Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Модератор: Martin

Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 04 Сеп 2019, 10:58

Здравейте,
извинявам се, ако темата не е точно за този подраздел, но тук ми се видя най-подходящо.
Първо за мен - до сега не съм варил нищо, само съм чел това онова, но съм мераклия да пробвам. Но не ми се ще да започна с нещо стандартно, а да опитам да получа определен краен резултат, който ще опиша.

Търсеният аромате като на Айляк Cryo DDH NEIPA, който ми хареса страшно много, но ми беше твърде горчива (IBU 30 по етикет). За който не я е пробвал - бих го определил като доста силен аромат на тропически плодове. Според информацията, която намерих, в тази бира няма карамелени малцове и има овес. Използван е само citra хмел, с двойно сухо охмеляване. Та, ще ми се да получа нещо сходно на аромат, но с много по-малко горчивина и по-малко алкохол. Айлякът е 6%, а искам да е под 4.5 да речем. Искам да пробвам с малко количество, примерно около 5 литра краен резултат, защото ще се опитам да мина като за начало основно с кухненска посуда.
Водата е софийска, температурата в апартамента е долу горе 26 градуса и като гледам прогнозата за следващите 10 дена сигурно ще се запази без много промяна. Ако трябва обаче може да поизчакам по-студено време.

Мислите ли, че е реалистично да стане работата и ако да, може ли да опитате да ми съставите рецептата.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот KpaTyH » 04 Сеп 2019, 12:51

Можеш само с пейл малц и овесени ядки, но може да добавиш и малко карапилс и пшеничен малц. 26 градуса е много горещо. За мая препоръчвам S04 от масовите, които може да се намерят тук. Не слагаш хмел на горчива порция никакъв. Спираш варенето..охлаждаш до 85 градуса и слагаш тогава хмел и задържаш 20-30 минути. После охлаждаш и заквасваш..Слагаш после сухо охмеляване на 2 ден от ферментацията и след това още една порция, след като приключи ферментацята. Бутилираш, като гледаш да сведеш до минимум досега с кислород, защото се окислява супер лесно. Аромат се постига с повече хмел, но дори и да не се вари...пуска горчиво, но за 5 литра проба няма да ти е проблем.
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 121
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот MadButcher » 04 Сеп 2019, 14:00

В магазина на Виктор има Крио Цитра и Симко, идеални за целта. Рецепти за NEIPA в нета бол като идеята е основното, ароматното охмеляване да стане след варенето, за по-малко горчивина.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 251
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 04 Сеп 2019, 15:07

Добре, ще е опитам да синтезирам някаква рецепта базирана на някоя NeIPA от нета и продуктите в тукашния магазин, и заедно с това ще задам допълнителни въпроси

Крайно количество 5л

Малц:
Pilsner/Pale Ale - 1.21 кг
Овесени ядки - 0.21 кг

въпроси - кой от двата малца и ще усетя ли някаква разлика между гръцкия и вайермана (и пилснера и пейл ейла имат и от двата вида)? Овесените ядки са 15% от общото количество, добре ли е? Има ли значение какви овесени ядки, стават ли обикновени от супермаркета?
В колко вода?

Озахаряване
1 час на 65-66 градуса

Промиване
на 74 градуса
С колко вода?

Варене
Изцяло без хмел за 75 минути.
Добре ли е това време?

Охлаждам на 82 и добавям 7 грама ситра на пелети
Държа 20 минути на тая температура. И охлаждам до около 20 градуса.

Има ли нужда след охлаждането Да го прецеждам наново?

Дрожди S04 - колко?
Safale US-05 не стават ли, сякаш описанието им е като за американска ипа?
Веднъж отворено пакетчето колко време издържа?

Следя температурата да не се вдига над 24 (толкова дават и за двата вида дрожди).

На третия ден, докато все още трае бурната ферментация добавям 20 грама хмел.

След още три дена добавям още 14 грама хмел.

При двете добавяния на хмел мога ли директно да го сложа вътре и да не се занимавам с торби?

Някакъв контрол на захарността и къде точно в процеса? Как да постигна нисък процент алкохол?
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот KpaTyH » 04 Сеп 2019, 16:33

Озахарявай/Промивай с вода 1:3/1:4.
75 минути варене са много - 50-60 мин.
За маята, доста съм чел и сякаш е за предпочитане 04(с такава имам опит), въпреки че 05 е за Американска ИПА, но ти ще правиш НЕИПА..
Малц..какъвто вземеш, ако искаш си го смеси 50:50 пейл:пилс..за по-светъл цвят..
Овесени ядки - от магазина.
На 85 градуса сложи поне 10 грама.
На първо сухо - 15-20 грама.
На второ сухо - 30 грама.
Не си вземай крио, особено за порцията за активна ферментация!
Можеш да ги пуснеш направо, но как ще цедиш - не знам. Ако има къде да направиш колд кръш - супер.
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 121
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 05 Сеп 2019, 13:50

Благодаря много за съветите. Ще изчакам да се позахлади времето и тогава ще пробвам.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот Ico » 25 Сеп 2019, 21:28

По отношение на дрождите, в магазина има Lalbrew New England, които са генерирани за този стил.
Mangrove Jack's Liberty Bell Ale M36 също стават.
Ако много държиш на S-04 и ти се занимава с малко "по-сложни, като за първи път" дейности, може да пробваш 80% S-04, 10% Safbrew WB-06 и 10% Safbrew T-58 – получава се добре. Имай предвид, че първата доза сухо охмеляване е главно заради биотрансформацията (демек да стане мътна). От нея ще отлети почти целия аромат, като по-голямата част от аромата идва от втората порция сухо. При това съотношение на малца и овеса и това количество краен продукт, плюс факта че ще е първа варка, може да ти се окисли още във ферментора.
Пази от кислород, много е важно.
И най-важото УСПЕХ! ;)
Като за първа варка е висока топка, айде втората- Барли уайн!
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 25 Сеп 2019, 23:27

Както писах в другия раздел (за проблемите на начинаещите), май няма да се получи много много работата. Намалих дозата на 3 литра, за да се вместя в наличната тенджера. Не успях да поддържам добре температурата, след озахаряването резултатът ми беше бая мътен, а след варенето и охлаждането ми останаха 2.5 литра, които имаха SG 1.077. Не знам дали беше измамно или не, заради мътността, но го разредих с преварена и охладена вода до 4 литра, при което стана около 1.050. Уж ферментира, днес стават 3 дни, но цветът му е хмм, да речем като на разредена боза :) Пяна имаше на първия ден, после се махна и сега има само някакви плуващи по повърхността петънца. Има и утайка. Сякаш се кротна и отделя по-малко мехурчета. Още не съм слагал хмел за сухо охмеляване.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 30 Сеп 2019, 14:24

Пробвах какво е излязло от творението ми. Само с едно сухо охмеляване - започнато в края на 4-тия ден и продължило 4 дена. Като за начало проверих SG-то. Показа ми 1.010, при 1.050 начално. Значи алкохол 5.25, ако първоначалното измерване не ми е било подведено от не особено добрата филтрация на мъстта. Алкохолът на вкус при пиене не се усеща почти, но след десетина минути се усеща.На вкус - горчивината е доста слаба и въпреки, че не харесвам горчиво, няма да е лошо да горчи малко повече. Може би трябва да направя охмеляването не на 85 градуса, а още след спиране на варенето. Хем ще си спестя 15 минутното поддържане на тази температура. Газирах я принудително, но малко слабо. Стои ми малко блудкава, все едно поизветряла, не знам дали заради слабата газировка. Ароматът на цитра обаче е силен. На цвят изглежда убито жълта и мътна - малко по-жълто от фанта лимон. Пяна няма хич.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот dr_slavov » 03 Окт 2019, 09:49

Изглежда блудкава защото горчивината ти е близо до нулата. Колкото и да не обичаш горчиви бири, трябва да имаш поне 15-20 IBU за да изчезне тоя ефект.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 496
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта