American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Модератор: Martin

American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот cervesa » 19 Авг 2014, 21:35

Пиво,изключително подходящо за летния сезон
Позволява много голямо творчество,като игра с малцове и други съставки,които понякога го отвеждат в експерименталните бири :).
Задължително съдържа пшеничен малц до 60%.
За разлика от немската пшенична (вайцен),тук са неприемливи бананови,карамфилени и дъвкови аромати.
Затова се използват неутрални дрожди (US 05,Nottingham).
Работи се с цитрусовите аромати на американските хмелове,светъл и карамелен малц,киселиността на пшеницата.
Може да бъде бистра,но в повечето случаи е леко мътна заради пшеницата.
Пробвайте и споделете!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот victoryvt » 19 Авг 2014, 22:44

В хладилника чака за тест.
Утре ще я отворя, макар и рано все още.
Аз миксирах американски и чешки хмел, дрожди - Нотингам.
Два дена моите хора ходеха облечени като за зла зима (климатик на 19гр.) :) та викам - дано е станала, че иначе ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот victoryvt » 21 Авг 2014, 11:29

PIC367.jpg
Американска пшенична бира.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот Yaskata » 13 Мар 2015, 12:21

Препоръчайте рецепта :)
Ще ми се да пробвам и този вид бира, най-ме блазни минималния срок на отлежаване
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот victoryvt » 13 Мар 2015, 14:55

Пейл ейл малц и пшеничен 50/50 , малко карамюних или караарома или караамбър за цвят , хмелове - американски, дрожди - американски или за англ.ейл.
Аз експериментирах с цитра и жатец, стана велика комбинация, но не е в стила.
Може и да се пробва с по-малко пшеничен малц, за сметка на пейла.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот Yaskata » 13 Мар 2015, 17:11

:D :D :D
Ясно, границите са широки. Ок ще пробвам
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот vsd » 15 Мар 2015, 11:10

И аз се поблазних от краткия срок на отлежаване и си мисля да пробвам. Честно казано винаги съм бягал от пшеничните бири заради дъвките и бананите, но щом тук няма такива съм навит на тест. В момента нямам пшеничен малц - до колко е приемливо да се замени с пшеничени ядки, грухана пшеница, обикновена пшеница за кокошки и т.н. :)
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот Марио Сергиев » 15 Мар 2015, 18:52

Няма ли да е по-добре ако при това положение ползваш пшеничен грис ?
Марио Сергиев
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Мар 2015, 06:34

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот vsd » 15 Мар 2015, 19:15

Доста добра идея, не се бях сетил изобщо.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: American Wheat Beer-Американска пшенична бира

Мнениеот victoryvt » 16 Мар 2015, 09:47

И с брашно става, само дето прецеждането става доста зорно.
А брашното е почти 100% екстракт.
Аз му правех следната преработка - накисване само на брашното в студена вода, загряване до завиране, термостабилна алфа амилаза и разваряване, охлаждане до 50гр. - малко малц, протеинова пауза, доливане на гореща вода + добавяне на основния малц, и от там насетне стандартно озахаряване.
И пак имаше мъка с прецеждането и промиването, но така си направих бира с екстракт 22% - за барли уайн.
После така правих и бирата от снимката - американска пшенична с около 13% екстракт.
Бих пробвал и така :
1. Вода и брашно да се размесят на студено, да се добави малко малц за ензимите. Обаче малцът да е в тензух.
2. Бавно повишаване през всички температурни паузи 35, 45, 50-55, 72 , изваждане на малца и после завиране и разваряване само на брашното.
3. Вливане на студена вода до темп. 75 гр.
4. Добавяне на главния малц + оня от тензуха, озахаряване по нормалната схема за бира - на 65-67 гр. и т.н.

Така би трябвало да няма проблеми с прецеждането, или поне да са колкото с пшеничен малц.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron