Wit bier

Модератор: Martin

Re: Wit bier

Мнениеот bojo » 08 Дек 2015, 22:56

Био магазините, ама цената дето мернах за 0.5кг - 8лв :o, а били отпадък...
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 196
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Wit bier

Мнениеот nikolay.illov » 09 Дек 2015, 00:20

Аз вчера обикалях да търся и не намерих никъде. Реших си проблема, като прекарах през ситото 1 кг смлян малц. Така остана доволно количество люспи от малца а и излезе по-евтино. А малца без люспи ще ползвам в следваща варка. Наздраве.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Wit bier

Мнениеот Bozho » 09 Дек 2015, 11:56

Оризови люспи май няма никъде, тези в биомагазините, мисля че са флейкове за ядене, но това с пресяването е хитро и ще го използвам :)
Като начало направих варка в отношение 65%x35% и нямаше проблеми с промиването, бавно, но мина. Ще видим какъв е резултата
Мерси за съветите.
Bozho
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2015, 08:02

Re: Wit bier

Мнениеот Yaskata » 12 Дек 2015, 20:32

Така е, флейкове за ядене са.
Истински оризови люспи намерих в един преработвателен цех, но само на чували от по 30кг :mrgreen:
Чудя се обаче дали шума от царевица няма да върши подобна работа?
Все пак царевицата се ползва в пивоварството.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 303
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот Bozho » 04 Яну 2016, 14:51

Аз бих участвал за чувал оризови люспи, стига да е на някаква поносима цена. Ако има и други желаещи да разкъсаме един :) С 5-6 килограма ще изкарам доста време.
Bozho
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2015, 08:02

Re: Wit bier

Мнениеот Yaskata » 05 Яну 2016, 15:24

отказах се от тази идея, но си набавих люспи от царевица (царевичак) - шума и цвят накълцани на ситно
сега не е момента, но все някоя баба ще измъкне малко запазена шума.

DSC06064.JPG


DSC06070.JPG
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 303
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот Yaskata » 22 Фев 2016, 14:03

май ще пробвам тая рецепта, изглежда много добре :)
та да запитам:

1. колко време ври с портокалите и кориандъра
2. има ли значение на колко градуса да държа за главното озахаряване, за да имам по-малко бананови вкусове. Май четох някъде за някаква зависимост или греша?
3. на колко дни е може да се съкрати ферментацията (малко бързам :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 303
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот asenr » 22 Фев 2016, 16:55

Аз тези дни гледах някъде люспи от елда, ама не им обърнах голямо внимание, защото бяха по 5,50 лв килото, по-скъпи от зърното ебаси :o Ама не знам какво му се плашите толкова на промиването. Преди десетина дни пуснах една варка Враца вайцен с 3 кг пшеничен малц и 1 кг пейл ейл и с лаутертуна на Виктор и торбата за гравитачно прецеждане всичко си мина гладко и нямаше никакви проблеми. Пък не съм кой знае колко опитен, това ми беше само третата варка. Дали е било късмета на начинаещия, времето ще покаже. Щото вчера близнах малко, докато я бутилирах, и определено ще ми е сред редовните рецепти :mrgreen:
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Wit bier

Мнениеот knasfas » 22 Фев 2016, 19:54

@Yaskata,
Не съм срещал, в прочетеното от мен, зависимост между температурата на озахаряването и продуцираните нотки на банани/дъвка. До колкото съм намирал информация тези аромати могат да бъдат контролирани с температурата на ферментация. При по-висока температура те са по-силни и обратно, при по-ниски температури - 18-19 градуса би трябвало да бъдат по-трудно забелязвани.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Wit bier

Мнениеот Yaskata » 22 Фев 2016, 22:28

Мерси :)
питам защото бирата много ми допада, когато е с карамфил. Появи ли се банан - едвам я пия!
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 303
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта