English IPA

Модератор: Martin

Re: English IPA

Мнениеот Delikatesi.es » 21 Юли 2016, 00:44

Така хубаво си бълбука втората варка, че не се стърпях да не го споделя.
https://drive.google.com/open?id=1njcJtAPHnZpSPpLYz8xQkG9LwDouIpHzqQ
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 42
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: English IPA

Мнениеот asenr » 23 Юли 2016, 22:54

Идеята на сухото охмеляване е да не ври хмела, а само да кисне, и някак не ми се връзва с технологията на приготвянето на чайче :roll:
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: English IPA

Мнениеот Delikatesi.es » 25 Юли 2016, 13:04

asenr написа:Идеята на сухото охмеляване е да не ври хмела, а само да кисне, и някак не ми се връзва с технологията на приготвянето на чайче :roll:

Поради тази причина и аз в крайна сметка реших да го сложа в изварен женски чорап заедно с едни малки чашки за шотове за тежест и направо във ферментатора.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 42
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: English IPA

Мнениеот bobo727 » 01 Май 2017, 08:00

здравейте,


Темата е стара .но се надявам някой да помогне.

Напълно начинаещ съм.имам засега само една варка, но искам да пробвам стила на IPA,имам книгата и от нея, и от форума съм си харесал няколко рецепти .Изчетох доста статии, но и в книгата, и тук не ми се изясни как точно протича ферментацията ,колко дена в първия съд,колко във втория кога слагаме хмела кога бутилираме,колко отлежава за газировка ,колко в хладилника.

поздрави
Аватар
bobo727
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 04 Мар 2017, 19:22

Re: English IPA

Мнениеот nikolay.illov » 01 Май 2017, 15:06

Здравей и добре дошъл!

Това е оригиналът на оригиналът на сухо охмелените бири! Като цяло се търси аромат от сухо охмеляване с английски сортове хмел ( Голдинг, Чаленджър, фугълс ) и баланс с малцов аромат. Естествено може да се ползват и американски сортове - най-добрите за целта. Стилът в последно време е "поизменен" от към изисквания и е доста "experimental friendly" ако мога така да се изразя. Рецептата, която аз съм дал е със сухо охмеляване по време на първичната ферментация ( което сега е много модерно ).
Ти можеш да направиш така, след което да преместиш в друг съд и да добавиш друга доза хмел, която да поседи още 5-7 дни. За да докараш мътност ще е нужно да добавиш повече протеини в майша - от не малцовани пшеница или овес. Ако се стремиш към бистрота в крайната бира ползвай като основа светъл малц с добавка 10% Мюних или Кара Мюних.
Сухото охмеляване най-добре се прави при вторична ферментация-след преместване на вече ферментиралата бира в друг, нов съд. Благодарение на алкохолното съдържание повече аромати се освобождават от хмела.
На въпросите:
1. Ферментацията протича токова колкото е необходимо - като за всяка друга бира. За този стил ползвай US - 05. S-04 или Nothigham Ale ( Около 10 дни основна ферментация. температута ВЪВ ферментора не повече от 20°С
2. След края на основната ферментация преместваш в нов съд( почистен, дезинфекциран, без разплискване на бирата по време на преточването) там се добавя хмела за сухо. Какъв и колко е въпрос на личен избор. Важното е да е ароматен сорт. Така седи около седмица на стайна температура. Добре е в последните 48 часа да преместиш ферментора на студено ( 1-2°С) за да падне хмела заедно с утайките на дъното и после да източиш бистрото за бутилиране.
3, Бутилира се по стандартната процедура.
4 времето за газиране е както при всяка бира. В общи линии семица за газиране на стайна температура, две седмици лежане в хладилника.
Надявам се да съм билл полезен.

Наздраве
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: English IPA

Мнениеот bobo727 » 01 Май 2017, 18:46

Много благодаря за бързия отговор,тази седмица пускам поръчката за продуктите.

Поздрави
Аватар
bobo727
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 04 Мар 2017, 19:22

Re: English IPA

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Май 2017, 10:55

nikolay.illov написа:... Добре е в последните 48 часа да преместиш ферментора на студено ( 1-2°С) за да падне хмела заедно с утайките на дъното и после да източиш бистрото за бутилиране.

А доколко този тип филтри биха могли да заменят cold crash-а, тъй като нямам условия да прибера ферментатора на студено?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 175
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: English IPA

Мнениеот BatVentsi » 02 Май 2017, 13:17

И на мен ми се ще да спретна нещо от Ипа-та, но нямам условия за cold crash. В момента си мисля за една самоделна хладилна кутия изцяло от 5см стиропор достатчна да побере 1-2 ферментатора и с лед/ледени бутилки от 2-3 литра за държа колкото може по-ниска темпераута, че с тия жеги лятото в стаята... Тая кутия естествено ще се доукрепи, доизолира и тн. Поне дърводелци колкото щеш тук.
Айде да не се отклонявам много и да развалям темата.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: English IPA

Мнениеот Dejmos » 04 Май 2017, 23:18

Dave Lombardo написа:А доколко този тип филтри биха могли да заменят cold crash-а, тъй като нямам условия да прибера ферментатора на студено?

Имам такива. Мрежата е с отвори около 0,5мм. Ще пропусне дребни хмелни частици и дрождева утайка. Определено няма да замести cold crash-а. Вместо това може да ползваш някакви бистрители - желатин или Биерсол.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: English IPA

Мнениеот ultrashock » 05 Май 2017, 08:19

Може ли малко разяснения относно Cold Crashing - доколкото съм запознат, това е процес, който се изпълнява в края на ферментацията за 2-5 дни, т.е. след като се прехвърли във втори ферментатор, последните няколко дни бирата се държи на температура от 1-4 градуса, с което падат всички утайки преди бутилирането. Резултата е - по-бистра бира при бутилиране. Така ли е?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта