Страница 4 от 5

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2017, 11:01
от mitriohin
Здравейте отново,
След по моя преценка неуспешен 1-ви опит ето я втората рецепта която се заформя:
Рецепта за бира "Голям Мерак II"
Материали
-Малц Светъл ечемичен малц Pale Ale - 0.700 кг
-Карамелен малц Caraamber - 1 кг
-Малц Кафе Carafa - 0.150 кг
-Малц Карамелен Caraaroma - 0.150 кг
-Дрожди Notthingham - 11 gr
-Хмел CFJ - 08 Ароматен - 50 гр.
-вода за озахаряване - 6 л (минерална Девин)
-вода за промиване - 8 л

Технологичен процес:
Правя си една торба от стерилна марля и в него поставям малца.
-температура 64 C - 60 мин
-температура 74 C - 30 мин
-йодна проба (ако вичко е наред минавам към промиване)
-промиване 8 л вода - 74 C
Прмиването го правя като извадя направената торба с малц и я слагам в един гевгир (големичък) леко и наливам през него водата за промиване.
Бирената мъст я събирам в трети съд, който е добре дезинфекциран. Готовата бирена мъст я прехвърлям отново в съда за варене тенджара 12 л
-завирам над 100 C (този път ще следя дали наистина ври)
-слагам основното количество хмел - 30 гр - 40 мин
Тук ако хмела си го направя отново в торбичка от марля за да не се носи свободно из тенджарата дали е удачно?
- варя още 20 мин и добавям 20 гр останалия хмел.

(ОХЛАЖДАНЕ) t 20-23 C
Дезинфекция на всичко, което ще се ползва.
Мерене на захарност със захаромер на бирената мъст.
Прецеждане на бирената мъст през фуния тензух във ферментатора, следва раздрусване на ферментатора.
Имам въпрос към добавянето на дрождите?
-Директно да ги изсипя във ферментатора вариант 1
-Да ги забъркам с част от бирената мъст 1:10 дрожди бирена мъст за 30 мин и след това да ги добавя?

Следва затапване и слагане на водния клапан.

Наздраве :)

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2017, 11:29
от mitriohin
Това правилно ли ми смята алкохола или не използвам добре този калкулатор.
:)

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2017, 11:44
от KpaTyH
Размени местата на първите две, няма как преди варене 5 л, след варене 14 :)

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2017, 16:51
от 5th-hokage
Бе да ти кажа нещо рецептата , ми се вижда сбиркана - смяташ да сложош 57.5 % карамелени малцове 35% pale ale и 7,5% карафа.
Колко литра бира очакваш? 9-10 предполагам.
При това съотнощение озахаряването няма да е много добро - използват се до 20-30 % карамелени и до 5-10% препечени малцове (и то към края за цвят и внимателно).
При ползане на 50 г хмел със 8 алфа ще получиш към 80 ИБУ - малко горчивичка може да ти дойде.
Не слагай смела в торбичка..... абе като цяло откажи се от това да слагаш и малца в торба.
От личен опит ти казвам че няма смисъл.... кашата няма да загори ако е без торба и я разбъркваш от време на време.
За 9-10 литра бира 11г Нотингам съм много - използвай половината и ще имаш по добър ефект.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2017, 17:34
от MadButcher
Според мене тотално трябва да преработиш рецептата вкл. и избора на вода. Аз ползвам основно тоя калкулатор https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... alculator/, имат и офлайн вариант със софтуер за Уин. Сложи основно пейл ейл малца(70-75%) и намали карамелените. Ако ще озахаряваш общо 2кг. ПА поне 1.3, даже 1.5кг. Останалото карамелените. В това отношение горния калкулатор е доста ползен. Ще ти изчисли и горчивината, цвят и пр. при правилно зададени параметри, пък може и в някакъв стил да се поместиш ;) Тая вода "Девин" не е подходяща за пивоварство. Вземи някоя преработена с обратна осмоза и ниско РН, Лидъл продават такава. Аз лично съм озахарявал в началото точно такива количества в торба, не е зле може да пробваш. Дрождите са много за такова количество бира(ще изкараш 7-8литра в най-добрия случай). С 11гр.Нотингам спокойно заквасвам 30л. Слагай ги директно, след като прилично аерираш. На тоя етап това е достатъчно.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2017, 16:32
от ultrashock
И един съвет от мен: използвай калкулатора за рецепти на BF: https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... alculator/
Там смята ABV, приблизително OG и FG, цвят, горчивина и т.н. Не е нужно да ползваш поотделно другите калкулатори.
А относно рецептите, които подбираш - по-добре започни с готови например тук от форума. Martin е публикувал доста такива, почти всички съм ги взаимствал то него, като само леко ги модифицирам. Чак след година и половина опит, реших да си правя сам рецепти.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2017, 10:08
от Martin
Рецепта за бира "Голям Мерак II"

Очаквани параметри:
Бира 10л
OG - 1.045
FG - 1.010
ABV - 4.5%
IBU - 62
SRM - 34

Материали
-Малц Светъл ечемичен малц Pale Ale - 1.600 кг
-Малц Кафе Carafa II - 0.200 кг
-Малц Карамелен Caraaroma - 0.200 кг
-Дрожди Notthingham - 5 gr
-Хмел CFJ - 08 Ароматен - 50 гр.
-вода за озахаряване - 6 л
-вода за промиване - 9 л

Технологичен процес:
Правя си една торба от стерилна марля и в него поставям малца.
-температура 64 C - 40 мин
-температура 72 C - 20 мин
-йодна проба (ако вичко е наред минавам към промиване)
-промиване 9 л вода - 78 C
Прмиването го правя като извадя направената торба с малц и я слагам в един гевгир (големичък) леко и наливам през него водата за промиване.
Бирената мъст я събирам в трети съд. Готовата бирена мъст я прехвърлям отново в съда за варене тенджара 12 л
-завирам над 100 C (този път ще следя дали наистина ври)
Варене 60мин !
В момента на завиране - слагам основното количество хмел - 20 гр
10мин преди края на варенето - добавям 30 гр останалия хмел.

(ОХЛАЖДАНЕ) t 18 - 20 C
Дезинфекция на всичко, което ще се ползва.
Мерене на захарност със захаромер на бирената мъст.
Прецеждане на бирената мъст през фуния тензух във ферментатора, следва раздрусване на ферментатора.
Добавяне на дрождите директно.


НИКОГА НЕ ПОЛЗВАЙ МИНЕРАЛНА ВОДА за бира. Ще хвърляш в канала после.
Ако ще цедиш след варене, какъв е смисъла от хмела в марля?
Тая 12л тенджера ще ти е малка за варенето, тя мъста преди това ще е около 12-13л
Промиването се извършва с вода 78-80 градуса.
Няма нужда от дезинфекция на нищо преди да е сварена бирата. Тоя междинен съд при прецеждането не е нужно да е стерилизиран.
Прегледай добре какво съм ти коригирал в плана за действие.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2017, 22:27
от mitriohin
Благодаря за модването на рецептата.
Ще сложа снимки от работния процес, развитието му и крайният резултат.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 21 Дек 2017, 09:00
от Dejmos
Не ти трябва стерилна марля при озахаряването.
Стерилни/дезинфекцирани са пособията след варенето. Там вече е задължително.

Първите си варки ги правих с Девин изворна. Никакъв проблем. Но изворна, не минерална. При тези параметри на варката можеш да ферментираш в тубата от водата. Малко препълнена ще е, над препоръчваните 3/4 от обема, но пак става.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 21 Дек 2017, 14:23
от Dave Lombardo
Dejmos написа:При тези параметри на варката можеш да ферментираш в тубата от водата. Малко препълнена ще е, над препоръчваните 3/4 от обема, но пак става.

В момента ферментирам стаут с Нотингам
26 л. в 32 л. кофа - няма никакъв проблем
вдигна 2 см. пяна при бурната фермантация и толкова
сега си къкри тихо и спокойно ;)
Виж, S-04 са по-палави и издухват през клапана... :D