Страница 1 от 2

Първи вайс

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2016, 23:37
от Dimitarsk
Здравейте, майстори пивовари!

В събота се опитах да направя вайс и понеже съм новак ми възнкнаха няколко въпроса. Накратко:

Малц:
1,600 кг. (80%) - Пшеничен вайцен малц Германия
0.400 кг. (20%) - Карамелен ечемичен малц "Caraaroma"
Дрожни: Safbrew WB-06 - 11 гр.
Хмел: Словенски Щириан Кардинал - 50 гр. на гранули
Вода: 6 литра за мейшуване и 8 литра за промиване.

Озахаряване:
- 20 мин на 52 градуса
- 45 мин на 65 градуса
- 15 мин на 72 градуса
- 5 мин на 75 грдуса
Йодната проба се оцвети в жълто. Промих на 78 грдуса с 8 литра вода през решетачна лъжица и разбъркване на малца.
Сложих пивната мъст на котлона, но тъкмо завря, зложих 20 гр. хмел и котлона влезе в авариен режим и изключи ........ Докато се охлади сложих казана с пивната мъст във фурната :oops: ..... След като котлона се охлади и реши отново да ми съдейства довърших варенето като прибавих 30 гр. хмел 15 ин преди да сваля пивната мъст от котлона. Цялата процедура около 2 часа и 15 мин.
Стерилизирах виско. Охладих до 18 градоса за около 20 мин. След това изчаках 1 час студените утайки. Налях пивната мъст във ферментаора през стерилна марля. Аерирах чрез раздрусване. Дрождите рехидратирах в 150-200 мл. вода на 25 градуса (която преди това беше загрята до 100 с цел стерилизация). Добавих ги във ферментатора и сложих водния клапан като го уплътних със стреч фолио. Пивната мъст е около 10-12 литра.
Оставих ферментатора на около 20 градуса в тъмна стая. След около 9 часа ферментацията започна. Във ферментарора се образува пяна (около 1 пръст), която кипеше леко. Във ферментатора никакви мехурчета. На 24-тия час вместо да започне бурна ферментация по-скоро взе да затихва .....

Taaa въпросите са ми следните:
1. Нормална ли е тази ферментация за вайс бирите и този вид дрижди?
2. На какво може да се дължи спирането на ферментацията?
3. Мога ли да попрявя нещата?
4. Възможно ли е да съм разредил твърде много пивната мъст при промиването, тъй като съм използвал прекалено много пшеничен малц ... и сега да няма дотатъчно захар заз дрождите ?

Прилагам снимка от началото на ферментацията .... сега, 36 часа по-късно, положението е горе - долу същото.

Благодаря Ви предварително! :)

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 18:13
от nikolay.illov
Всичко изглежда нормално. Ферментация със сигурност има.
След още няколко дни премери екстракта до къде е свален ( а какъв беше началния?)
Нямаше ли проблеми с промиването с толкова пшеничен малц?
Иначе да! Ако няма вече захар за хапване е нормално ферментацията да приключи.
Поздрави

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 01:01
от asenr
С промиване през решетъчна лъжица какви проблеми да има :)

Колега, наистина, ти мери ли екстракта? Ако няма външни признаци, само с измервания можеш да провериш дали върви или е имало ферментация.

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 08:20
от Dimitarsk
Самото промиване го правих кофа в кофа от тия в сайта. Водата наливах през решетъчна лъжица, за да се разпръсне по-добре.
Началният екстракт беше нисичък около 8,5 - 9 %.
Видях, че един колега от сайта е качил подпбни снимки и Виктор го е посъветвал да сложи още 2 гр. дрожди - в тема "Липса на признаци на ферментация". Дали и аз да не сложа ?
Към настоящия момент положението е същото. Все още има някаква активност. Течноста е малко по-бистра.

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 08:47
от ALL_ON
Според мен си имаш ферментация и няма смисъл да добавяш още дрожди!

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 20:22
от asenr
Вместо да ни караш да гадаем, измери пак екстракта и сравни с началния. Ако е същия, няма ферментация и не е имало. Ако е по-нисък и стои на едно ниво два поредни дни, имало е и е приключила. Ако продължава да намалява, значи още върви ферментация. Просто е.

П.П. Честит имен ден :)

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 18:52
от Dimitarsk
Здравейте,

Снабдих се с читав захаромер, явно началните ми измервания не са били съвсем точни ....... :(

В петък и събота измерих захарността и беше 5 %. На цвят беше супер, имаше аромат и вкус на бира, който се надявам да се дооформи при вторичната ферментация и отлежаването. Усещаше се съвсем лека газировка.
В събота бутилирах с 6 гр. захар на литър, разтворени в 200 мл. кипяща вода. Част от бирата прелях в пластмасови бутилки, за да следя газировката. Днес (2 дни по-късно) бутилките са доста твърди (като от магазина). Има съвсем малко утайка на дъното.

Въпросът ми е трябва ли да отворя бутилките по някое време, за да не се прегазират ? Бях чел някъде, че е добре на 3-тия ден да се отворят, след което пак да ги запечатам ? :oops:
Предварително се извинявам за тъпите въпроси, но не можах да открия отговор ......

Поздрави!

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 19:42
от asenr
Няма нужда да отваряш бутилките. Слагай на студено да отлежават и след седмица-две отвори да видиш каква си я свършил :) Наздраве :obscene-drinkingcheers:

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 12:21
от Dimitarsk
:handgestures-thumbupleft: :obscene-drinkingcheers:

Re: Първи вайс

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2016, 10:05
от victoryvt
На снимката се вижда ферментация която е преминала пиковия си момент (пяната е спаднала и има кафеникав отенък)
Според мен началния екстракт е бил по-нисък и ферментацията е приключила прекалено бързо, но това не е проблем.
Друго обаче има дето не ми харесва - казваш краен екстракт 5% , малко високичък ми се вижда , особено ако началния е бил нисък.
За следващия път задължително измери добре и точно екстракта преди заквасване и този след края на ферментацията.
А дали това 5 е точно ? Или просто не се вижда добре в малките стойности ?
Според мен би трябвало да е 3. Или под 3 даже , ако началния е бил под 11.