направи, много хубаво е станало..." и на следващата година са зарибени. Е, има си и дървени глави дето не поемат :snooty:, а после казват "Дай да го оправим, то нещо не стана тази година." :doh:
Пък ламбика, ще е псевдо - все пак е защитено технологично-географско наименование.
Важното е резултатът да е близо до желания.

Re: Плодов Lambic

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 18:52
от ameba13
Абе за химията са прави - частта със сулфитирането е доста неприятна, а пък в ръцете на хора, които изобщо нямат представа какво правят съвсем.


Чудя се тези пивоварни от ламбик дали все пак не подпомагат спонтанността на ферментацията - все пак да позаквасват с малко стара бира или пък да не мият бъчвите примерно?
Щото и квас за хляб се прави със спонтанна ферментация, ама веднъж като се захване се ползва много цикли?