weizen beer с чешки хмел

Модератор: Martin

weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 13 Мар 2014, 14:13

Здравейте.
Мисля да направя waizen с чешки хмел. Изкажете мнение по рецептата моля.

малц:
пшеничен малц-3.000кг.
пейл айл- 2.000кг.
карапилс-0.700кг.
карамюнх-0.300кг.

хмел:
Saaz
Sladek

ирландски мъх

дрожди:
WB-06
Приемам мнения и препоръки.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: waizen beer с чешки хмел

Мнениеот hellreiser » 13 Мар 2014, 14:45

Аз не бих слагал карамюних, за да остане профила на бирата по-чист и характерен
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: waizen beer с чешки хмел

Мнениеот victoryvt » 13 Мар 2014, 15:33

:)
Вече го убедих че не му трябва карамюних.
Не че няма и тъмни вайцени, но ако ще е като за първи вайцен, нека е по традицията. Иначе хмеловете стават - трябва да са от типа "благородни" - Халертау, Жатец и въобще всички средноевропейски са такива.
Важното е при вайцена да не се преохмелява и да се наблегне на еднократно охмеляване в началото на варката. Ароматичната порция може да се пропусне.
На вайцена са му важни неговите си специфични аромати - банан, дъвка, карамфил. Хмелът да е с ИБУ около 20-25. И под тия стойности даже.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот za6o » 13 Мар 2014, 18:43

Ха, точно и аз съм се запътил да правя пшенична бира другата седмица, но преди това малко искам да си автоматизирам оборудването.
Което ме подсеща, че не съм го показал във форума.

Относно IBU, навсякъде чета че трябва да е 10-12IBU което ми се струва много малко и аз нагласих рецептата за 13, сега ти казваш 20-24 :?

И още нещо което си мисля, за пшеничната не е ли по-добре да се пропусне ирл. мъх за да стане по-мътна?
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 13 Мар 2014, 23:23

Промених рецептата махнах карамюнхи увеличих карапилс малц за да не се отклонявам от рецептата.
Мисля да използвам само Saaz в началото на варката. Дано да се получи както трябва.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот victoryvt » 14 Мар 2014, 12:03

Аз малко по памет цитирах 20-25, защото на мен вече под 20 ми е съвсем слабо.
Абе изчанчихме се с тия ИПА-и (India Pale Ale)
Всъщност, ако трябва да сме точни - горчивият хмел няма почти никакво значение какъв е - той вгорчава само , а аромата му излита по време на варката.
Аз си направих експеримент в последната лагерна бира да ползвам отворен пакет Цитра за горчив , а за ароматичен - Сладек.
И както очаквах - сега след края на ферментацията и лагеруването - Цитрата изобщо не се усеща.
Има един тарикатлък - как да се оползотворява и горчивината и аромата на хмеловете :
Правиш примерно последователни варки през една седмица :
1. В края на бурната ферментация слагаш в торбичка тензух порция ароматен хмел и така му се извлича аромата (сухо охмеляване).
2. След бутилирането торбичката с ползвания за сухо хмел се замразява или веднага се влага в следваща варка като горчива порция. Там пък й се оползотворяват алфа-киселините, а липсата на аромат не е фатална, понеже заради дългото врене той така или иначе се губи.

Този похват го прилагат всички Крафт-пивовари хем да пестят хмел, хем да им е ароматна бирата.

Много удачни за това са американските хмелове, защото за хем силно горчиви, хем силно ароматни.

Но не всеки стил позволява сухо охмеляване, американските стилове предимно са дащни в това отношение.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот cervesa » 14 Мар 2014, 23:49

"Сухото охмеляване е "тънка работа",както е казал Остап Бендер :)
Но Виктор е прав,че така се използва два пъти хмела.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот ameba13 » 15 Мар 2014, 00:10

Охмеляването е на вкус, но за вайцен бих казал 15-16 ИБУ води до балансиран резултат. Над 20 ИБУ на мен ми е натрапчиво. 10-12 ИБУ и бирата е мн сладка..

Със сухото охмеляване съм си прецаквал няколко варки - не знам защо, но при мен все остава един вкус на трева да кажем или нещо малко на рукола.. :)
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: waizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 15 Мар 2014, 11:33

Здрaвейте.
Вчерa ми пристигнa прaткaтa и зaпочнaх вaркaтa.
Мислех дa смеся мaлцa нa 40'С -15мин.
65'С-45мин
72'С-15мин тaкaвa ми беше идеятa.
Обaче винaги нещо се обърквa. Явно пшеничния мaлц имa по дребни чaстици и кaто зaпочнaх дa вдегaм темперaтурaтa нa 65С бързовaрa зaгоря. Изчистих го и пaк пробвaх и отново зaгоря a при предишни мaйшове проблем не съм имaл с бързовaрa. Сетих се кaк дa спaся полужението с т.нaр. воднa бaня тенджерa с водa вътре в мaйшa и бързовaрa във тенджерaтa дa зaтоплa мaйшa И тaкa 1ч. и 30м до 65С зaдържaх тaкa 45мин. Повишaвaнето нa темперaтурa по този нaчин се окaзa достa бaвен. До 72С ми отне 30мин. Йоднaтa пробa е перфектнa. До 78С реших дa рискувaм директно в мaйшa с бързовaрa кaто през цялото товa време рaзбърквaм мaйшa. Явно
се е рaзредило вече зaщото не зaгоря до 78С. 1/3 зa озaхaрявaне.
IMG_20140314_115532.jpg
воднa бaня :)
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 15 Мар 2014, 12:11

След товa промивaне и вaрене кaкто си трябвa стaнa.
1/4 водa зa промивaне нa 78С.
Вaрене 1ч 15мин. кaто в сaмото нaчaло внесох 50гр жaтец хмел и последните 10мин. от вaренето нa върхa нa чaенa лъжичкa ирлaндски мъх.
Добре се пресякохa белтъците.
Дрождите WB-06 явно сa досa бързи. Нaпрaвих стaртер с 100мл. топлa водa еднa лъжицa зaхaр и 100мл. от охлaденaтa мъст рaзпених го нaръсих дрождите и просто гледaх кaк се рaзвивaт зa секунди. След 10мин. добaвих още 100мл. мъст и след 5мин. във ферментaторa.
Пропуснaх дa измеря зaхaрносттa сетих се след 3ч. и я измерих вече беше почнaлa ферментaциятa имaше плътнa бялa пянa. Покaзa ми 12,5Р почти 13Р
Днес вече ферментирa бурно
IMG_20140315_091915.jpg

IMG_20140314_135339.jpg
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Следваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron