моята първа успешна weizen бира

Модератор: Martin

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот martinmgm » 06 Юли 2016, 21:53

Бузи2 ;) всяка бира при мен след ферментатора се прелива в друг съд (тенджерата за варене, дезинфекцирана). На дъното на тенджерата слагам превареният захарнен сироп с там колкото захар на литър съм го преценил. Направо горещ го оставям на дъното. След това пускам тръбичката от ферментатора на дъното на тенджерата и той разбърква сиропа с бирата докато се прелива. След това бутилирам от тенджерата. Никога не съм имал проблеми с различна бира в бутилките. Да, малко е играчка да вкараш друг съд при бутилирането, но пък избягваш проблеми с различна бира в бутилките. Другия плюс е, че все пак правиш някакво откаляване от утайката във ферментаора. Аз повече от 1мм утайка не съм имал след отлежаване в бутилките, и бирата винаги е почти с лагерна бистрота. Все пак говоря за ейл, а при вайцена е задължително да има малко повечко утайка, но аз лично не съм и почитател дори и при този стил бира. Винаги можеш да сложиш малко от утайката във ферментатора в съда от който ще бутилираш, но задължително утайкта трябва да се разбърка за да се разпредели равномерно в бутилките.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот asenr » 13 Юли 2016, 07:11

И аз така бутилирам. До момента имам два вайцена с по 75% пшеничен малц и един вит с 50%. И трите станаха с бистротата на ейловете ми и еднакво газирани, и в повечето случаи така си ги и пия, без да ги размътвам :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот killday » 21 Сеп 2016, 14:14

Здравей ChinoMoreno,
Тъй като съм почитател на вайс стила, реших да се пробвам с рецептата, която си направил. Това ще е първата ми варка и затова намалих и малко количеството. Искам да докарам около 10 -15л. готов материал. Ще съм благодарен на съвети и насоки.
Ето й сурвините:

2.1 kg. Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Вайерман Германия
0.9 kg Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
11 gr. Safbrew WB-06 насипни
10-15 gr. Български горчив хмел NUGGET (Нъгет) - 2015
9 л. за озахаряване
12 л. за промиване

Озахаряване по графика които си дал.
Варене малко повече от час - 70-75 мин.
Последна промяна killday на 21 Сеп 2016, 15:49, променена общо 1 път
killday
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Сеп 2016, 11:34

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот Martin » 21 Сеп 2016, 14:24

75% пшеничен малц, ще имаш проблеми при прецеждането. На колегата рецептата е 50/50
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот ALL_ON » 21 Сеп 2016, 14:34

Бих ти препоръчал да замениш Пейл ейла с Пилзнерски малц. Освен това съотношението е добре да е 50 на 50 % с Пшеничния. Ако се придържаме към стила е добре хмела да бъде само един за горчивина, благороден (например само Халертау, като се стремиш да постигнеш ИБУ под 20, 15-16 е добре).
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот Martin » 21 Сеп 2016, 14:59

Ооо да, сега видях количеството хмел... толкова хмел даже за ESB или IPA може да е в повечко за толкова малц... 50гр Нъгет на 10ина литра бира е 150 ИБУ :shock:
5 до максумум 7 грама Нъгет за 10ина литра вайс! А щом си почитател на стила, придържай се към него. Без ароматичен хмел. 15-17 ИБУ. Значи смятай си 0.5гр на литър бира от Нъгета 60мин варене.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот killday » 21 Сеп 2016, 15:48

Да извинявам се за хмеловете, объркал съм нещо. :oops: Значи 1гр на литър, което значи 10-15гр. Нъгет. И без Перлата.
Веднага ще коригирам предишния пост.
А за съотношението доколкото четох и по другите източници за вайс стила си го дават до 70%.
Тъй като харесвам по пшеничния вкус реших да е 70/30.
Знам че ще е проблем с прецеждането.
killday
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Сеп 2016, 11:34

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот Martin » 21 Сеп 2016, 15:53

Много е 1гр на литър, Нъгета е с над 11% аа, ще отиде към 25-30 ИБУ. Сложи 0,5гр на литър.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот killday » 21 Сеп 2016, 16:10

OK разбрах за хмела.
А какво количество захар за газирането ще препоръчате
killday
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Сеп 2016, 11:34

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот KpaTyH » 21 Сеп 2016, 21:01

6-7 гр./литър
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron