ДРОЖДИ

Модератор: Martin

ДРОЖДИ

Мнениеот fikov » 02 Мар 2017, 09:51

Здравейте,
4 от 5 варки до сега съм направил с пшеничен малц. Но за първи сега път ползвам дрожди за пшенично. До сега ферментирам с Нотингам. Сега ферментирам с WB06. Искам да знам, каква е подходящата външна температура за ферментация, защото в описанието на дрождите не намерих? И каква трябва да е и е подходяща работната температура за ферментация във ферментатора?
Може ли някой с повече опит да сподели? Правя германски вайцен.
Последна промяна fikov на 02 Мар 2017, 12:44, променена общо 1 път
fikov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Яну 2017, 14:00

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот ALL_ON » 02 Мар 2017, 10:12

Личното ми наблюдение при ползване на WB06 е, че ако желаеш да усетиш наличието на дъвки, банани и др. подобно е добре външната тенпература да е не по-ниска от 23 гр. Най-добър резултат постигнах при външна температура около 25 гр. (което означава, че вътре във ферментатора е поне 28-30 гр.). Ако не си фен на такива фенолни аромати, може да опиташ да направиш ферментацията на температура до 20 гр., като вярвам, че ще бъдат редуцирани доста. Общо взето смятам, че тези дрожди са с доста голям температурен диапазон на работа и са подходящ избор и за по-топло време.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот dr_slavov » 02 Мар 2017, 12:07

Ето спецификацията на дрождите от сайта на Ферментис. Само да поясна, че температурата е винаги тази на ферментация, а не околната.
Прикачени файлове
SafAle-WB-06.pdf
(294.47 KiB) 1329 пъти
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот fikov » 02 Мар 2017, 12:43

Благодаря много, за мигновенната реакция. Аз стартирах вчера към 10 часа ферментацията с температура 22 градуса във ферментатора, през нощта оставих на остъклената тераса, към 4 часа, навън беше 8 градуса, и 18,5 във ферментатора. Тази сутин към 7 часа беше паднала във ферментатора до 17.5, и я прибрах в стаята на 21градуса , и сега във ферметатора е 20.5. мисля да я оставя в стаята, там да ферментира :)
fikov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Яну 2017, 14:00

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот ALL_ON » 02 Мар 2017, 13:34

При тази температура няма да имаш феноли във вкуса(дъвки, банани и др.). Може би ще се усеща карамфил. Чакаме отзиви след ферментацията.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот fikov » 02 Мар 2017, 14:08

До колкото разбирам, за да нямам много дъвка и банан, нито карамфил, трябва да държа някаква средна стойност между 22 и 25-7 градуса във ферментатора - поправете ме, ако греша?
Следователно в стаята при 21-22,5 мога да очаквам да вдигна температурата за второто денонощие на около 24-25.5 градуса...в крайна сметка каквато илзезе, но за да знам :) :text-thankyoublue:
fikov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Яну 2017, 14:00

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот ALL_ON » 02 Мар 2017, 14:40

При посочените от теб стойности ще си точно в дъвките и бананите :) Под или около 20 гр. са карамфилите. Абе бира ще стане, не се притеснявай ще си я изпиеш с кеф (и приятели евентуално ;) )
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот victoryvt » 07 Мар 2017, 19:28

Фиков, това местене на ферментатора ту на топло, ту на студено не е добре.
Избирай някаква постоянна темп. и не го пипай.
Всяка разлика от повече от 5 гр. на ден ги стресира и може да спрат да ферментират изобщо.
Случвало ми се е и после беше голяма борба да ги вдигна на крак отново.
Вайцен с ВБ-06 ако искаш да е автентичен - търси топло място. над 20 гр.
Аз лично не ги харесвам тия феноли и гледам да е под 20.
Но пак казвам, ако ще е по стила - търсиш ги.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот Martin » 08 Мар 2017, 10:56

Най-обичам пък аз вайс или сезон да е на поне 25гр ферментацията. Ето сега ще кегирам един сезон, който изферментира на 20-21... Исках да го затопля още, но нямах желание. И минаха 3 седмици докато свали на 1.004
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: ДРОЖДИ

Мнениеот ultrashock » 08 Мар 2017, 14:32

Може ли малко разяснения що е то сезон? Често го споменавате, а не съм сигурен, че знам какво значи.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Следваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта