English IPA

Модератор: Martin

English IPA

Мнениеот nikolay.illov » 15 Ное 2014, 00:30

Здравейте колеги.

Доста четох за стила, и ми се прииска да се опитам да "създам" нещо подобно. Рецептата е събрана от много сайтове и форуми, както и мнения най-вече за охмеляването от нашия форум. Финални корекции направих с помощта на сайта brewersfriend.com.

Рецептата:

German pale ale - 1.5 кг. 88%
Munich light - 0.130 кг. 8%
Caraaroma - 0.070 кг. 4% (70гр.)

Общо количество малц - 1,7 кг

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 70 минути, покачване до 76°C и промиване (в новата кофа)

Охмеляване:

Nugget - 10 гр - 60 мин.
Fuggles -10 гр - 30 мин.
Challenger -5 гр - 10 мин
Cascade - 10 гр. сухо охмеляване, предвидил съм го за 1 седмица.

Дрожди: Nothinggham ale на стартер със 100мл. мъст, 100мл. вода и 4гр захар оставени на 20°С за 2 часа.

Плътност след варенето 13%B
Според brewersfriend.com:

ABV - 5.94%
IBU - 52.95
Style - IPA
Sub category - English IPA

Ако всичко е наред с ферментация и бутилиране ще докладвам със снимков материал разбира се.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: English IPA

Мнениеот bojo » 15 Ное 2014, 09:37

Една нуличка липсва в теглото на Caraaroma. С 700гр доста тъмна IPA ще стане.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: English IPA

Мнениеот nikolay.illov » 15 Ное 2014, 11:10

Верно е. Нулата си е там, но от другата страна на цифрата 7 съм я сложил. Така се получава като си на няколко бири :lol:
70 грама е количеството.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: English IPA

Мнениеот vsd » 15 Ное 2014, 11:53

С риск да ме заядат доста хора, според мен няма смисъл от това да слагаш хмел на 30 мин. От него не остава никакъв вкус или аромат, а пък не ври достатъчно за да си пусне всичката горчивина. Хмел за вкус и аромат преди 20-тата, даже 15-тата минута от остатъка на варенето няма смисъл да се слага.

Колко литра бира ти се получи?
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: English IPA

Мнениеот nikolay.illov » 15 Ное 2014, 14:28

Около 7 литра ферментира в момента. Вода за озахарявене 5 литра, за промиване 6 литра. Обаче май назрява проблем, поне така си мисля де може и да е нормално. Над пяната, която е около сантиметър се настанили слой хмел. Ферментация има. Да предприемам ли някакви мерки или да чакам за сега? Според сметките тази порция хмел за 30 минути дава около 18 IBU. Имам скромен опит за сега и всеки ден научавам по нещо ново, затова и споделям тук всичко което правя, за да има корекции, съвети и т.н
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: English IPA

Мнениеот vsd » 16 Ное 2014, 09:07

Оо, да, не приемай поста ми като обвинение или нещо такова. Просто на страшно много места в нета пише че в началото на варенето хмела е за горчивина, около 30 мин от края е за вкус и на края е за аромат. И аз така правих първите няколко варки. Но просто не е вярно и не се получаваше хмелов вкус на бирата. После почнах да търся по-подрбно и намерих доста източници където пишеше че добавката за вкус и аромат е към края на варенето. Пробвах и наистина имаше ефект и то много забележим. От тогава около 30-тата мин, хмел не слагам :)

Относно твоя проблем - мисля че няма такъв. Моя съвет е просто да изчакаш да мине ферментацията и да отлежи във ферментора поне седмица и тогава ще се види как е.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: English IPA

Мнениеот nikolay.illov » 30 Ное 2014, 16:30

Здравейте колеги,

Днес я опитах. Не ме сдържа и на 12-ти ден от бутилирането последва дегустация.
Мога да кажа, че това е най-добрата ми бира досега. IBU ми е според вкуса, газировката идеална а за пяната просто нямам думи ( след отлежаване не ми се мисли).
Усеща се букет от хмелови аромати, а във вкуса преобладава горчивината и по-слабо малц. Цвят - според мен идеален и на бистрота съм я докарал без да ползвам нещо за избистряне. Много съм доволен.
Най-скептичният човек за новото ми хоби беше баща ми ( човек с дългогодишен опит в производството на ракия за студените зимни вечери и не само..), след като опита обаче от тази бира вече ме гледа така да се каже с уважение :lol:
@VSD - действително нямаше проблем, пяната "изяде" слоя хмел на повърхността и ферментацията мина успешно. За (не)охмеляването на 30-та минута ще пробвам на следващата варка по тази рецепта, за-да намеря разликата. Благодаря за съветите.
Дали съм докарал бира в стила, който съм искал обаче няма никаква идея, нямам база за сравнение. Това което знам обаче е че, по-добра бира не съм пил 8-)
Няма ли да има по-скоро някоя сбирка, че да разбера как се движа, а и да се запозная с големите домашни пивовари.
Виктор, Бай Темелко, Даниел Трифонов, Mirix - вие сте като супер-герои за начинащите :text-thankyoublue: :clap:

Ето и снимки на IPA-та
Прикачени файлове
English IPA #4.jpg
Бистра като лагерница
English IPA #4 (1).jpg
Пяната е супер
DSC_0113.jpg
След два гълтока
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: English IPA

Мнениеот cervesa » 30 Ное 2014, 16:40

Поздравления!Изглежда супер,вероятно и на вкус е прекрасна!
Сбирка ще има ,но само за редовните членове (само те виждат темата) :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: English IPA

Мнениеот mirix » 01 Дек 2014, 11:12

Браво колега чудесен резултат си постигнал. По вече успешни варки и разбира се в по-големи количества
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: English IPA

Мнениеот victoryvt » 01 Дек 2014, 11:40

За газировката колко захар сложи ?
Нещо ми се струва доста газирана, след отлежаването да не прояви склонност за самоизкипяване при отваряне (overcarbonation) ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron