Първи самостоятелен опит

Модератор: Martin

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 20 Мар 2017, 20:40

Само информативно: Това е приблизително 48 часа след слагането на дрождите. За последните 40 часа все така си показва термометърчето, клапана бълбука, вътре всичко ври. Предполагам, че така трябва да е ;) Вечерно време го загъвам леко, че температурата в стаята пада с 1-2 градуса, а така си я държи без значителна промяна. Абе, лека-полека, ще го измисля и по-кадърно.

DSC_0535.JPG
DSC_0536.JPG
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 23 Мар 2017, 12:44

Днес премерих захарноста след 5-6-ия ден и от 15 е паднало на около 3,5. Нямам представа какъв точно вкус има бира във ферментора на този етап, но засега усетих само вкус и мирис на бира и малко от хмела. Никакви банани, карамфили и дъвки а ферментира на 20-21 градуса стайна температура. През по-голямата част докато бълбукаше клапана, лентовия термометър беше около 22-23.
Не е вкисната - леко накиселява, но е приятно кисело, усещам повече горчивина отколкото очаквах а би трябвало да е около ИБУ 15. Усещам доста алкохол като че ли...Утре ще меря пак и евентуално ще бутилирам. Съвети?
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот ultrashock » 23 Мар 2017, 13:21

Хубаво измий и дезинфекцирай бутилките. Ако имаш пълначката за бутилки от магазина с нея, ако я нямаш за следващия път - задължително. Затварачката от магазина също е перфектна, както и капачките. От други места не са толкова добри.
Бутилирането е най-скучния процес от всички, така че пусни си музичка седни удобно да не клечиш и си бутилирай. Аз лично го правя в банята, защото често се омазват нещата.
Слагам 6гр/литър бяла захар, като загрявам на ел. кана 300-500мл вода, изсипвам върху захарта и разбърквам докато се разтвори. След това изсипвам във ферментатора и много леко разбърквам за да се смесят. Може да използваш втори съд, където да сипеш малко от бирата, след това захарния сироп и след това остатъка, но вече количествата ми нараснаха и го пропускам. Успех!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 355
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 25 Мар 2017, 16:17

Днес бутилирах с 6 гр. бяла захар на литър. Още от вчера накиснах и измих бутилките в сода каустик, след това ги изплакнах и с малко веро, пак изплакнах добре. Складирах ги обърнати наобратно и покрити, а днес ги минах през финк окорон, малко преди пълнене.

OG: 15
FG: 3
ABV: 6.2 ? Малко промих, доста изпарих...
За разлика от преди 2-3 дни,обаче, сега се усеща доста приятен банан и цвета си е хубав, жълт. Като дегустирам ще снимам. Оставих си и една 2 лт ПЕТ бутилка за да наблюдавам карбонизацията.

Сега остава само да чакам и да се моля да не изгърми нещо от килерчето. Вкарал съм касата в една дебела чанта от Джамбо, че да не се наложи да чистя много, евентуално.

Благодаря на всички за съветите! Супер сте!

Наздраве!
*************
Забравих да добавя, че ползвам затварачка Емили Ферари от Практикер. Капачките ми също са от там - без корка. Уж се затвориха всички лесно и добре (25 бутилки - 6 х 600 мл, 19 х 500 и двулитровата ПЕТ).. само малко повече усилие се наложи на една марка, но стана. Държа ги в малко килерче на стайна температура (19-22 C) и e тъмно.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот dandilov » 26 Мар 2017, 14:51

Дръж ги там една седмица, а после в хладилник.
Най-хубав и изчистен вкус и аромат, бирата има след 20 -30 дни в хладилника. Остави си няколко бутилки поне, ако не можеш да изтърпиш толкова време, и ще видиш за какво иде реч. :dance:
Иначе поздравления за успешната варка! :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 26 Мар 2017, 16:06

Пшеничната не трябваше ли да се консумира малко-по бързичко? Някъде тук май четох че след 2-3 седмици едва ли ще има някакво подобрение, та даже може да се употреби до след седмица в хладилник. Ще си оставя някоя друга естествено, бях си го наумил отпреди, за научни цели. :lol:

А през останалото време ще се занимавам с втора, та и трета варка надявам се.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот dandilov » 26 Мар 2017, 17:02

Моят опит показва, че и на пшеничната си и трябва стандартното отлежаване. Чак тогава разкрива истинският си потенциал.
Както всъщност и всяка друга бира.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 02 Апр 2017, 13:56

Ето краен резултат. 6 дни във ферментора, 7 дни на 19-21 градуса в килера, 1 ден в хладилника. Знам, че трябва още, и смятам останалите да ги оставя за поне 10 дни в хладилника, но за първи опит се получи много добра бира, макар че е повече алкохолна, от колкото ми се искаше и грешката е моя. Банани, дъвки, всичко е там. Малко се усеща спирта, но нормално за тоя алкохол и предполагам, че ще се пооправи след седмица-две на студено.

Утайката в бутилката е малко до незначителна. 2-3 милиметра

OG 15 P
FG 2.5-3 P (малко наникъде мерих - едно от двете е)
ABV: 6.2-6.5 :o

Малка подробност: Иска ми се да е малко по-газирана. Сложих на литър по 6 гр захар но дирктно я сложих в цялата течност след като я разтворих в малко вряла вода. ПЕТ бутилката стана осезаемо по-газирана, но там налях преди това и директно сложих 12 гр. Като отварям бутилките се чува доста добро и звучно изсъскване, както трябва да е, с лек пушек. Това значи ли, че захарта е малко? Повечето алкохол е повлиял на газировката? Също винаги ми се е струвало, че пшеничните бири са малко по-негазирани от средностатистическата бира.
А може би просто трябва да я оставя в хладилника за 1-2 седмици и тогава да съдя.

DSC_0026-a.JPG

DSC_0027.JPG

DSC_0031.JPG


Наздраве!
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот petiomalchev » 02 Апр 2017, 14:39

След една седмица в хладилника ще изчезнат големите балони и ще стане супер пяната.
Има чалъм при наливането в тези високи чаши, за да не вдига толкова пяна, бутилката и чашата трябва да са под 45 градуса, допираш гърлото на бутилката към чашата и наливаш да се плъзга бирата по стената на чашата.
Последна промяна petiomalchev на 02 Апр 2017, 14:54, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 209
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 02 Апр 2017, 14:50

Да, чалъма го знам, просто ми харесва пяната :D Другия път със 7 грама захар на литър.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта