Wit bier

Модератор: Martin

Re: Wit bier

Мнениеот Bozho » 15 Юни 2016, 10:33

Направих една варка с такива портокалови корички:

https://bilki.bg/productv/1194/portokal ... kishi.html

сега отлежава и ще видим какво се е получило.
Рецептата е:

2 кг Пилзнер
2 кг Пшенични ядки (тъй наречените флейкнати)
40 гр Халертау 3,2% за 60 мин
80 гр от портокаловите корички за 10 мин
4 гр кориандър за 5 мин
WB 06 11.5 гр

Паузи:
50 за 15 мин
68 за 60 мин + 20 след кофти йодна проба
76

Варене: 75 мин

Ползвах и оризови люспи. Промиването мина доста добре.
Преди при такова съотношение на малцовете промиването траеше векове. Ако изобщо започне.

Основната ферментация мина на около 26 градуса във ферментатора. До сега не съм имал такава жега.
При бутилирането имаше страхотен аромат.

Начална плътност: 13 Крайна: 2

бутилирани 20 литра с 4 гр захар на литър.
Слагам по-малко захар понеже две пшенични варки ми направиха гашинг с нормалното количество захар.
С 3-4 гр трябва повече да отлежи, но после не излиза сама от бутилката.
Bozho
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2015, 08:02

Re: Wit bier

Мнениеот deuspld » 05 Апр 2019, 21:21

Привет,
използвам тази тема за да не пускам нова. Утре ще варя вариация на тема белгийски вит. Тъкмо идвам на вилата, където варя по принцип, разтоварвам багажа и виждам, че съм забравил кориандъра. В селския магазин няма, у комшийте също. :angry-screaming:
Въпросът е: за да си спестя разкарването утре и 60км отиване и връщане до най-близкия Кауфланд, мога ли да сложа кориандъра на по-късен етап по време на ферментацията, или да паля колата утре сабаален и да си го направя както е по рецепта? Някой пробвал ли е двата варианта, за да каже евентуално има ли съществена разлика въе вкуса и аромата на готовата бира?
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Wit bier

Мнениеот dr_slavov » 08 Апр 2019, 09:18

Има два варианта. Както и ти казваш по време на ферментацията. Нямам идея обаче колко трябва да се сложи и колко време да до държиш. Втория вариант е да направиш чай от кориандър и да дозираш докато ти хареса на вкус. Това може да стане и след като ферментацията е приключила.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 479
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Wit bier

Мнениеот MadButcher » 08 Апр 2019, 10:52

Слагай на вторична и пак ще замирише. Кориандарът е миризлива работа, ще даде аромат. Или както ти казва доктора с чай, или го накисни малко във спирт и в торбичка няколко дни преди бутилиране. Експереминтирай, не бой се
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 223
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Wit bier

Мнениеот deuspld » 08 Апр 2019, 11:24

Благодаря за отговорите, но късно :)
В събота сутринта запалих колата и в 8 без 10 бях първия клиент на Кауфанд в Казанлък. :lol:
Сложих кориандъра за последните 15-20мин от варенето, счукан, общо 10гр за 22л. варка.
По принцип аз не съм почитател на кориандъра като подправка, затова не искам да се усеща натрапчиво. Честно казано сложих го единствено защото го дават във всички рецепти за бегийски вит и исках като за първи опит в този стил да спазя точно нещата за да видя резултата и да си направя изводите за следващите подобни варки.

Иначе действах по следния начин:

2кг гръцки пилз малц
2кг пшеничен малц
0,5кг флейкс от лимец
Озахаряване: 20мин на 52 градуса, 35 минути на 64-66 градуса, 10 мин на 72 градуса, йодна проба- ОК. В началото коригирах pH-то до 5,2 и добавих 0,5мл ензим.
Прецеждане: в началото тръгна тегаво, после се отпуши и до края нямах никакви проблеми. За варене събрах 27-28л. с отн.плътност 1,041
Варене: общо 75мин. Хмел SAAZ, добавен на 2 пъти: 30гр за 60мин и 20гр непосредствено преди да сваля тенджерата от огъня. 20 мин преди края добавих 100гр изсушени портокалови кори и 10гр кориандър.
Охлаждане, прецеждане и накрая имах във ферентатора 22л. пивна мъст с начална плътност 1,048
Засяване: дрожди Mangrove Jack's M20
На другия ден вече имаше активност, днес клапана си бълбука както трябва. Ферментира в сравнително хладно помещение, на около 14 градуса, утре или вдругиден, ако има нужда ще я преместя на по-топло.
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Wit bier

Мнениеот dr_slavov » 08 Апр 2019, 11:43

Супер. Само еднин коментар, малко много е 20 минути за корите. Етричните масла в тях са много летливи и за 20 минути варене се изпаряват. Но ще видиш как е и за следващия път коригираш.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 479
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Wit bier

Мнениеот Martin » 08 Апр 2019, 11:52

Един въпрос само, просто ми е интересно.
Аз също не съм почитател на кориандъра, даже хич не го тача. Поради тази причина и не харесвам този стил бира, и евентуално ако правя ще е без кориандър.

Та въпроса ми е: При положение че и ти не харесваш тази подправка, от толкова много и много стилове бира, защо избра да свариш точно този с кориандър?
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Wit bier

Мнениеот deuspld » 08 Апр 2019, 17:48

@dr_slavov , благодаря за бележката. Между другото, за втори път слагам портокалови кори- първият път беше в коледната ми бира, заедно с канела и джинджифил, отново за 15-20мин. Тогава ми направи впечатление, че в аромата на готова бира почти не се усещаха корите, за сметка на джиндифила (основно) и канелата (по-малко). Сега си обяснявам защо, както и, че очевидно, съм допуснал същата грешка и сега. Записвам си, ще го имам предвид занапред.

@martin, мисля, че отговора на въпроса ти се съдържа в горния ми коментар: "Честно казано сложих го единствено защото го дават във всички рецепти за бегийски вит и исках като за първи опит в този стил да спазя точно нещата за да видя резултата и да си направя изводите за следващите подобни варки."

Иначе предисторията е следната: преди месец накъде сварих за първи път вайс бира, има даже снимки из фейсбука, в групата. Хареса ми как стана, както и на всички смукачи около мен, затова реших да задълбая малко повече в областта на пшеницата. Исках бира, която да е една идея по-сложна и "пипкава" от стандартния вайс, но все пак съобразена с оборудването и не чак толкова големия ми опит, затова се спрях на белгийския вит. Всички рецепти, които намерих съдържаха кориандър, има го даже в характеристиките за стила по BJCP: Igredients: About 50% unmalted wheat (traditionally soft white winter wheat) and 50% pale barley malt (usually Pils malt) constitute the grist. In some versions, up to 5-10% raw oats may be used. Spices of freshly-ground coriander and Curaçao or sometimes sweet orange peel complement the sweet aroma and are quite characteristic.
Та така, пробвам, ще видя резултата, може пък да ми хареса в бира. Ако не, в следващите варки ще бъде заменен с нещо друго.
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Wit bier

Мнениеот Martin » 09 Апр 2019, 10:55

Нямах предвид защо си сложил кориандър, а защо изобщо си се насочил към Вит-а.

А за сложност, класическата технология на майшуване на вайса (43°C-52°C-63°C-72°C с двоен декокшън) е в пъти по-сложна и трудна от Вит.
Ако си искал да си усложниш живота, можело да се насочиш натам.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта