Страница 2 от 3

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 08:30
от ultrashock
Аз ползвам 1 биметален, вграден в ел. казана за озахаряване, два дигитални, подобни на този, още два такива + две сонди от термоконтролера.
Реално всички показват различни стойности, като съвпадат само тези на термоконтролера и биметелния и съм най-склонен на тях на вярвам.
Между другото са ми много, някой ако има нужда да ми пише да му подаря този с 13 см сонда, на мен просто ми е къс за казаните :)

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2017, 15:29
от Dave Lombardo
NEIPA-та мина и замина.
След нея още две варки, що-годе прилични - стаут и още една IPA, ръжена.
Верно е това, че третата варка е критична: каквото можах - забравих, каквото можах - осрах. Ама в крайна сметка май стана бира.
В момента лежи в бутилки да се газира, в неделя й изтича клиничната пътека и смятам да я изписвам от интензивното :)

И дойде ред да планирам четвъртата. Тоя път мисля да забъркам един лежерен вайцен, за лятото (макар че като гледам навън май е за XMass Ale...).
Започнах да правя рецептата в http://www.brewersfriend.com/ и съм на път да изхвърля компа през прозореца.
:angry-screaming:
Ето какъв е плана:

за ~20 л варка
Fermentables
2 kg German - Pale Ale 50%
1.8 kg German - Wheat Malt 45%
0.2 kg German - Carapils 5%

Mash Guidelines
66*C -> 60 min
72*C -> 15 min
Mashout на 78*С

Hops
10 g HALLERTAU Trad. 6.7% 60 min
15 g Tettnanger 2.6% 15 min

Yeast
Fermentis / Safale - Safbrew - Wheat Beer Yeast WB-06

Въвеждам аз ТТ данните и се получава следния очакван резултат:
Original Gravity: 1.044
Final Gravity: 1.005
ABV (standard): 5.11%

IBU (tinseth): 12.49
SRM (morey): 3.54

Изображение

Значи тия, червените, как ми вадят окото, не е истина просто!
Търся FG > 1.010 и ABV < 5%. Въртях, суках, променях пропорции, температури - не ще и не ще...
Кажете къде бъркам? :?: :?: :?:
Как да докарам тяло на тая пущина и по-нисък алкохол, че да може жената да пие две бири без да ми налита на бой...
Или калкулаторът на сайта не е наред? :roll:

И още нещо: в една друга тема бях споменал, че във фризера имам замразен сироп от бъз.
Адския аромат!!!
Искам го в бира и мисля, че баш тука му е мястото.
Онзи ден реших да му измеря захарността, че жената не помни в какви пропорции го е правила (женска му работа, не записват :D ).
Захаромерът щеше да хвръкне на тавана. Рефрактометърът не го хваща, побеля дисплея.
Разреждах, мерих, в крайна сметка усатнових 50% захарност.
Пробвах да газирам с него последната IPA, рискувах 2 литра - контролната бутилка се одървила като седмокласник, ще гръмне :)
Тия дни ще опитам какво се е получило.
Дайте акъл къде и колко да сложа във вайцена: още при майшуването, в края на варенето, във ферментатора или да го ползвам за газиране?

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2017, 23:24
от petiomalchev
Еми вдигни водата за промиване или намали малца за да намалиш OG. Разликата от OG и FG умножена по коефициента на ферментация дава алкохола. FG можеш да го вдигнеш като направиш еднотемпературно озахряване, ще се вдитне количеството на неферментируеми захари т.е. ще намалее алкохола а бирата ще сладни и ще има по плътно тяло.

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2017, 01:41
от mirix
Ами не ползвай FG, бачкай си по плато, 10-12 15% захарност. Ше ги в шибаните криваняци извратили половин свят.
Според моя скромен опит от 1 варка. С колкото вода промиваш толкова бира на 12% трябва да вкараш във ферментатора.
Аз направих някъв феномен от 20 кила малц изкарах 120 л. след ферментация. ОГ ФГ незнам. Начален екстракт 11.5. краен около 2%
Здраве да е!

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2017, 15:11
от Dave Lombardo
SG, Brix, Plato, все тая, нали все за плътност и захарност на бъркоча говорим? Просто я искам с малко повече тяло, това крайно 1.004 е около 1 Plato. Баси сюнгера сух!

@petiomalchev: като вдигна водата за промиване ще намаля плътността преди варката, респективно ще трябва да изпаря повече, за да стигна търсената начална плътност. И пак в същия филм. А рецептата ми е с еднотемпературно, на 66°С, колко нагоре да озахарявам, то ще стане петмез без грам алкохол накрая... Началната плътност е ОК, ама... възможно ли е тези дрожди да са чак с такава атенюация? По всичко личи, че ще трябва да мина на схемата проба-грешка ;)

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2017, 01:15
от mirix
52 гр. 20 мин
56 гр. 10 мин
62 гр. 20 мин
65-66 гр 45-50 мин
72 гр. 20 мин
78 гр. промивка
Па пробвай!

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2017, 09:40
от Martin
Провери си термометъра. Тея 66 и 72 градуса дето ги правиш да не са случайно 60 и 66

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2017, 13:09
от Dave Lombardo
Не бе, човек, веднъж вече го ядох с калпав термометър, от ония със сондата
Оттогава насам ползвам два - спиртен и електронен, като от време на време ги проверявам дали мерят точно :)

Имам предвид друго - в момента все още бистря рецептата. И като въведа изходните ТТ данни в reciepe builder-a na brewersfriend ми дава много ниска очаквана крайна плътност, респ висок алкохол. Установих, че като сложа друг вид дрожди всичко си отива по мястото, само тия WB-06 осират пейзажа. Даже Nottingham дават прилично ниво на очаквана FG, само тия пущини показват, че ще свалят до 1.005... възможно ли е да са с толкова висока атенюация?

Явно ще се тества емпирично, пък каквото стане :)

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2017, 16:31
от petiomalchev
При мен WB-06 дадоха FG 3% или 1.011 макар с двутемпературно озахаряване.

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2017, 15:53
от dr_slavov
Промени температурата на озахаряване от 65 на 67-68 и виж какво ще се получи.