DUNKELWEIZEN

Модератор: Martin

DUNKELWEIZEN

Мнениеот dr_slavov » 04 Яну 2016, 13:37

Здравейте,
Първо Честита Нова Година! Пожелавам здраве на всички. То е на първо място за да има успешни домашни варки.

Влязла ми е мухата за един DUNKELWEIZEN. Като цяло си падам по тъмното пиво. Другата ми любима бира е пшеничената, а в този стил се съчетават и двете. Досега съм пил само комерсиални такива и решех да направя нещо сам.
Малцовете доло горе са ясни, но съм отворен за предложения:
Wheat Malt pale около 65-70%
Pale Ale Malt 20%
CARAMUNICH TYPE 2 15%
Въпросите ми са относно охмеляването и дрождите. Важи ли правилото при този стил само за ранно (горчиво) охмеляване? Какво да използвам?
Какви дрожди? Гледам че колиегите които са пробвали пшничено пиво основоно са използвали Safbrew WB-06.
Последна промяна dr_slavov на 23 Фев 2016, 15:12, променена общо 1 път
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот knasfas » 04 Яну 2016, 13:47

Здравей,
въпросните дрожди, които си споменал са точно за немски вайцен, като би трябвало да произвеждат аромати на банани/дъвки. Интензитета на тези аромати би трябвало да зависи от температурата при която ферментира пивото.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Martin » 04 Яну 2016, 15:21

Дрождите стават да. Но в Дънкелвайса не се използва пейл малц ами Мюних или Виена. Така че смени това. Горчивината като на обикновен вайс, хмелов аромат почти никакъв, добре е ако имаш стар изветрял хмел.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 963
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот dr_slavov » 04 Яну 2016, 18:10

Проблема е, че само Мюних или Виена цвета става доста тъмен. Исках да бъде нещо на долната граница на стила като цвят.
Видях по други рецепти, че като втори светъл малц добавят 10-15% пилс. Но тъй като заквасваме с ейлови дрожди реших, че може и пейл малц. Каква би била разликата?

Относно хмела имам цитра и амарило във фризера. На теория не би трябвало да има значение ако ги използвам само в началото на варенето. Така ли е?
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Foreigner » 04 Яну 2016, 18:29

Цитра и амарило са силно ароматни хмелове, а предвид високата им цена е неразумно да ги използваш за горчивина. Тук спокойно можеш да минеш с по-бюджетен вариант - магнум, нортърн брюър или БГ нъгет примерно.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот dr_slavov » 05 Яну 2016, 09:24

При варки от по 20л, хмела е в грамове. Разликата в цената ще бъде стотинки. А пък ги имам във фризера.

Каква ефективност да очакам при 60% пшеничен и 20% пилс малц? Наясно съм, че има много други фактори освен малца които оказват влияние, но все пак трябва да имам някаква база. Ще правя Dunkel и трябва да имам някакъв минимален екстракт.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот damyan_rm » 05 Яну 2016, 10:09

Проблеми с ефективността едва ли ще имаш - по-скоро очквай проблеми с прецеждането при тези 65-70% пшеничен малц дето си ги планирал ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Martin » 05 Яну 2016, 10:48

Ако намалиш Карамюниха, и заместиш пейла с Виена или Мюних, няма да имаш проблеми с цвета. Също така мисля че 50% пшеничен малц ще е достатъчен, в домашни условия над това наистина може да ти се зацикли прецеждането.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 963
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот dr_slavov » 07 Яну 2016, 09:31

Ще те послушам. Отивам на 50 на 50 пшеница / виена. Имам и едно бурканече прибран около 100гр карафа 2. Може и него да добавя.

Каква ефективност да заложа? 65%?
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот victoryvt » 07 Яну 2016, 10:04

Екстрактивност - от 65% нагоре ... че и 70 може. Пшеницата пуска повече от ечемика.
Обаче в ония там рецепт-билдери използват друго понятие brew house efficiency - аз там задавам нещо около 88-90% , ти задай 80 примерно.
Един съвет за прецеждането - понеже ще е голям зор с тая пшеница - прави периодично следното : като се закучи недей чака, а спри крана, влей малко вода и разбъркай до дъното на съда, после отвори крана и рециклирай малко и пак точи докато запецне и така до края.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1993
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта