Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Модератор: Martin

Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 04 Сеп 2019, 10:58

Здравейте,
извинявам се, ако темата не е точно за този подраздел, но тук ми се видя най-подходящо.
Първо за мен - до сега не съм варил нищо, само съм чел това онова, но съм мераклия да пробвам. Но не ми се ще да започна с нещо стандартно, а да опитам да получа определен краен резултат, който ще опиша.

Търсеният аромате като на Айляк Cryo DDH NEIPA, който ми хареса страшно много, но ми беше твърде горчива (IBU 30 по етикет). За който не я е пробвал - бих го определил като доста силен аромат на тропически плодове. Според информацията, която намерих, в тази бира няма карамелени малцове и има овес. Използван е само citra хмел, с двойно сухо охмеляване. Та, ще ми се да получа нещо сходно на аромат, но с много по-малко горчивина и по-малко алкохол. Айлякът е 6%, а искам да е под 4.5 да речем. Искам да пробвам с малко количество, примерно около 5 литра краен резултат, защото ще се опитам да мина като за начало основно с кухненска посуда.
Водата е софийска, температурата в апартамента е долу горе 26 градуса и като гледам прогнозата за следващите 10 дена сигурно ще се запази без много промяна. Ако трябва обаче може да поизчакам по-студено време.

Мислите ли, че е реалистично да стане работата и ако да, може ли да опитате да ми съставите рецептата.
itko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот KpaTyH » 04 Сеп 2019, 12:51

Можеш само с пейл малц и овесени ядки, но може да добавиш и малко карапилс и пшеничен малц. 26 градуса е много горещо. За мая препоръчвам S04 от масовите, които може да се намерят тук. Не слагаш хмел на горчива порция никакъв. Спираш варенето..охлаждаш до 85 градуса и слагаш тогава хмел и задържаш 20-30 минути. После охлаждаш и заквасваш..Слагаш после сухо охмеляване на 2 ден от ферментацията и след това още една порция, след като приключи ферментацята. Бутилираш, като гледаш да сведеш до минимум досега с кислород, защото се окислява супер лесно. Аромат се постига с повече хмел, но дори и да не се вари...пуска горчиво, но за 5 литра проба няма да ти е проблем.
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 120
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот MadButcher » 04 Сеп 2019, 14:00

В магазина на Виктор има Крио Цитра и Симко, идеални за целта. Рецепти за NEIPA в нета бол като идеята е основното, ароматното охмеляване да стане след варенето, за по-малко горчивина.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 04 Сеп 2019, 15:07

Добре, ще е опитам да синтезирам някаква рецепта базирана на някоя NeIPA от нета и продуктите в тукашния магазин, и заедно с това ще задам допълнителни въпроси

Крайно количество 5л

Малц:
Pilsner/Pale Ale - 1.21 кг
Овесени ядки - 0.21 кг

въпроси - кой от двата малца и ще усетя ли някаква разлика между гръцкия и вайермана (и пилснера и пейл ейла имат и от двата вида)? Овесените ядки са 15% от общото количество, добре ли е? Има ли значение какви овесени ядки, стават ли обикновени от супермаркета?
В колко вода?

Озахаряване
1 час на 65-66 градуса

Промиване
на 74 градуса
С колко вода?

Варене
Изцяло без хмел за 75 минути.
Добре ли е това време?

Охлаждам на 82 и добавям 7 грама ситра на пелети
Държа 20 минути на тая температура. И охлаждам до около 20 градуса.

Има ли нужда след охлаждането Да го прецеждам наново?

Дрожди S04 - колко?
Safale US-05 не стават ли, сякаш описанието им е като за американска ипа?
Веднъж отворено пакетчето колко време издържа?

Следя температурата да не се вдига над 24 (толкова дават и за двата вида дрожди).

На третия ден, докато все още трае бурната ферментация добавям 20 грама хмел.

След още три дена добавям още 14 грама хмел.

При двете добавяния на хмел мога ли директно да го сложа вътре и да не се занимавам с торби?

Някакъв контрол на захарността и къде точно в процеса? Как да постигна нисък процент алкохол?
itko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот KpaTyH » 04 Сеп 2019, 16:33

Озахарявай/Промивай с вода 1:3/1:4.
75 минути варене са много - 50-60 мин.
За маята, доста съм чел и сякаш е за предпочитане 04(с такава имам опит), въпреки че 05 е за Американска ИПА, но ти ще правиш НЕИПА..
Малц..какъвто вземеш, ако искаш си го смеси 50:50 пейл:пилс..за по-светъл цвят..
Овесени ядки - от магазина.
На 85 градуса сложи поне 10 грама.
На първо сухо - 15-20 грама.
На второ сухо - 30 грама.
Не си вземай крио, особено за порцията за активна ферментация!
Можеш да ги пуснеш направо, но как ще цедиш - не знам. Ако има къде да направиш колд кръш - супер.
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 120
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Съставете ми рецепта за негорчива NeIPA

Мнениеот itko » 05 Сеп 2019, 13:50

Благодаря много за съветите. Ще изчакам да се позахлади времето и тогава ще пробвам.
itko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40


Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron