White IPA в Перник

Модератор: Martin

White IPA в Перник

Мнениеот ALL_ON » 11 Апр 2018, 13:52

Здравейте :) Вчера варихме с Пламен на неговата инсталация една Бяла ИПА (зная, че е трудно да се повярва, че в Перник може да има нещо бяло, но все пак ще се наложи да ми се доверите :D ) Та, без да пиша повече глупости набързо ще драсна какво сътворихме:
Малц, общо - 15kg:
- Български Пилзнер - 7kg
- Пшеничен малц на Бест малт Германия - 3kg
- Немалцувани пшенични ядки- 4kg
- Овесени ядки - 1kg

Вода за озахаряване - 45л
Вода за промиване - 55л

Озахаряване: Загряхме до 40 гр. водата и размесихме малца и немалцуваните съставки, температурата падна на 37-38 гр. С много бъркане и плавно вдигане на температурата направихме следните паузи:
-53*C/40min
-66*C/45min
-72*C/15min
-78*С/Маш аут
Йодна проба - перфектна.
Пеха на майша - корегирано до 5.3
Промиване: Наложи се да прехвърлим от голяма тенджера, в която правихме озахаряването в маш-лаутер тюн, чрез който направихме промиването. Въпреки, че разполагахме с 2 фалшиви дъна и 2 базуки филтри, стана бавно, но пък за сметка на това доста бистро и без да спира нито за момент.
Количество след промиването - 77л
Плътност - 12.5Р
Екстрактивност - 64%

Варене - 100мин

Хмел и други добавки по следната схема:
- Nugget 9.8% - 100gr/65min
- Chinook 7.5% - 100gr/40min
- Citra 13.2% - 50gr/5min
- Ирландски мъх/15min
- Портокалови корички - 30 сравнително дребни портокала, обелени и накъсани техните кори/10min
- Coriander- 30gr/10min
ИБУ - 71

Количество след варене - 64л
OG - 14.6P(1.059SG)

Дрожди - Mangrove Jack Belgian Wit M21, двустъпален стартер, подготвен няколко дни по-рано.
Ферментация - Тъй като, който е опитвал да ферментира една и съща пивна мъст в различни ферментатори, като раздели дрождите и вложените след това хмелове за сухо охмеляване е установил, че въпреки привидно еднаквите условия се получават на практика различни бири, решихме да направим "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан. Предвиждаме 5дни ферментация, след които да внесем за още 5 дни хмел за сухо охмеляване, а именно:
- Amarillo - 100gr
- Mosaic - 100gr
- Azacca - 100gr
По този начин се получава почти 5 гр. ароматичен хмел за сухо охмеляване на литър пивна мъст :)
Засега сме го докарали до тук, ферменацията вече тече с пълна сила, като ще споделяме как се развива самата бира :)

P.S. Следва малко снимков материал да онагледим варката:
Прикачени файлове
30582151_1776581832378088_5900389581202653184_o.jpg
Старт на варката
30595290_1776581755711429_5093462485818671104_o.jpg
Протеинова пауза на пивната мъст
30571895_1776581725711432_8001837446146818048_o.jpg
Промиване, бавно, но качествено
30581466_1776581962378075_2908434394085588992_o.jpg
Бая белене на портокали падна
30530702_1776581995711405_6677017941466152960_o.jpg
Варене на пивната мъст с портокалови корички
30582321_1776582042378067_9074006070870933504_o.jpg
Голям помощник, пази зорко за всякаква жива гад, която се опита да доближи бирата
30516729_1776582212378050_6583103593866330112_o.jpg
Такъв цвят докарахме на пивната мъст преди ферментация
30531122_1776582055711399_2508308373137522688_o.jpg
Добре аерирана пивна мъст преди заквасване
30688384_2031745323506799_9136881892413407232_o.jpg
Ферментация очевидно има
30623829_2031745233506808_2977414025580642304_o.jpg
Температура на ферментацията към момента
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 505
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: White IPA в Перник

Мнениеот Foreigner » 11 Апр 2018, 14:44

Тандемът става все по-обигран и прецизен! Тези дрожди при мене тръгнаха сравнително бавно (с мини стартер), но после се развилняха ударно и бурната мина много бързо.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: White IPA в Перник

Мнениеот ALL_ON » 11 Апр 2018, 15:08

Аз с този щам правих един белгийски ВИТ и ми харесаха как работят, затова предпочетохме тях.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 505
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: White IPA в Перник

Мнениеот ALL_ON » 18 Май 2018, 09:28

Бялата ИПА се изпи, останаха само няколко бутилки за конкурса в Хърватия. В началото хмела доминираше, но с отлежаване, нещата се промениха. Започна да се усеща кориандъра и портокаловите корички. Като цяло много сме доволни от биричката, даже награда взе - 3-то място на Златния Ромбус 2018г.
Прикачени файлове
32776583_1820887324614205_2697129566559797248_n.jpg
32809629_1820889214614016_2281685484621004800_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 505
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: White IPA в Перник

Мнениеот 5th-hokage » 18 Май 2018, 14:44

Това е защото сте имали помощник, който зорко бди за всякакви гадове да не пристъпват към бирата :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 340
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: White IPA в Перник

Мнениеот ALL_ON » 18 Май 2018, 16:08

Да, така беше, не може да кажем на черното-бяло :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 505
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: White IPA в Перник

Мнениеот petiomalchev » 18 Май 2018, 20:43

Хмела за сухото охмеляване как го сложихте, директно или в някакъв филтър?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 236
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: White IPA в Перник

Мнениеот ALL_ON » 18 Май 2018, 23:11

petiomalchev написа:Хмела за сухото охмеляване как го сложихте, директно или в някакъв филтър?


Сложихме го в три отделни хопъри, за всеки вид по един :) Обаче Пламен сподели, че единия се е отворил по някое време и беше излязал хмела от него!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 505
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: White IPA в Перник

Мнениеот petiomalchev » 19 Май 2018, 19:54

Миналата седмица ми пристигна хоупъра от алиекспреса не съм го пробвал, до сега съм правил сухо директно и в чорап. Забелязах че има разлика във вкуса, аромата и бистротата.
Че за това попитах за метода на сухо охмеляване.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 236
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11


Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron