Първа варка

Модератор: Martin

Re: Първа варка

Мнениеот d0niy » 18 Сеп 2020, 10:21

Уж знам, ама беше момент на тиха паника и липсата на опит оказа влияние. 5P по захаромер без корекция. Бъркането май се оказа фатално. Днес сутринта пак измерих захарността и беше паднала на 3. Работата е там, че наред с приятните вкусове и аромати на пушен бекон, които досега долавях се появи и кисела жилка. Явно съм я окислил. Сега се двоумя дали има смисъл да бутилирам, или да се примиря с " резилтата " и да варя наново.
d0niy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Сеп 2020, 12:39

Re: Първа варка

Мнениеот Bones » 19 Сеп 2020, 10:49

http://www.milkthefunk.com/wiki/Lichtenhainer

https://beerandwinejournal.com/schoppe-recipe/

Дай и шанс, ако разбъркването не е било твърде енергично за стабилно окисление. Тук по-скоро говорим за зараза с лактобактерии, така че току виж излязло нещо положително от цялата история. Не е в стила, но каквото - толкова...
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Първа варка

Мнениеот Bones » 20 Сеп 2020, 18:44

И за да не ме псуваш после (ако все пак решиш да бутилираш), намали захарта за газировката на 1/3, бутилирай в ПВЦ /суинг - топ и вентилирай (след 3 месеца, ако има признаци за гашинг), иначе ще имаш бомби. Казвам го от бая "горчив" опит с всякакви кисели бъркочи на базата на воден и млечен кефир в ролята на закваска. Подобни изпълнения искат поне няколко месеца за да видиш накъде са тръгнали. Ако пушека и/или хмела се бият с киселажа, промивай канализацията и го отчитай като натрупан опит.
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Първа варка

Мнениеот d0niy » 01 Окт 2020, 10:37

Биричката стана като "Францисканер". Съвсем леко накиселява, но и така ще се изпие. Жалко, че бутилирах само половината.
d0niy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Сеп 2020, 12:39

Предишна

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron