Страница 2 от 2

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2016, 10:50
от Dimitarsk
Не съм сигурен за началния екстракт, понеже захаромера ми беше с много големи деления, не знам на каква температура я измерих ..... пък и ми беше първа варка. Като цяло цареше хаос ..... Вероятно е бил по-висок, защото голяма част от пивната мъст се изпари при изваряването.

Крайният екстракт беше 5 %. Измерих го с нов захаромер, на който деленията под 5 се виждат много добре....
Така или иначе я бутилирах. На 3-тия ден преместих бутилките на тъмно и студено и сега чакам. Ще докладвам резултата след около 1-2 седмици като отлежи (или до когато изтърпя да не я опитам). Да видя какво съм сътворил като за първи път :)

Дори и да не става за пиене продължаваме напред :) ..... сложих две нови партиди Irish red ale и Вайс :) Там нещата се получиха по-добре. 10 % захарност преди изваряването, 13 % преди заквасването, измерени при 20 градуса. Имаше бурна ферментация, която взе да затихва след около 30 часа :)

Блгодаря за коментара Викторе! :obscene-drinkingcheers: :obscene-drinkingchug:

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 10:49
от Dimitarsk
Tакаааа издържах 2 дена :D и реших да видя на къде вървят нещата. Пък и да усетя как се променя вкуса с отлежаването.
Представям снимка на резултата.
Надмина очакванията ми с много :banana-dreads: . Доста е добре да вкус. Долавя се лек вкус на мая, който се надявам да изчезне с отлежаването (но и да не изчезне пак е добре). Умишлено я сипах с повечко пяна. На газировка е добре :)
Благодаря Ви за съветите, Колеги!