Горчиви хмелове

Модератор: Martin

Горчиви хмелове

Мнениеот Калековски » 10 Окт 2020, 14:47

Колеги кои хмелове най често исполэвате эа горчивина и по точно от кои сте най доволни.Като цяло има ли эначение след като е само эа вгорчаване.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Горчиви хмелове

Мнениеот KpaTyH » 10 Окт 2020, 20:42

Разглеждаш сортовете и избираш тези с ниско ниво на кохумолон.

https://beermaverick.com/hops/hop-comparison-tool/
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Горчиви хмелове

Мнениеот Калековски » 11 Окт 2020, 01:07

Имах предвид друго но все пак благодаря на колегата. Все пак единствен се отэова по някакъв начин.
Май не съм на правилното място...Приятнна вечер или ден на всички
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Горчиви хмелове

Мнениеот KpaTyH » 11 Окт 2020, 14:02

Кажи какво имаше предвид точно. Ако направиш това, което ти препоръчах, ще имаш по-мека да кажем на усещане горчивина при едни и същи стойности на IBu. Aко ползваш хмел с високи нива на кохумолони, горчивината при същото ниво ще е по-агресивна. Гледай все пак и нивата на алфа, защото някои сортове са с прекалени ниски. Препоръчвам ти да пробваш да вгорчиш със Simcoe. И все пак това всичко е на теория, направи си няколко варки и с тест определи кое е най-добре за твоя вкус.
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Горчиви хмелове

Мнениеот Калековски » 12 Окт 2020, 11:26

Благодаря колега эа отделеното време. Беше ми полеэен съвета ти.Жив и эдрав. :)
Ще споделя какво съм направил скоро .
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта