Страница 1 от 2

Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2015, 23:09
от delf
Повлиях се от рецептата на колегата dandilov и реших да я пробвам и аз.
Съставките са същите като количеството е намалено точно на половина, като за близо 18 литра.
Разлика в технологията също няма, освен в това че реших в началото да размеся на 50-52 градуса и да задържа там 20 мин. за белтъчна пауза. Не знам дали е правилно или съм сгрешил....нооо важно е да се опитва.
Екстракт след варене 12.
"Матриала" е заквасен с US-05.
На следващия ден, т.е днес клапанчето бълбука!
Остава най трудното....чакането!

Повече подробности като седна на компа, че от телефона е терсене. :D

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2015, 23:16
от cervesa
12Плато ,не е ИПА ,а е Пейл ейл!

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2015, 23:17
от delf
Емииии....няма да я хвърлям... ;)
Колко трябваше да е екстракта?

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2015, 00:29
от nikolay.illov
За американски IPA минимум - 13.8 P .
http://www.bjcp.org/2008styles/style14.php

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2015, 08:35
от delf
Преди правих ейл, излезе 15%....
Сега се пробвам на ипа, то пък 12%....
Поне от към аромати се надявам да го докарам!
Ако модератора сметне да мести темата в ейловете! :shifty:

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2015, 09:38
от victoryvt
Не всяка бира става такава каквато я искаме.
Надявам се поне охмеляването да е на ниво :) като за IPA.
Още повече че с по-слабия екстракт ще даде по-голямо IBU.
Ако много държиш да я вкараш в стила по екстракт - можеш да си направиш още едно озахаряване от което да извадиш само сладката пивна мъст без да промиваш и след врене 1 час и охмеляване според изчисления - да го добавиш към вече ферментиращата пивна мъст. Така ще се увеличи екстракта на цялостната бира.
За съжаление няма да може да се изчисли точно, но по груби сметки ако вкараш само сладката пивна мъст от същото количество малц, каквото е било на първата варка - ще се вдигне общия екстракт до около 14.3% Плато.
Ето защо :
Да речем че сме направили от 2кг. малц - 10л. с 12% (както е нормално)
вземаме още 2кг. малц и озахаряваме с 6л. вода. Получава се каша с течна част с около 20% екстракт, но можем да източим не повече от 4л. (с 20% екстракт) без пресоване.
Смесваме ги с онези 10л. на 12% и общо става :
(10*0.12 + 4*0.2) / (10 + 4) = 14.3%
Сметката не е прецизна, но е близо до истината.
Останалите 2л. в триците може да се промият с още 6л. вода и да се получи около 6л. нова бира с екстракт около 8-9 , която да е за "предястие" :)

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2015, 10:15
от delf
Охмеляването съм го спазил точно по рецептата на колегата.
Сега остава само да сложа цитра за сухото охмеляване.
Ще изчакам да преври и след бутилиране, ще споделя резултата.

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2015, 20:58
от delf
Според екстракта може да не е ИПА, ама има страхотен аромат! :dance:
Утре или в други ден бутилирам.

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2015, 15:19
от delf
Момчета, не знам дали е ИПА или пейл ейл, но аромата и е божествен!
Точно като вкуса! Та чак забравих да снимам... :lol:
На следващата бутилка ще документирам.
Цитрата влиза на първо място в моята класация!
:mrgreen:

Re: Първа ИПА!

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2015, 20:41
от delf
Смело мога да кажа - най добрата ми бира до сега!