Страница 2 от 2

Re: Ръжен ейл

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 09:07
от Dave Lombardo
Martin написа:...Няма нужда да се прави при озахаряване.

Не само, че няма, ами и "...can lead to a loss of body and head retention"
Без да коментираме какъв маджун става майша ;)

Re: Ръжен ейл

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2018, 11:17
от ВескоВарна
ОG 14P след 10дни ферментация по рефрактомер 5.5Р?
След корекцията излиза 0.4Р ?!?!? Къде бъркам?

Re: Ръжен ейл

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2018, 15:51
от Dave Lombardo
Сигурен ли си в температурите на озахаряване?

Re: Ръжен ейл

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2018, 17:18
от ВескоВарна
Обикновено проверявам първата да е 65С, другото е калкулатор.Йодния тест беше като от учебник.Светло кафяво към жълто. На тази варка не ми стигна водата и догрявах малко вода от бойлера, последните 7-8Л може да са били 70-75С. Ще проверя рефрактометъра....

Re: Ръжен ейл

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2018, 10:35
от Dave Lombardo
Имах предвид дали първата температура е била наистина 65.
За първата ми ever бира ползвах един калпав термометър и си мислех, че озахарявам на 65-66, а се оказа, че температурата реално е била 61-62.
Падна под 1Р и стана суха като сюнгер.
Предвид опита ти е малко вероятно да работиш с калпав термометър, но не пречи да го калибрираш, поне да го изключиш като възможна причина :)

Re: Ръжен ейл

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2018, 15:18
от ВескоВарна
Термометъра ми е лабораторен, не ме е лъгал. Мисля, че е от при Виктор. Рефрактометъра също е изправен, макар да е изпускан 1-2 пъти. Вече е в бутилки. След 2 седмици ще знам какво си имам. :D