Първи вайс

Модератор: Martin

Re: Първи вайс

Мнениеот Dimitarsk » 02 Ное 2016, 10:50

Не съм сигурен за началния екстракт, понеже захаромера ми беше с много големи деления, не знам на каква температура я измерих ..... пък и ми беше първа варка. Като цяло цареше хаос ..... Вероятно е бил по-висок, защото голяма част от пивната мъст се изпари при изваряването.

Крайният екстракт беше 5 %. Измерих го с нов захаромер, на който деленията под 5 се виждат много добре....
Така или иначе я бутилирах. На 3-тия ден преместих бутилките на тъмно и студено и сега чакам. Ще докладвам резултата след около 1-2 седмици като отлежи (или до когато изтърпя да не я опитам). Да видя какво съм сътворил като за първи път :)

Дори и да не става за пиене продължаваме напред :) ..... сложих две нови партиди Irish red ale и Вайс :) Там нещата се получиха по-добре. 10 % захарност преди изваряването, 13 % преди заквасването, измерени при 20 градуса. Имаше бурна ферментация, която взе да затихва след около 30 часа :)

Блгодаря за коментара Викторе! :obscene-drinkingcheers: :obscene-drinkingchug:
Dimitarsk
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Окт 2016, 23:03

Re: Първи вайс

Мнениеот Dimitarsk » 03 Ное 2016, 10:49

Tакаааа издържах 2 дена :D и реших да видя на къде вървят нещата. Пък и да усетя как се променя вкуса с отлежаването.
Представям снимка на резултата.
Надмина очакванията ми с много :banana-dreads: . Доста е добре да вкус. Долавя се лек вкус на мая, който се надявам да изчезне с отлежаването (но и да не изчезне пак е добре). Умишлено я сипах с повечко пяна. На газировка е добре :)
Благодаря Ви за съветите, Колеги!
Прикачени файлове
14956391_1287678144585609_4792249921879146944_n.jpg
Dimitarsk
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Окт 2016, 23:03

Предишна

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron