Първи Weizen

Модератор: Martin

Първи Weizen

Мнениеот Калековски » 15 Юни 2021, 11:15

Здравейте приятели. След дълго пивоварско затишие изкам да споделя как сътворих моят първи ваицен.
По същество:
3кг. Pale Weath Вайерман
1кг. Pilsener ---..---..----
0.4kg.Kara Pils ---..---..---
0.1 CaraAmber ---..---..---

Хмел:
22гр. Халертауер Мителфрю- 4.7% - 50мин.
15гр. Татнангер- 3.8% - 15мин.
Общо варене 60 мин.

Дрожди:
SafAle WB-06 11.5гр. забъркани в малко хладка вода с малко от пивната мъст отделена след варенето и охлаждането.
След няколко часа клапана беше на път да изхвърли водата но не успя :naughty:

Вода:
16л озахаряване и 16л за промиване

Температурни паузи:
10мин. 55-58 градуса
45мин. 63гр.
20мин. 72гр.
15мин. 78гр. маш аут.

Пивна мъст:
25.5л. преди варене
21.5л. след варене
1.5л. отделена за газировката и замръзена (ще смятам точно колко ще ми трябва).
До сега газирах с захар но искам да мина на друг левел :D
20л. отидоха във ферментатора.

Плато:
17Р Преди промиване.
11Р След промиване.
13Р След варенето.
Промиването ми отне около 70мин. а охлаждането до 25 градуса за около 45 мин.

Температура на ферментиране:
18 градуса външна подържана с климатик.

Пресмятам си екстрактивноста обаче и не съм доволен от 57.7%(по мои сметки)
Според калкулатора очаквам 16 ИБУ което до колкото четох е добре за вайцен.
Алкохола се очаква между 4.7 и 5.8 зависи колко ще свалят екстракта дрождите.(пак по мои сметки)
Въпрос на който не мога да си отговоря е ефикасност и екстрактивност едно и също ли е или не е.
Проблемът ми е че съм на път и бирата ще стои в ферментатора около 10 до 13 дни преди да се прибера
и да я бутилирам.Това проблем ли е ?? За колко дни приключва ферментацията и до колко може да свали екстракта?
Моля ако някъде бъркам да ме поправите.Очаквам и вашите съвети.

Друг проблем е че не ми позволява да качвам снимки за да покажа нагледно какви съм ги свършил. :think:
Но пак ще опитам.
Последна промяна Калековски на 21 Юни 2021, 17:12, променена общо 1 път
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Weizen

Мнениеот LivingInChaos » 18 Юни 2021, 11:46

Здравей,
Ефикасност и ефективност кажи речи са едни.
11 дни на 18 градуса няма да е проблем, но ще изгубиш всичките банани и ще ти бъде повече карамфилена.

Поздрави
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Weizen

Мнениеот Калековски » 19 Юни 2021, 13:54

Благодаря за отговора. Надявам се и без толкова банани пак да стане хубава биричка.А и 18гр. е външната температура а знам че вътрешната е 2 3 градуса по висока и именно тя се гледа.Ако е така значи имам температура от 20 21 гр. а четох че това ще доведе до баланс между карамфил и банани.
А се надявам и да не измрът всички гъдинки за 10 12 дни в ферментатора защото просто няма как да я бутилирам преди това. 6 дни към Белгия 6 горе долу на обратно.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Първи Weizen

Мнениеот gorang » 22 Юни 2021, 14:02

Няма да умрат гадините, не се притеснявай
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Първи Weizen

Мнениеот Калековски » 22 Юни 2021, 16:51

А дано хаха ще те държа отговорен.
Забелязах че имам грешка в исчисленията. Екстрактивноста не ми е 57% а 62% което мисля че горе долу добре.А ефективноста е 77% ако пак не бъркам сметките.Иначе ферментацията е към края си, жена ми е на пост да следи какво се случва :D .
С тези дрожди ми прави впечатление че прави мого чиста и финна утайка без много боклуци вътре в ферментатора, както е с Нотингам.
Поздрави.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Първи Weizen

Мнениеот LivingInChaos » 26 Юни 2021, 17:48

Смятане на ефективност е нещо без което можеш да вариш спокойно. Концетрирай се върху температурите на озахаряване, температурата на ферментация, правилно промиване и най-вече чистота. Бира става хубава и на 60 и на 70. Хубаво е да имаш висока естрактивност, но тя не е нещо към което се целиш, а по-скоро резултат на добра свършената работа по другите процеси.
Голямата опасност да оставяш бирата за толкова дълго, особено лятото, е че се достига до автолиза, която пък докарва доста неприятни вкусове. На 19-20 градуса няма чак толкова голяма опасност.

Чакаме резултатите.
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Първи Weizen

Мнениеот Калековски » 27 Юни 2021, 23:40

Здравейте приятели.Благодаря за отговорите ви.
Резултатът е 17.5л. бутилирана бира на 13-ят ден.Забавих се с пребирането си.
Крайната плътност е 1.011 при начала 1.052.Алкохола го смятам на 5.2%което е добре за стилът а цвета е много светъл 3.5 SRM.Температурата при ферментатора беше 17 до 18 външна и смятам че няма пролем.Очаквам на тази температура балансиран профил.
Нямаше лоши аромати и вкус преди да я бутилирам но ще видим след 2-3 седмици.
Газировка направих (за първи път пробвам газировка с мъст) с 1.4л отделена и замръзена пивна мъст от преди ферментацията и тук мисля че направих грешка.По смеки от форума които прочетох 1.4л беше нужно за 21л готова бира = на 8г захар на литър но на 17.5л готова бира е = на 10.2г на литър .Разбрах че са 17.5 след като бутилирах. Надявам се да не се прегазира.
Въпрос: нормално ли е от 21л мъст в ферментатора след края на ферментацията да открия с 4 литра по малко течност.
Хигиената си я спазвам при всички операции безусловно.Опитвам се и температурите но понякога ми бягат, това лесно ще го поправя.
Направи ми впечатление че утайката в ферментатора е доста по малко и доста чиста спрямо ейловете които съм опитвал да направя до сега с Нотингам дрожди.
Опитах за първи път да събера и промия дрожди от утайката.След гледане на много клипове в тубата и четене тук в форума с ясни инстукции го направих.След промиване 2 пъти на утайката и след още 24 часа в хладилника получих само 4 бурканчета (600гр) по 2 до 5 мм.чисти дрожди на дъното(много бяла и чиста утайка).Преди малко събрах всичко в един буркан и отлежава в хладилника.Стрнно е защото навсякъде виждам как хората събират около половин буркан чисти дрожди а аз само наколко милиметра на дъното.Не знам дали съм се справил както трябва а ако да каква част от тези дрожди е достатъчно да използвам при следваща варка 20-25л.Четох из форума че около 100 гр е достатъчно а аз едва ли имам повече от 30гр.Моля компетентните да споделят.
Сега бутилките се газират(дай Боже) на 23-25гр след което ги оставям на 20гр да отлежават 2-3 седмици.И пак ще споделя какъв е резултатът.До тогава ейлът който съм замислил ще е в ферментатора , ще пиша и за него.
Не ми позволява да качвам снимки за да покажа какво съм сътворил но ще пробвам с други формати на снимките и дано се получи.
Поздрави и наздраве :D
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Първи Weizen

Мнениеот Калековски » 11 Юли 2021, 21:14

Бирата стана превъзходна точно каквото очаквах.Пяна идеална финна и се задържа доста дълго време.Ще я повторя определено.Жалко че не ми позволява да качвам снимки.Изписва ми че файлът е невалиден.
Поздрави и наздраве
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Първи Weizen

Мнениеот BatVentsi » 19 Сеп 2021, 17:51

Препоръчвам ти да пробваш вайцен дрождите на Mangrove Jack's M20. От както се провалих фатално с течната мая, а WB-06 не са точно дрожди, които бих нарекъл "вайцен" а по-скоро вит-ски, резултатите от М20 са просто на светлинни години, и по профил се доближават много повече до течните, а и като цена са добре. Имай предвид, че хубавите банани излизат при по-топла ферментация, а именно с М20 спокойно си оставям ферментора да достигне 23-24, че и до 25 за момент, при бурна ферментация. Горе-долу не му се бъркам. Крайния резултат е винаги бира, която напомня за големите имена на пазара.

Относно качването на файлове, грешката идва от там, че има лимит на файловия размер. Мисля, че снимките трябва да са под или 1.5 или 2 мегабайта.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе


Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron