Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Модератор: Martin

Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот BatVentsi » 24 Мар 2017, 09:59

Клоня към втората си варка докато първата се газира/отлежава и много ми се прииска една лека и лятна биричка като всеизвестната Newcastle Brown Ale. Няма да е същото но поне да е браун ейл. Разглеждах някои рецепти онлайн и се спрях на London Brown Ale. Малко понагласих количествата според това което на мен ми трябва, но не съм много сигурен още в колко хмел, колко ще ми е "boil size"-а и "batch size"-а. Знам, че на килограм зърно губя около литър по време на прецеждането след озахаряване, но не съм никак наясно как да контролирам изпаренията, колко се изпарява, и поне долу-горе колко ще ми е течността преди да влезе във ферментора за да си направя и по-точно изчисления предварително.

Та ето каква е рецептата. (Обновената по-долу)

3.6 kg pale ale malt
1.8 kg CaraPils или Caramunich Type 2?
0.2 kg Carafa Type 1
50 gr fuggles - 40 min
15 gr goldings - 15 min

650 gr кафява захар (малко множко ми се струва сякаш - оригиналната рецепта е за 3.4 кг зърно и иска 450 гр захар. Аз просто увеличих всичко спрямо зърното)
Safale S-04 - 11 gr

65 гр - 40-45 мин.
72 гр - 20 мин.
78 гр - промиване


Донагласена рецепта:

5.6 кг малц
----------------
3.6 светъл (64.30%)
1.8 caramunich type 2 (32.15%)
0.2 carafa type 2 (3.55%)
50 gr fuggles - 40 min
25 gr goldings - 15 min
IBU 24-25
Safale S-04 - 11 gr

60 мин на 65-67 C
10 мин на 72 C
Промиване с 22-23 литра на ~78C.
Махам изцяло кафявата захар, че четох тук и там из нета голямо подобрение няма да получа спрямо вкус и може да загубя част от вкуса на малца.

1. Не съм наясно кога се слага захарта. 5-10 минути преди да махна от котлона ще свърши ли работа? Отпада
2. Паузите ОК ли са? Както е казано преди, няма смисъл от 52-градусова пауза за модифицирани малцове. Ще ги подобря спрямо съветите
3. Пак не съм наясно много с ИБУ-тата, стиловете и тн. Четох че кафевия ейл е между 20 и 30 ИБУ. Моите груби изчисления дават 25-28
4. Долу-горе може ли да ми кажете колко краен материал за ферментиране е нормално да получа с това зърно, за да знам към какво да се целя и да търся грешки и подобрения? Ще внимавам този път повече.
5. Ако има мегдан за подобрения на рецептата, слушам и изпълнвяам.
Последна промяна BatVentsi на 26 Мар 2017, 16:47, променена общо 3 пъти
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот knasfas » 24 Мар 2017, 10:31

Всичко зависи от оборудването, което използваш. При едни за 60 минути варене се изпарява едно количество, при други друго. Най-лесно би било да вземеш данните от предишната ти варка, ако използваш същото оборудване. Виж към какви стойности на началния екстракт се стремиш при тази варка спрямо предишната и по-лесно ще пресметнеш, какво количество вода да използваш, а същевременно и горчивината. Аз сега изчаквам да ферментира моят опит за Британски кафяв ейл, като за 6кг зърно съм използвал общо 48 литра вода, а във ферментатора влязоха 32-33 литра мъст с начална плътност около 12*B. Относно рецептата, в онлайн магазина няма да намериш шоколадов малц под това име, аз до колкото разбрах Вайерман предлагат техния Карафа 2 като заместител, въпреки че по чуждите форуми май не всички мислят така. Също така не съм сигурен, че има нужда да държиш 20 минути на 72 градуса. По-скоро 60 минути на 65-67, 10 на 72 и на 78 промиване.
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот dr_slavov » 24 Мар 2017, 11:21

4. Колко ще получиш зависи само от теб. Може да бъде 20л, тогава ще имаш OG около Р16 и алкохол накрая над 6%. Цвета няма да бъде на кафяв, а почти черен. Но може да бъде и 40л. Тогава Р7, алкохол под 4% и цвят амбър. Въпроса ти какво искаш да постигнеш? Още нещо, двата малца между които се двоумиш нямат нищо общо помежду си. А за цвета да не говорим.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот BatVentsi » 24 Мар 2017, 15:45

Доктор Славов, за малцовете не се двоумя, а просто в рецептата която намерих пише карамелен и шоколадов - незнам точно кое да ползвам от магазина, какви са разликите, какво са имали впредвид в тази рецепта и кое е правилния избор за този вид бира. На всички Cara- е отбелязано, че придават карамелен вкус. Предположих, че ще е някой от тия двата, но сега като се замисля, Caraaroma е май най-подходящ. За шоколадов - незнам. Избрах Карафа 1 а сега разбирам, че май Карафа 2 e по-подходящ. Още съм в стадий паника при варене, с времето ще мога да изгладя процеса.

@knasfas
Ползвам тенджера около 40 литра до безопасната линия. Процеса ми на озахаряване, промиване, варене и тн, е все още много груб, трудно измервам (ако въобще успея) литрите мъст след цедене или пък след варене поради чиста паника. Да охладя бързо, да не падне нещо вътре, да не стои открито, да не стои закрито с капак, който може да е мръсен, да не прехвърлям от съд на съд заради окисляване. Нямам никаква практика освен първата варка и там загубих доста мъст и при промиване и при варене. Ползвам голям газов котлон Колос от магазина, нямам никакви проблеми със завирането. От 4 кила малц при първа варка останах някъде с 17 литра в ферментора след 5 дни, но хайде 16 да ги сложим.

При промиването, последното което протече бе с около 5-6 P, а май е трябвало да промивам докато падне на 3-4. След варенето (70 мин) падна със сигурност 4 литра. Незнам, то се стъмваше, гледах по-набързичко, другия път ще почна отрано и по-спокойно. Поне сега знам долу горе как става. Единственото за което имах повече нужда от съвет, е с рецептата. Още малко ме потърпете :D

Подробности за първата варка тук: viewtopic.php?f=25&t=3521&start=10
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот knasfas » 24 Мар 2017, 19:58

Аз използвах рецепта от чуждестранен форум, която се опитах да повторя с малцовете, предлагани в онлайн магазина. Получи се това(знам, че процентите не са 100% точни :mrgreen: ):
Brown Ale 6kg
Pale Malt - 76.6% - 4.6kg
Caramunich 2 - 8.5% - 0.5kg
Flaked oats - 8.5% - 0.5kg(Овесени ядки)
Melanoidin - 4,5% - 0.3kg
Carafa 2 - 2.1% - 0.130kg
Fuggles / Willamette hops
Nottingham Yeast
А това е рецепта, посочена в книжката "Домашна бира? Това е лесно!"
Brown Ale(Северна Англия)(Светослав Соловьов)
Светъл - 3.1кг
Пилснер - 0.6кг
Карапилс 0.4кг
Караарома 0.3кг
Печен ечемик 0.025
Хмел Чаленджър/Голдингс
Успех
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот BatVentsi » 30 Мар 2017, 17:36

Имам един тъпичък въпрос... Едно нещо, което все още ми е малко мътно, е пропорциите дрожди / литри мъст. Търсих из форума, намирах откъслечна информация, препрочетох и раздела за дрожди в книжката, дори се позанимавах и с калкулатора за мая в brewer'sfriend.com .. Абе да си кажа истината, доста неща изчетох из форума за последната година. Информацията е изчерпателна и съжалявам, ако някъде има точно това, което ме интересува, но след 5-6 прочетени теми, почвам да позабравям първите.

Директно по въпроса.. Ще стигне ли само 1 пакетче от 11 гр (хидратирани) дрожди за 25-30 литра мъст. Нужен ли е стартер? До колко литри мъст може едно пакетче от 11 гр да обработи ако всичко е оптимално (температура и тн)? Четох за това как се изчислява колко милиарда клетки на грам е нужно, но по нагледно и практично за един начинаещ като мен, ще е да получа малко по-опростени отговори.

11 гр хидратирани дрожди без стартер - колко литра биха могли да обработят, дори и ако е с малко забавен старт.
Ако нямам замразена мъст от предишна варка, предполагам мога да направя мини стартер с част от това, което ще се вари сега. Тук пак идват едни пропорции литри мъст стартер на Хикс количество бира.
Четох също, че да храня дрождите с захар преди засяване, е лошо. Омързевявали се били. Предполагам, че е вяено, но до колко е фатално? Често като чета американските форуми и настръхвам. Елитизма там е реален.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот petiomalchev » 30 Мар 2017, 19:03

На 15 л. толкова ми е капацитета, слагам по 5-6гр. Нотингам вече 4 или 5 варки. В 100 мл. вода слагам 1 чаена лъжичка захар завирам за 10мин. охлаждам до 25 градуса и поръсвам дрождите след 20 мин. разбърквам и оставям още 10-20 мин. според зависи кога напълня ферментатора. Околната температура на ферментация 18-20 градуса, да наистина не тръгва веднага но след един ден вече има наличие на ферментация, клапана бълбука. След още 1 ден вече ври нормално, 5-6 дни след залагането вече затихва ферментацията, след 7-8 ден премествам на студено и на 10-11 ден бутилирам.
Описал съм всичките си варки тук
Тъй че за 25-30 л. напълно е достатъчно 11гр. Нотингам за други дрожди не смея да твърдя.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 236
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот ultrashock » 31 Мар 2017, 08:19

Моите варки също са в този диапазон - около 30-33 литра. Досега винаги съм слагал 11 грама, целия пакет дрожди от различни видове. При повечето ситуацията е една и съща.
Какво правя: след като промия отделям малко от сладката мъст(около 100-150мл), преварявам още 200мл вода, добавям 1 супена лъжица захар, разбърквам докато захарта се разтвори, охлаждам до 20-25 градуса, изсипвам дрождите и оставям на магнитната бъркалка до края на варенето и охлаждането - около 2 часа. След като ги засея, ферментацията започва след около 24 часа, след 48 е много бурна и четвъртия/петия ден затихва. Този метод работи и винаги съм имал добре протичаща ферментация.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот BatVentsi » 10 Апр 2017, 01:04

Днес най-накрая имах време да сваря това чудо.
Варих, промих, уж нямах проблеми, ама като че ли малко черничко излезе :)

Преди варене 9 °Plato
След варене: 12,5-13 °Plato
Промивах докато не почна да излиза на 2-3 °Plato

Във ферментора незнам колко точно вляза но е около 26-27 предполагам от 32-33 литра преди варенето. Изкам да кажа, че за ферментор ползвам тия 32 литрови кофи от Ив Трейдинг, белите. Преди седмица ме опътихте към тях в една друга тема.

Размих 11 гр от дрождите (бях си поръчал двойна доза), със 150 мл превряла вода и 1 лъжица захар. Май малко по топличка беше водата от стайна температура, но пък затова ги държах там само към 10-20 минути. Мислех си, че трудно ще тръгне ферментация, но след като затворих капака и уплътних, едно огромног избълбукване ме стресна само 5-6 часа след това. Гледам аз - капака издут, ще гръмне. Понатиснах го аз, направо изплю окорона от клапана. Пооплаших се. Така ли издува ферментацията тия кофи? Има ли опасност? Не мисля, че материала е много за тая кофа. Има си предостатъчно място за пяната.
Само да добавя, че дрождите ги засях на 21.5 градуса във ферментора и сега е паднало до 19.8 след 6 часа и докато пиша това, капака се бе издул леко отново.
Последна промяна BatVentsi на 11 Апр 2017, 23:44, променена общо 1 път
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Втора варка: Кафяв Английски Ейл

Мнениеот ALL_ON » 10 Апр 2017, 08:57

Така се издува :) Реално се издува само капака, няма опасност, не се притеснявай, нали затова си сложил клапана отгоре, ще изпусне излишното количество въглероден диоксид ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 506
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron