English IPA

Модератор: Martin

Re: English IPA

Мнениеот Dave Lombardo » 05 Май 2017, 08:51

Dejmos написа:
Dave Lombardo написа:А доколко този тип филтри биха могли да заменят cold crash-а, тъй като нямам условия да прибера ферментатора на студено?

Имам такива. Мрежата е с отвори около 0,5мм. Ще пропусне дребни хмелни частици и дрождева утайка. Определено няма да замести cold crash-а. Вместо това може да ползваш някакви бистрители - желатин или Биерсол.

Може би не се изразих правилно. Нямах предвид да се замени cold crashing-а като процес, а по-скоро да се изчистят по-едрите частици от бирата. Иначе тези сифони ги ползвам във всеки един етап, където има претакане, дори съм монтирал по едно такова от задната страна на канелките на ферментаторите ми, за да не засмукват тиня :D
Мен в общи линии мътността на бирата не ме притеснява, даже напротив!
В крайна сметка е homebrew и дори ще ми е малко неестествено, ако в чашата влезе нещо, което е с бистротата на промишлената пикня ;)

@ ultrashock:
Виж тук и тук
Има още тонове информация, но мисля, че в тези два линка е доста изчерпателна
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: English IPA

Мнениеот ultrashock » 05 Май 2017, 09:50

Първото съм го чел преди време, благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 596
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: English IPA

Мнениеот Dejmos » 05 Май 2017, 23:53

По-едрите хмелни частици ги изчиства.
Дребните остават затрупани в дрождевата утайка на дъното на бутилката (при бутилково газиране).

Но ако под тиня разбираш дрождевата утайка - прекалено е фина, за да я спре. Вдигне ли се и лепне ли се на филтъра, ще премине.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 706
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта