моята първа успешна weizen бира

Модератор: Martin

моята първа успешна weizen бира

Мнениеот ChinoMoreno » 22 Дек 2015, 03:55

Привет отново :)

Искам само да спделя, че пробвах рецептата за Пшенична бира от наръчника за начинаещи или сиреч "ДОМАШНА БИРА? ТОВА Е ЛЕСНО!". 6 дни след карбонизация с предварително замразена мъст от варката искам да ви спделя, че е мнооого добра и всички дегустатори я хареаха!

За тези които нямат книжката (НАРЪЧНИКА), то рецептата е следната:

Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 3 кг
Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Вайерман Германия - 3 кг.
Safbrew WB-06 насипни 11гр.

- 50C - 30 мин
- 62С - 30 мин
- 72С - 10 мин

на 10-а мин 0,5 г. литър Магнум (по наръчник е 1 гр., но на мен ми допадат по-слабите на горчилка бири).
на 50-а мин - Перла ароматичен


Особенности: Видях страшен зор за промиването. Виктор ме предупреди, но аз съм твърда глава! На два пъти промивах и накрая успях.

Резултата!

Добра на вкус бира! След 6 дни я прибрах в хладилника. Не е много пенлива но е добре тръпчива на газировка. Прави около 1 пръст пяна на широка чаша. Нз ако я извадя на стяйна температура дали ще се газира допълнително?
Прикачени файлове
IMG_20151222_023618.jpg
First Weizen
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 50
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот victoryvt » 22 Дек 2015, 09:45

Степента на газировката зависи от захарите в бутилката преди затварянето с капачка.
Ако считаш че не е доизферментирала тая захар - да може да тестваш с една бутилка извън хладилника , но първо трябва да я преобърнеш наобратно да се вдигне утайката от дрожди от дъното и това да се прави поне веднъж на ден докато приключи процеса.
Ако обаче захарите са изферментирани докрай, смисъл от вадене от хладилника и чакане няма.

Относно рецептата - ако трябва да сме плътно по указанията от стила - пилс и пшеничен са малцовете, а хмелът трябва да е само един и да се сложи в началото на варката. IBU - под 20.
Ферментация на над 20 гр. (24 е добре) - за да има повечко банани и карамфили разни, които аз лично не харесвам много.
Обаче, не ползваш подходяща чаша за вайцен - трябва да е висока, плоска и леко заоблена горе.
Наливането за хефевайцен става на два пъти - първо наливаш половината в чашата, следва наклоняване на 45гр. на бутилката и завъртане по остта за да се вдигне утайката и доливане на чашата.
За финиш се долива и самата утайка от дрожди горе върху пяната.
Обаче всичко зависи от количеството утайка (дрожди) - ако ти се вижда прекалена - недей я добавя цялата.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот knasfas » 22 Дек 2015, 10:09

Честито, и аз на скоро готвих по същата рецепта, но използвах хмел Сладек, не знам до колко беше удачно, но бирата се изпи :D
Ти приложи ли стъпката с прехвърляне в нов съд за няколко дни след ферментацията или директо влезе в бутилките? Питам, защото на мен количеството утайка ми идва в повече и предполагам, че ако бях приложил и тази стъпка щях да избегна този ефект. А при каква температура ферментира твоето пиво? При мен ферментацията протече на около 22-23 градуса и в момента ми идва на моменти прекалено....ароматна може би.
А щом втората порция хмел в оригинал се пропускала - лоша работа...Ще трябва още една варка, но без нея :mrgreen:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот ChinoMoreno » 22 Дек 2015, 15:03

Привет,

не съм прехвърлял бирата в отделен съд. Имаше много утайка на дъното, но успях да източа максимума и останалото отиде в канала.

Ферментацията беше на около 20-21 градуса.
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 50
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот busy2 » 29 Мар 2016, 10:18

А каква е идеята на прехвърлянето във втори съд преди бутилирането? И дали е фатално ако се пропусне?
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот mayosha » 29 Мар 2016, 13:06

@busy2: Целта на прехвърлянето в отделен съд преди бутилиране е захарта за газировка да се разтвори в общото количеството млада бира, защото дозирането на захар за всяка бутилка няма как да е достатъчно прецизно и рискуваш някои бутилки да са по-газирани от други. Отделно, че в последните бутлки може да влезе по-мътна бира (от дъното на ферментатора). Не е фатално да се пропусне, но според моя опит, този вариант е доста по-бърз и лесен от дозиране на милилитри захарен разтвор (или грамове захар). При спазване на добра хигиена риска от зараза на този етап е минимален.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 152
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот daniel.trifonov » 29 Мар 2016, 14:15

busy2 написа:А каква е идеята на прехвърлянето във втори съд преди бутилирането? И дали е фатално ако се пропусне?

Малко е спорна темата, но идеята е да се отдели зелената бира от дебелата утайка след като е започнала да затихва бурната фаза на ферментацията. В новия съд затихващата ферментация ще продължи, но на дъното му ще има много по-малко утайка и това ще са най-здравите дрождеви клетки без утайки от хмел. Тези дрожди могат да се ползват за ферментация на следваща варка (не че и другите не могат, но трябва да се промият добре). Като имаш по-малко утайка и то от най-активните клетки, бирата може да стои по-дълго време в съда, без дрождите да започнат да лизират (за да си набавят минерални вещества, живите клетки отделят ензим, който разгражда мъртвите). Лизирането е неприятен процес, защото оставя траен мирис на сероводород (варени яйца). А пък стоейки по-дълго време в съда за ферментация бирата се избистря повече и дрождите довършват ферментацията до край или поне на теория е така.

Някои пивовари не прехвърлят блирата в друг съд и държат бирата във ферментатора за 3 седмици без да се наблюдава лизиране, но все пак има шанс да се случи, особено при високи температури, бедна на минерали мъст или прекомерно количество дрожди.

...сега видях, че mayosha е отговорила по-рано.
и идеите на постове ни са различни. Нейната е за прехврълянето непосредствено преди бутилиране, а моята за прехвърляне преди да е приключила напълно ферментацията, за доферментация и кратко отлежаване.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот busy2 » 29 Мар 2016, 17:21

Благодаря за отговорите. Като за първи опит с вайцен ще карам по по-лесния начин.
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот busy2 » 03 Апр 2016, 01:46

След бутилиране днес на първия ми вайцен остановявям още една причина да се прелее в друг съд. Ако не се направи тази стъпка в различните бутилки ще влезе различна като консистенция бира. Най-горната четвъртина от съда и бистра, а надолу става все по гъста. С преливане в друг съд тези разлики се избягват.
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот SDS » 06 Юли 2016, 21:29

Аз въпреки че, от доста време правя бира в къщи Вайцен нямам сполучлив още. Или ще го загоря или ще се прегазира и не може да се налее а сега последния ми опит е още по зле. Сега даже и киселее. Тъкмо като за бай Темелко :D . Все едно съм пасирал един банан и съм му капнал малко лимонена киселина.
Това го усещам още преди да я бутилирам и един ден след бутилиране. Ако не се увеличи киселата част ще се пие някакъв вайцен ако ли не :x в канала.
Ще изчакам още седмица и каквото стане. Доста горещо беше може за това да е над 26-27*С ферментация.

Наздраве!
Ще направя някога и аз вайцен ама когаааа??? :)
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 268
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Следваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron