Страница 2 от 3

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 13:49
от victoryvt
Я си виж температурата, защото US-05 по-топлолюбиви.
Обаче на високи температури ферментират прекалено бурно и оставят лек дъх на мая.
Тъй че чакането може да се окаже печеливша стратегия.
Освен това от 16 начална недей чака да слезе под 3 :)
По-скоро 4-5 ще е края.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 14:28
от dog123
Температурата не е била по ниска от 19 градуса гаранция. Ще чакам и толкова кво да правя ;)

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 15:54
от victoryvt
Ами и аз това правя - същите дрожди, една седмица вече - пяна повече от колкото в началото, екстракт още не съм мерил, темп. е пак толкова 19-20 гр. околна, вътре сигурно е над 20, но не е повече от 23-24.
Ама екстракт - 20% :)
Аз на под 7-8 ще се радвам ако падне.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 16:46
от dandilov
Дай им време! Изчакай още ден - два и бутилирай.
И при мен така се получи миналата година, но стана много добра IPA!
А тази, от първата доза дрожди въобще не започна ферментация. След 24 часа сложих още половин доза, която ми беше останала от преди. Явно беше от друга партида, защото до вечерта ферментацията тръгна.
Миналата седмица бутилирах, но се бяха получили някакви не особено добри вкус и аромат... Най-вероятно няма да става за конкурс...

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 11:59
от mayosha
И при мен доста се проточва ферментацията с US-05, трябват им поне две седмици да изферментират от 12% начален до около 3% краен екстракт. Ферментацията тръгва след 3рия ден (съдейки по водния клапан и пяната) и в края на първата седмица все още си бълбука активно, явно им идва студеничко 16–18° стайна температура. Първите ми варки бяха с S-33 и всичко приключваше за седмица, ако не и по-малко, но пък и ферментираха при поне 20° стайна.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2015, 19:48
от dandilov
16 - 18 градуса си е доста ниска температура за ейлови дрожди (изключая Нотингам).
Аз се стремя температурата в помещението да не е по-ниска от 19 градуса и не по-висока от 22.
Въпреки това, нещо не е наред с насипните US-05...
Миналата година ползвах US-05 от пакетче и въпреки, че ферментацията продължи повече от седмица, все пак стартираха доста бързо - за около 6-8 часа след заквасването, а сега с насипните не е така... Явно са измрели "завалийките"...

П.П. Дрождите си ги съхранявам в хладилник, така, че не е от начина на съхранение.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2015, 07:54
от victoryvt
Моята IPA за конкурса е с такива - насипни US-05,
С начален екстракт 19, почти 20% - за 10 дена свърши успешно на около 4% при околна температура 19 гр.
Отначало тръгна нормално, вдигна пяна, след това покафеня отгоре и спанда, и на третия-четвъртия ден вдигна нова бяла пяна и продължи така до края на седмицата.
Все още има малък слой пяна, но екстракта вече не пада.
Според мен няма разлика в насипните и пакетчетата на US-05, но със сигурност в пакетчета биха изкарали с години.
В момента има пресни пакетчета със срок до 01.2017-та.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2015, 15:20
от za6o
Последно използвах насипни US-05 в началото на март и не съм имал проблеми. За мен това са най-буйните дрожди от всиюки които съм ползвал до сега.
В пика на ферм. , 10А пелтие едвам удържа постояна темп от 19 градуса в ипровизираният стеропорен хладилник. :o
След 2-3 дни стихват и след 4-5 започвам да ги джуркам, че падат долу на дъното.

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2015, 22:29
от dog123
Здравейте домашни пивовари.
Днеска не се стърпях и отворих една ИПА.
Еми , честно това не е моята бира. Или нещо се е объркало или не знам но много ми е горчива даже леко киселее.
Понеже съм пил бира със същия вкус и мирис в Литва, съм по склонен да си мисля че просто това не е моята бира.
Ще видя втората варка , ако пак е такава значи просто не е това бирата за моя вкус. :D

Re: Хайде на ИПА-та!

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2015, 22:44
от mirix
dog123 Всеки си има собствен вкус! Казало кучето и си близнало пишката. ИПА-та нее за всеки. Аз бях си направил супер ИПА след прекомерна употреба на бира.Щом ИБУ 60 е нормално за мен смятай първите 3-4 глътки ми се струваха страшно горчиви и претръпваш :D