Страница 2 от 2

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2017, 21:40
от BatVentsi
Знам, че малко късно ама да си кажа болката аз...Днес явно започна по-бурна ферментация, а и времето се постопли, от 19.8 температурата скочи на 21.6-21.8 и се надявам да поспадне през по-хладната нощ и по-хладния ден утре (според Нова). Не съм още наясно кои дрожди до кои температури ферментират ОК спрямо дадения тип бира. В сайта на производителя за тия пише, че идеална температура е 15-20 С.. Ще имам ли проблеми? Да увивам ли в мокри чаршафи и да слагам леген с вода отдолу? През целия вчерашен ден не скочи над 20.5 а през ноща падна до 19.8. Вкарал съм термометъра-сонда през капака директно в мъста и съм затворил със силикон.

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2017, 22:18
от dandilov
Ако говорим за 22 градуса във ферментатора, за ейл си е О.К. отвсякъде! Ще се образуват повече естери, т.е. известна "плодовост" във вкуса и аромата.
Няма проблем! Така, че не се притеснявай.
Аз в момента включвам отоплителна печка, за да поддържам 20 градуса в стаята за едно ейлче. ;)

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2017, 23:39
от BatVentsi
Да, термометъра е вътре във ферментора, незнам до колко отчита вярно и да не би пяната да го държи отгоре, но все пак ще показва вътрешна температура. Беше стигнал до 21.8 и сега го изкарах съвсем внимателно навън и за 2-3 часа падна на 21.2.. преди да си легна ще го вкарам пак вътре и се предполага че над 21 утре няма да скочи. Не ми се вярва тая минимална промяна от вън-вътре-вън и тн да навреди. Просто гледам да не се качва много и да си остане повече от вкуса на малца и по малко на плодовете, но пък знам ли, комбинацията може да се окаже добра. Отсега имам чувството, че ще пия горчивичка бира заради карамела и карафа-та. Много тъмно излезе.

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2017, 11:26
от BatVentsi
Информативно:
След 5 дни ферментация на между 18.5-21.5 е паднало от 13 на 3.5 .. Мисля да го оставя още малко и в понеделник да бутилирам. Засега ми изглежда ще стане свежичка, нормално горчива тъмно кафява биричка с алкохол (ако падне още малко захарта) между 5.5 и 5.8. Другия път ще се слага още вода.