Страница 1 от 3

Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2014, 18:48
от dandilov
Хайде на ИПА-та! :D
IBU: 65
ABV: 7%

20140706_172729.jpg


Подробности след 26.07.2014г. ;)

Наздраве!
cheers.gif
cheers.gif (4.87 KiB) Прегледано 19997 пъти

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2014, 22:58
от mirix
Добри характеристики :D

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2014, 23:17
от dandilov
Благодаря Миро! :D
.. и пак наздраве! :lol:

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 22:40
от dandilov
И така...
Въпросната IPA - "Hoppy Pleasure" се бори за престижното 3-то място в категорията и бе оценена с равен брой точки (31) заедно с "Bulgarski Poscig" на Paulina Bilska & Michal Bilski от Полша.
Сега чакам да получа дегустационните листове, за да видя какво още трябва да подобря. ;)

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 02:52
от Dr1nata
Рецептата и технологията ще споделиш ли?

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 16:17
от dandilov
Разбира се, щом има интерес...
Нищо по-различно от стандартна рецепта за Американска IPA и малко свободно творчество от мен. ;)
Малц:
4 kg German - Pale Ale
0.25 kg German - CaraAmber
0.05 kg German - CaraAroma

Хмел:
8 g Nugget - 80 min
6 g Nugget - 70 min
7.78 g Cascade - 50 min
6 g Citra - 40 min
10 g Cascade - 30 min
10 g Citra - 10 min
10 g Citra - Dry Hop last 4 days

0.7 g Irish Moss - 10 min


Вода - изворна от магазина.
12 литра за озахаряване
16 литра за промиване

Озахаряване:
63 до 65 градуса 50 - 60 минути.
72 градуса - 20 минути, тъй като не ми излезе съвсем добре йодната проба (за първи път ми се случи).
78 градуса - промиване.

Дрожди US-05 - ферментацията ми продължи по-дълго от очакваното - 10 дни.

Бутилирано количество готова бира - 16.5 литра.

Жалко, че свърши много бързо... :roll:

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 16:35
от dog123
dandilov написа:
Дрожди US-05 - ферментацията ми продължи по-дълго от очакваното - 10 дни.



Колега, дрождите какво количество?

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 20:02
от dandilov
Аз сложих 11гр., но при по-висок екстракт може и малко повече.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2015, 22:12
от dog123
Аз ще пробвам рецептата с 2 варки по 8-9 литра крайно бира ,защото толкова ми позволяват съдовете.
Освен това ще се наложи да заменя "цитра" защото нямаше наличен, с centennial, ще споделя впечатления след около месец.
Наздраве и благодаря за уточнението.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 11:13
от dog123
US-05

Колеги тия дрожди US-05 ми взеха здравето , 10ти ден ферментацията продължава, от 16 на 6 плато съм в момента.
Някакви съвети , или просто да им дам време?
Нотимгама на 7 мия ден всичко биваше отдавна приключило....