Belgian Pale Ale

Модератор: Martin

Belgian Pale Ale

Мнениеот SDS » 29 Апр 2014, 09:19

Здравейте!
Искам да забъркам една Белгийска бира и си измислих тази рецепта. 16В

50л.

малц
Pilsner malt - 6kg.
Vienna malt - 3kg
Carabelge malt - 1kg

хмел
Golding 50g- 90min
Golding 40g- 60min
Golding 10g- 30min

Дрожди незнам какви да ползвам

Моля коментирайте и коригирайте ако има нужда Благодаря.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот victoryvt » 29 Апр 2014, 17:42

S33, Belle Season
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот almus » 30 Апр 2014, 21:30

Ще се радвам да опишеш вкуса на бирата като отлежи.Моят скромен опит показва, че вида на бирата /белгийска, пшенична, лагер/ я определят дрождите и те според мен са по -важни за твоята идея.За belle season не зная нищо.
А семена кориандър смяташ ли да ползваш или други подобни?
Успех.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот SDS » 01 Май 2014, 08:26

Не съм пробвал да правя белгийска бира досега и затова исках съвети, но не мисля да слагам нищо друго освен малц, хмел, дрожди и вода. Искам вкусът да не се смесва с други добавки. Поръчал съм S33 - 22гр. защото дозата е 50л. Ще рапортувам за процеса и какво се е получило. Пил съм ракия с добавен кориандър беше нещо ужасно не мисля да рискувам.
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот almus » 01 Май 2014, 21:31

Разбирам идеята ти.Не ми звучи добре ракия с кориандър.
Кои белгийски бири си опитвал до сега?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот SDS » 11 Май 2014, 18:23

Сварих я най накрая тази бира от кога и се каня ама от празници не остава време :D
Като ферментира ще пиша какво е станало.
Направих си експеримент с озахатявнето. 1/3 вода
70*С смесване 60мин. темп. падна до 63*
След това повиших до 72 за 15мин. да стане йодната проба добре.
78*С и промиване.
Педи варенето 11Р
След варенето 12Р че и към 13Р отива
Варене 1ч и 15 мин.
Литрите предполагам, че са около 50 но като бутилирам ще разбера.
Поне по този начин на озахаряване нямам проблеми с загарянето.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот SDS » 17 Май 2014, 10:16

IMG_20140511_124321.jpg
промивaне

image-6c8d13d2a43209cbb2d4f35ad30cd7677384c62bf33027bbb52ac8dcb0b309a7-V.jpg
След 6 дни ферментaция

Ето мaлко снимки.
Искaм дa попитaм aко стои тaкa още 5-6 дни пречи ли?
Темперaтурaтa в стaятa е 18'С, но съм дaлече и ще бутилирaм след 5-6 дни и ме е стрaх дa не я вкиснa.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот victoryvt » 17 Май 2014, 12:56

Щом е на клапан и той е читав, няма да вкисне.
Лошото е че дрождите може да почнат да лизират и ще се сдобиеш с неприятна миризма на мая, на сероводород.
Ако са минали повече от 5 дена от заквасването ти и оставиш за още седмица върху утайката ще си имаш проблеми, но може и да нямаш.
Божа работа.
Не можеш ли да я извадиш набързо в някаква голяма бутилка от минерална вода 10л. + още една две по 2л. бирени ?
Завивай им капачките и не се безпокой - няма да гръмнат.
След седмица си разлей пак в малки бутилки и слагай захар за газировката и т.н.


едит - Ми тя няма 10л. като я гледам - вади я в няколко 2-у литровки и затваряй капачките.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот SDS » 17 Май 2014, 18:11

Лошото е, че съм дaлече и немогa дa бутилирaм товa е мaл :Dкa чaст сaмо количеството е около 50л. Мисля дa помоля един приятел дa я прелее и дa измие бидонa и дa я нaлее нa чисто зa още 5 дни докaто се върнa.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Belgian Pale Ale

Мнениеот SDS » 26 Май 2014, 19:52

Belgian Pale Ale.jpg


Ето и резултата от Белгийската бира
За една седница газитовка мисля че е добре.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Следваща

Назад към Белгийски бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron