Първи самостоятелен опит

Модератор: Martin

Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 01 Мар 2017, 18:32

Та най-сетне и на мен ми се отвори едно прозорче да забъркам първата си варка.

Като фен на пшеницата, реших да започна точно с една вайцен. Може да не е удачно да започна точно с това, но някак си ме дърпа.

От магазина до момента съм прибавил към кошницата си следните материали, ако има нещо, което съм пропуснал и ще ми трябва, моля да ми кажете преди да поръчам. Чета, препрочитам, правя си записки и пак ми е доста мъгляво, ама да се надяваме това ще е така, докато не сваря за първи път. Та ето:

Количествата са на око - за около 2 варки. За начало ще се стремя към 15-20 литра краен материал. Ако не и по-малко. Рецептата ще се нагажда според съдове, време, съвети.

3 кг Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция (Όπα!)
3 кг Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Гърция
50 гр Халертауер - Мителфрю - 2015г.
1 х Safbrew WB-06 насипни 11гр.
Мелене на малца (6х0,25)

От помагала съм си добавил торба за грав. прецеждане 10л., воден клапан, гумичка за уплътнение, хидрометър 0-20% Плато, Финк Окорон 12 и книжката ""Домашна бира ? - Това е лесно !" второ издание.

Казани, кофи, лаутертюн - ще се справя на първо време - ей-къде е Практикер. Имам и няколко 19 литрови бутилки от диспенсери. Имам електронен термометър/сонда - мисля, че е същия като тоя, който някога се е предлагал в магазина - незнам до колко е точен. Засега това помня. Ако има нещо, което трябва да си купя, кажете.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот Yaskata » 01 Мар 2017, 22:14

Давай смело! :)
Ако има нещо дето да нямаш ... е, другия път ще си го набавиш.
Важен е мерака ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 284
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот 5th-hokage » 01 Мар 2017, 22:20

Малца за "около 2 варки" по 15-20 литра няма да ти стигне - при максимално добро промиване от 1 кг малц излизат 4-5 литра на 12 П бира. Моя съвет е да увеличиш поне с по 1 кг малца (ечемичния и пшеничения). Хмела за 2 варки също ми се струва малко (25г на варка... верно че "мътилката" не е много горчива но... има за къде да се помисли).
Направи план с точна рецепта и си води записки по време на варката за да прочетеш после къде си сбъркала. Направи поне йодна проба за да видиш колко добре си озахарявала.
Не подценявай промиването - то е важно за това колко бира ще получиш.
Мери захарността (платото) когато имаш възможност - ще ти даде информация какво да очакваш.
Никога не вярвай само на 1 термометър - лично аз използвам 2-3 които показат различно, но истината е някъде по средата :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 02 Мар 2017, 01:47

Да, да, вземам по 3 кг не за да правя 2 варки а просто ей-така. Пък колкото направя. Зависи от много неща.

Колкото до рецептата - хвърлил съм око на 1-2 вече изпробвани тук, ще си взема поука от съветите в тия теми и каквото друго трябва. Като съм напълно готов, ще пиша по-подробно. Не ми се ще първия път да я оплескам, та да не ми замине мерака нещо :pray:
И още някое друго термометърче ще си набавя.

Та значи утре поръчвам.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот ultrashock » 02 Мар 2017, 10:13

Аз лично нямам място за съхранение на малца и затова си поръчвам точни количества за 2 варки напред. Смятам си ги и поръчвам на Виктор, като му казвам кои са за една варка за да ги смеля заедно. Ако съм сметнал, че ми е нужен 6.2кг малц си поръчвам точно толкова.
Не виждам никъде да си упоменал йодна тинктура за йодната проба.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 426
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 02 Мар 2017, 10:56

Количествата ще се нагодят за 2 по-малки варки (ще направя малки изчисления днес според опити вече правени тук) и ще варя по-бързичко. А и да не стане изведнъж, ще отраят в добре затворен съд, без влага и тн., за седмица-две.
Колкото до йодната тинктура - това не го видях в магазина. Това не беше ли обикновен йод, който се продава в аптеките? 5% разтвор ли там кво беше? По-добре да питам сега.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот zion » 02 Мар 2017, 11:14

обикновен йод от аптеката да
zion
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 21 Окт 2016, 00:10

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 02 Мар 2017, 16:35

Не ми се карайте ако съм сгрешил, ама след много умуване и чудене, реших да пробвам с това. Целта ми е да изкарам около 15 лт за 19 литровия ферментор, а това май излиза към 18-20. Коригирайте ако трябва.

2 кг Pilsner Malt - има ли значение Гръцки или Немски?
2 кг Wheat Malt pale - същото Германията или Греко?
Hallertau - но колко? Това ми е още малко неясно поради различните видове бира, по едно, две, три охмелявания...
Safbrew WB-06 - 11 гр
12 лт за озахаряване, 16 лт промиване - това правилно ли е за 4 кг зърно?

Реших да следвам озахаряването на Митко от тая тема
- 20 мин на 52 градуса
- 45 мин на 65 градуса
- 15 мин на 72 градуса
- 5 мин на 75 грдуса

От тук насетне ми трябва много късмет.
Реших да си взема готовия лаутертюн от магазина директно и да не се занимавам аз да си правя нещо.
Последна промяна BatVentsi на 02 Мар 2017, 19:45, променена общо 1 път
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот Martin » 02 Мар 2017, 17:19

Малцовете са ок.
Хмела според предпочитанието. Ползвай някой IBU калкулатор. Или давай направо едни 50гр, 25 в началото на варенето 60мин преди да спреш и 25 в края, 10мин преди да спреш.
Вземи си гръцки малц, от финансова гледна точка. Разликата няма да я усетиш.
Направи озахаряване 45мин на 65гр и 15мин на 72гр. Няма нужда от толкова температури, особено с този малц и като си начинаещ. И преди прецеждане вдигни до 77-78 гр.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 914
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 05 Мар 2017, 15:52

Благодарим за съветите и напътствията. Направих си поръчка, чакам другата седмица доставка. Като съм готов и почна да я правя, ще записвам, документирам, снимам и.. най-вероятно ще търся помощ :lol:
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Следваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron