Страница 1 от 1

Първи опит за бира без екстракт

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 07:19
от DonBasilio
Здравейте,

Не съм много на ясно относно отношенията за вода за майш и вода за промиване. На всякъде където чета се дават отношения репскетивно 1:3 и 1:4 като едва ли не закони, но на живо не изглежда толкова лесно - най-вероятно аз не съм доразбрал. Нека обясня ситуацията по-подробно.

Искам да направя 20 л. бира. Купих смлян 5кг. Pale malt, 1кг. Special W и .3кг. Carafa type II, общо 6.3кг малц. Загрях 20л. вода до 68-9 градуса, в бидона малца седя час и половина при темп между 62-5 градуса. През това време загрях още 25л. вода за промивки. Йодната проба беше ок и реших да направя "Vorlauf" метода три последоватлени пъти.....и точно в този момент ако бях решил да хвърля 70% от водата за промивки щях да имам нужното количество мъст. Мисълта ми е, 1:4 при гореописаните параметри не е ли много? Или може би никъде не се казва, че цялата трябва да се използва? За съжаление си забравих захарометъра и не мога да дам съответните данни...
За да довърша, изхвърлих бая вода и потенциална бира, в казана сложих 25л. Заврях ги (варя на огън) и на 15тата мин. сложих 28.5г. Fuggle, на 45тата мин. още толкова пак Fuggle + една лъжица ирландски мъх. Свалих температурата и добавих 11.5 Safale S04 и една лъжица фосфат композе.
Надявам се, вече бълбукащото ми момче да се получи добре ;)
Благодаря за коментарите и съветите предварително!

Re: Първи опит за бира без екстракт

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 09:21
от bojo
Много е малца, от 6.3кг нормално при вода 3 към 4 ще получиш поне 30л над 12Р. За 20л ползвай около 4кг малц в зависимост от платото, което търсиш (зависи от ефективността ти на работа).

Re: Първи опит за бира без екстракт

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 09:33
от ultrashock
Последната ми варка беше с 6,20кг малц, 18 литра вода за озаряване и 25 за промиване. В казана влезна точно 37 литра, крайното к-во бира беше 32 литра във ферментатора на 13.5P. Аз също имах много главоблъсканици при първите варки. Установих, че малца абсорбира приблизително вода, колкото е теглото т.е. около 6 литра. Аз си работя с една таблица в която си правя сметките. Бях я прикачал някъде из темите, но пак я прикачам, надявам се да я разбереш и да те улесни със сметките. Имам я и в обратния вариант, в който според обема на съда за варене смята количеството малц, но вече не я ползвам, защото си взех голям казан за варене - 70 литра

Re: Първи опит за бира без екстракт

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 10:08
от DonBasilio
Много благодаря за коментарите и таблицата !!!

Re: Първи опит за бира без екстракт

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 16:20
от stoyanninov
Има два подхода, които се използват масово:
да си пресметнеш количествата вода, което включва: количество във ферментор+свиване от охлаждане+загуби от хмел и протеини+изпарение при варене+загуби в системата т.е мъртви обема на съдове+вода останала в отработеното зърно+други ако има. сумата на тези неща би трбвало да ти даде точното количестово вода което ти трябва. за съжаление всички тях трябва да си ги премериш сам. те много зависят от съдовете които ползваш, както и от рецепта и материали. за пропорциите - 1:3 и 1:4 те могат да се приложат към бири със стандартни показатели - състав и плътност. за майшуването 1:3 е що годе стандартно, но и 1:2,5 се приема. за промиването обаче може да варира в огромни граници, а за маджуни от 20Р и нагоре може даже да е безмислено, защото трябва да се изпарява водата после.
вариант 2 - загряваш повече вода и промиваш, докато постигнеш необходимата плътност преди варене.
въпрос на удобство

Re: Първи опит за бира без екстракт

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2017, 16:29
от PKostov
Здравейте,

Таблицата изглежда супер. От скоро съм в редиците на домашните пивовари и след две малки пейл ейл варки ми се искаше да направя червен ейл. За късмет рецептата в таблицата ми пасва точно и на търсеното количество спрямо новата тенджера ;)

Re: Първи опит за бира без екстракт

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2017, 17:21
от ultrashock
Имам я и пълен вариант на всички мои варки (8 за сега), някъде я бях пускал из форума. Първоначално съда за варене ми беше ограничаващ, затова с много мъка направих калкулатор, който смята именно на база на него, като се въвежда обема му и калкулатора изчислява количество малц, вода за озахаряване и вода за промиване. След това го обърнах и сега си въвеждам к-вото малц и калкулатора смята всичко останали детайли и оразмерява въведената рецепта. Ако на някой му е необходима, нека драсне на ЛС.