Belgian Blond

Модератор: Martin

Belgian Blond

Мнениеот rapptor » 25 Фев 2020, 12:12

Привет на всички колеги!
От скоро се запалих по домашното пивоварство и видях истинският вкус на бирата, а не това "нещо" по магазините. Решил съм да збъркам една белгийска варка и търся малц с цвят около 17-17,5 L, та се чудя дали този:
Weyermann Abbey malt (Аби-малц от Вайерман - Германия) би могъл да се използва, защото е абатски малц за белгийска бира(каквато е целта), но не видях да има данни за неговия цвят в магазина. Или да ми препоръчате нещо приблизително?
Благодаря!
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37

Re: Belgian Blond

Мнениеот dr_slavov » 25 Фев 2020, 14:24

В този pdf има информация за всички малцове на Weyermann. Цвят, стил където се изплзва, %, аромат и вкус.

Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 532
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Belgian Blond

Мнениеот rapptor » 25 Фев 2020, 14:41

Благодаря за помощта!
Изключително полезно файлче.
:text-thankyoublue:
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37

Re: Belgian Blond

Мнениеот MadButcher » 26 Фев 2020, 09:35

Славов донесе уникален блонд в Русе, да дава рецептата :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 296
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Belgian Blond

Мнениеот dr_slavov » 26 Фев 2020, 10:16

Ванко, нали знаеше, че рецептите за блонд са простички. Там работата с дрождите е по-съществена както и лагеруването след това. Не знам колегата с какво оборудване разполага и как ще се справи с блонда. Но ето и рецептата.
Blond Ale.pdf
(494.81 KiB) 199 пъти
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 532
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Belgian Blond

Мнениеот rapptor » 08 Мар 2020, 20:30

Здравейте отново и благодаря за рецептата - веднага я прибавям в папката :D

Малко се замотах, че нещо ме напрягат на работа и те така те :angry-screaming:

Там работата с дрождите е по-съществена както и лагеруването след това. Не знам колегата с какво оборудване разполага и как ще се справи с блонда


Тук не бих отказал насоки относно лагеруването, защото в нито една рецепта нямаше никакви специфични изиквания за него. А оборудването ми е изцяло "ръчна изработка" :mrgreen: - обикновен захаромер (май е руски - надписите по него са на руски), тензух, бидон, казан от неръждаема стомана, филтър за вода 5 микронана, електронен термометър през 0.1 градус(силно се съмнявам да е толкова чувствителено но все пак...) и до сега, в скромният ми опит, не съм имал проблеми при озахаряването или ферментацията, но и не съм правил някакви специални рецепти - няколко варки Пушен портър и няколко Червен Ирландски ейл (и двете рецепти са от този форум и са прекрасни).

За дрождите и аз разбрах, че май никъде няма точно за белгийските бири - WL550 и май WL570 за по силните belgian strong ale, които като че ли са най - често използвани по рецептите, но пък намерих в един руски сайт приблизителни субституции за WL (ПДФ-а е голям и съм го намачкал)
Таблица по штаммам White Labs - интернет-магазин МирБир.7z
WhiteLabs приблизителни субстуции PDF
(859.6 KiB) 126 пъти
- има ги тук в магазина.
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37

Re: Belgian Blond

Мнениеот rapptor » 14 Апр 2020, 21:00

Ето го и моят блонд :D леко е мътен въпреки ирландския мъх, но на вкус е Affligem Blonde, само дето моя е по добър :dance: . Шегувам се естествено, не съм въобще експерт, но поне е естествен без никакви подобрители.

Рецептата е от нета, но с леки промени заради наличните суровини у нас и оборудването, с което разполагам, всъщност май само охмеляването не съм променил:

4кг Pilsner Malt
0.8кг Wheat Malt Pale
0.3кг Weyermann Abbey Malt

Варене 90мин.

Охмеляване:
Styrian Goldings 25gr@90 мин
Styrian Goldings 25gr@15 мин
Cascade 33gr при охлаждането/бъркане на 80С за 14 мин
Saaz 33gr при охлаждането/бъркане на 80С за 14 мин
Styrian Golndings 33gr при охлаждането/бъркане на 80С за 14 мин

Ирландски мъх 20гр@10 мин

Дрожди Mangrove Jack's M21 11гр

Всичко е от този магазин.

Газировка - естествена с бирена мъст, замръзена преди ферментацията за това количество - 1,5л

Еднотемпературно озахаряване на 67С с 1:3 и промивка с 1:4 на 78С, като тук по рецепта трябва да бъде озахаряване тип Infusion и Sparge но не ми е готова перисталтичната помпа и импровизирах :D
Водата е Келто...вероятно не е най доброто, но :roll:
Преди варене 35л, след варене - 23л (май съм засилил повече газоваия котлон)
Начална плътност 12%, крайна 4% - приблизителен алкохол (12-4)*0.58=4.64

Ферментация на 20С-22С за 8 дни, после бутилиране и още 6 дни на същата температура и накрая в хладилника...до днес 3 дни - не можах да изтърпя повече :D

Не съм правил някакво специално лагеруване, защото нямаше в рецептата и тук никой не каза нещо специално, а и си е ейл в крайна сметка...та реших , че ще си действам както обикновено. Ако някой има конструктивна критика :D или съвет съм готов да приема.

Като заключение, лично аз смятам, че наистина белгийските бири са с по - специфичен вкус и не бих я пил ежедневно, но за това пък благодарение на този форум и магазина, както и интернет като цяло, мога да си правя колкото и каквато си искам биричка и да си ги менкам :mrgreen:

blond2.jpg

blond.jpg
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37


Назад към Белгийски бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron